characters characters

Ambivalenta emotionala legata de inceperea scolii

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 august 2022    |   1348 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

ambivalenta emotionala inceperea scolii
Este natural pentru copii sa aiba emotii ambivalente la inceputul scolii: teama de evaluare, dificultati, greseli sau esecuri se amesteca cu entuziasmul revederii colegilor, bucuria unui nou inceput si planurile si obiectivele pentru noul an.

Citeste si:


Anxietatea la inceputul clasei pregatitoare


Inapoi la scoala - patru recomandari pentru noul an scolar


Ambivalenta emotionala legata de inceperea scolii


Mai ales in perioadele de tranzitie – de la gradinita la clasele primare sau de la clasele primare la gimnaziu, emotiile copiilor inainte de inceputul anului scolar pot fi intense.

De la teama la anxietate

Emotiile dificile legate de scoala pot varia in intensitate de la o vaga neliniste legata de situatiile de evaluare sau de materii dificile pana la temeri specific legate de anumite situatii, anxietate generalizata sau chiar panica intense fata de scoala, invatare sau relatii sociale.

De la entuziasm la bucuria unei noi provocari

Pe de alta parte, emotiile legate de inceputul scolii se pot concentra in jurul entuziasmului unui nou inceput – de la bucuria rechizitelor si hainelor noi pana la entuziasmul fata de noile provocari care il asteapta pe copil in noul an scolar. Bucuria revederii colegilor si profesorilor preferati, anticiparea experientelor scolare positive (de exemplu, excursiile cu intreaga clasa sau proiectele de educatie informala) si curiozitatea si dorinta de a invata lucruri noi sunt de asemenea emotii pozitive care apar spre sfarsitul vacantei de vara.

Emotii amestecate – cand copilul simte teama si entuziasm in acelasi timp

Pentru putini copii, emotiile la inceputul anului scolar se incadreaza intr-o categorie clara – pozitive sau negative. Cei mai multi dintre copii vor astepta cu nerabdare noul an scolar dintr-o serie de motive, dar se vor teme sau vor fi nelinistiti din altele. Este benefic pentru copii si adolescenti sa isi poata exprima si accepta toate aceste emotii, fara a incerca sa le reprime pe cele negative. Cum il poti ajuta pe copil?

Arata-i ca accepti si intelegi toate starile sale emotionale. De exemplu, daca iti spune „Nu vreau sa inceapa scoala.”, ii poti raspunde „Ai vrea ca vacanta sa continue.”, apoi poti incerca sa descoperi care sunt mai exact motivele sau nevoile care se afla in spatele emotiilor sale: „Pentru ca scoala e stresanta...?”. Lasa-i copilului ocazia sa explice el insusi ce gandeste exact, fara a incerca sa faci presupuneri, ci doar sa verifici daca ai inteles bine si fara a incerca sa „deturnezi” gandurile copilului catre perspective mai pozitive.

Exploreaza toate emotiile sale in conversatii relaxate. Vei putea afla lucruri surprinzatoare despre temerile si problemele copilului tau la scoala sau despre visele si dorintele sale de viitor. Daca iti spune, de exemplu, „Nu mi-a fost dor de colegii mei.”, poti incerca sa afli mai multe: „Nu te-ai bucura sa ii revezi?”, iar copilul poate oferi mai multe motive pentru care reintalnirea cu colegii nu i-ar aduce bucurie in mod special. Deseori, conflictele, bullying-ul sau unele antipatii stau la baza acestui tip de raspuns al copiilor. Atunci cand nu incercam sa corectam emotiile copiilor, avem sansa de a le intelege mai bine si de a afla lucruri noi despre experientele care au stat la baza acestor emotii.

Arata-i ca este normal ca emotiile pe care le simtim sa fie uneori ambivalente sau amestecate. Vorbiti impreuna despre cum se poate pregati pentru a depasi emotiile dificile, precum teama si ingrijorarea, astfel incat acestea sa nu il impiedice sa aiba un an nou scolar reusit.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe