Siguranta emotionala in familie
Una din marile responsabilitati ale parintilor este de a crea pentru propriii copii un mediu in care toate nevoile lor sa fie satisfacute si in care sa se simta in siguranta. La fel de importanta este si abilitatea de a crea un mediu sigur din punct de vedere emotional. Cand siguranta emotionala este prezenta in relatia parinte-copil, ideile si emotiile pot fi exprimate cu usurinta si incredere si fiecare membru al familiei se simte liber si inspirat sa isi implineasca potentialul.
Citeste si:
Aprecierea pozitiva neconditionata - ce inseamna si de ce este importanta
Siguranta emotionala in sala de clasa
Siguranta emotionala inseamna un nivel ridicat de predictibilitate si consistenta in emotii si comportamente, reguli clare si asteptari pe care copilul le cunoaste. In plus, daca relatia parinte-copil este la un moment dat afectata, siguranta emotionala va permite repararea ei si rezolvarea oricaror probleme. Procesul de refacere a relatiei include ascultarea motivelor si parerilor celuilalt fara a-l judeca, iertarea si expunerea regretelor si a parerilor de rau.
Siguranta emotionala permite un nivel ridicat de vulnerabilitate in familie pentru ca fiecare membru al familiei este dispus sa dea si sa accepte feedback sincer, nu apeleaza la mecanisme de aparare ineficiente si isi poate asuma responsabilitatea pentru greseli.
Un mediu sigur emotional acasa inseamna:
- Absenta violentei fizice
- Absenta abuzului emotional
- Lipsa rusinii toxice (rusinea fata de cine esti ca persoana, senzatia ca ceva este profund in neregula cu tine)
- Scuze sincere atunci cand cineva greseste
- Tratare reciproca cu respect
- Lipsa controlului excesiv.
- Respectarea gandurilor, emotiilor si opiniilor diferite
- Granite interpersonale fizice si emotionale care se respecta
Cum poti crea un mediu sigur emotional acasa?
Incercati sa inlocuiti critica excesiva cu feedback constructiv. Reprosurile, etichetele si invinovatirile, oricat de justificate par, nu ajuta la schimbarea situatiei si duc la tensiune emotionala in familie. In timp, cu exercitiu si efort din partea tuturor, le puteti inlocui cu un stil de comunicare nonviolenta.
Invata sa rezisti impulsului de a da sfaturi, de a sari cu solutii sau de a trage concluzii fara sa cunosti toate datele. Arata copilului tau ca ai incredere in abilitatea sa de a rezolva probleme si de a face alegeri corecte.
Practica ascultarea empatica. Pe masura ce copilul vorbeste cu tine, pastreaza contactul vizual si foloseste-te de gesturi si cuvinte care sa ii arate ca il asculti.
Identifica tiparele de comportamente si atitudini din interiorul familiei care va deranjeaza pe toti si cautati solutii.
Discuta despre nevoia de control a fiecaruia din voi si impactul pe care pot sa il aiba comportamentele si atitudinile ce deriva din aceasta nevoie asupra celor din jur. Si copiii pot incerca sa ii controleze pe parinti, prin insistente sau ignorarea limitelor interpersonale. Este datoria parintilor sa se asigure ca opresc aceste comportamente, cu blandete si fermitate.
Asuma-ti rolul de lider bland, dar ferm al familiei. Copiii se simt in siguranta langa parinti atunci cand acestia din urma raman calmi in fata emotiilor puternice ale copiilor, comportamentelor care testeaza limitele si in general, problemelor care ii sperie pe copii.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: