Scuze care te impiedica sa fii un parinte consecvent
Toti parintii stiu ca unul din secretele unui parenting reusit este consecventa: mentinerea regulilor si limitelor chiar si atunci cand copiii au emotii puternice, comportamente insistente sau argumente convingatoare.
Citeste si:
Cum poti aduce schimbari benefice in familie? Ramai consecvent in rolul de parinte
Consecventa in educatia copiilor
Cele mai multe din valorile pe care le transmitem copiilor, le transmitem prin ceea ce facem si nu prin ceea ce spunem, de aceea e important ca cei mici sa vada ca pariintii pun accent si respecta regulile, isi asuma consecintele si pastreaza acelasi ton in interactiunile pe care le au. Desi e greu sa ramai consecvent 24 din 24 ore, daca alegi sa faci exceptii frecvent, efectele pe termen lung pot fi destul de neplacute pentru dezvoltarea copilului tau. Iata care sunt cele mai frecvente scuze ale parintilor care ii impiedica sa fie consecventi in relatia cu copiii lor:
Aceasta e o situatie aparte/diferita/unica si pot face o exceptie. Orice dilema a parintilor poate fi considerata unica sau speciala. De aceea, adoptarea unor principii generale in educatia copilului este utila si importanta. De exemplu, desertul inainte de masa principala este o alegere nesanatoasa, indiferent de ziua sau ocazia pe care o sarbatoriti.
Sunt mult prea obosit azi/nu mai am chef sa ma mai cert dupa o zi lunga la serviciu. Adevarul e ca a fi parinte nu e niciodata usor si de cele mai multe ori, oboseala va fi la ordinea zilei. Parca soarta face mereu ca in zilele in care te simti mai obosit, copilul sa sparga ceva, sa fie agresiv, sa aiba o criza de furie sau de personalitate. Ce poti sa faci in astfel de situatii? Sa te asiguri ca haosul nu devine mai rau. Gandeste-te ca haosul din prezent e ca si un foc mic ce a cazut din soba, pe covor. Daca nu te ocupi acum de el, risti ca intreaga casa sa inceapa sa arda.
Imi voi supara copilul/va deveni trist/frustrat/nu ma va mai place/iubi la fel de mult. Parentingul nu este un concurs in care sa obtii o medalie. Din cand in cand, e normal sa te confrunti cu respingerea din partea copilului tau, mai ales daca ai insistat sa respecte o regula sau l-ai confruntat cu o consecinta naturala a comportamentului sau (de exemplu, l-ai trezit devreme chiar daca a adormit tarziu). Acest lucru nu inseamna ca iubirea, respectul sau valoarea personala a fiecaruia dintre voi dispar. Furia, nemultumirea si toate emotiile negative sunt temporare, iar astfel de situatii il vor ajuta sa devina un adult independent si responsabil in viitor.
Daca partenerului meu nu ii pasa, de ce ar trebui sa-mi pese mie? Cand parintii au stiluri parentale sau prioritati diferite, este important sa incercati sa ajungeti la un compromis. Oricare ar fi acest compromis, daca esti convins ca anumite limite sunt importante, pentru a transmite acest lucru copilului tau, este esential sa ramai consecvent in legatura cu ele, chiar daca partenerul tau nu face acest lucru.
Am incercat asta o data si nu functioneaza. Din pacate, nici un comportament gresit al copilului nu se schimba dupa o singura incercare. E nevoie de timp si de perseverenta parintelui pentru ca, in timp, copilul sa adopte noi comportamente.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: