characters characters

Consecventa in educatia copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 decembrie 2012    |   6274 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

consecventa in educatia copiilor
Copilul: Tata, pot sa plec la joaca?
Tatal: Sigur, du-te.
Mama (strigand): I-am spus ca astazi este pedepsit si nu are voie afara.
Tatal: De data aceasta il iertam si il lasam sa mearga la joaca.

Copiii care nu fac ce le spun parintii procedeaza astfel din mai multe motive. Unul dintre ele este acela ca nici parintii nu fac ceea ce spun ei insisi. Cu alte cuvinte, pentru ca parintii nu sunt consecventi. Ce inseamna consecventa in educatia copiilor si de ce este importanta?

Consecventa presupune a avea un comportament in concordanta cu intentiile, parerile si convingerile tale. Atunci cand copilul tau observa ca aceasta concordanta nu exista in relatia ta cu el, apar probleme. De obicei, “problemele” inseamna ca nu isi asuma responsabilitati, nu te ia in serios sau nu inceteaza un comportament care te deranjeaza.

Cum se comporta un parinte inconsecvent?

Iti propunem in continuare sa vedem care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii care nu reusesc sa fie consecventi.

  • Exprima intentii despre care atat coilul, cat si parintele stiu ca nu le va pune in practica. “Daca nu faci cum iti spun, nu mai iesi din casa pana implinesti 18 ani!”. Desi pare o “amenintare” care il poate speria pe copilul tau, cel mai probabil nu are niciun efect asupra lui, pentru ca stie ca nu poate fi pusa in practica. Este bine sa inlocuiesti asemenea afirmatii exagerate cu masuri realiste, pe care sa le pui in aplicare.
  • Nu pune in aplicare pedepsele pe care le-a stabilit anterior. Chiar daca stabileste sanctiuni realiste, parintele nu le pune in practica. In acest caz, copilul invata pur si simplu ca nu este pedepsit daca face ceva gresit, pentru ca parintele nu vorbeste serios atunci cand stabileste sanctiunile.
  • Face promisiuni pe care nu le indeplineste. Aceasta este una dintre situatiile care pot duce la pierderea increderii copilului in parinte, mai ales daca se repeta de multe ori. Evita sa faci promisiuni pe care stii ca nu le poti indeplini, iar atunci cand nu reusesti sa te tii de cuvant, explica-i adolescentului tau de ce s-a intamplat acest lucru si cum puteti remedia situatia.
  • Nu verifica daca adolescentul si-a schimbat comportamentul sau si-a indeplinit sarcina. Unii adolescenti sunt destul de responsabili pentru a nu mai fi nevoie sa fie verificati de parintii lor. Altii incearca sa gaseasca o cale mai usoara si sa isi manipuleze parintii. Un exemplu frecvent: Parintele ii spune copilului ca, inainte de a pleca in oras, sa isi faca ordine in camera. Copilul vine peste cateva minute si ii spune ca a facut ordine in camera si va pleca in oras. Parintele ii da voie sa plece. Cand intra dintr-un motiv oarecare in camera copilului, observa ca acesta nu a facut ordine. Repetandu-se, aceasta situatie il incurajeaza pe copil sa apeleze la manipulare si nu il invata sa fie responsabil.
  • Cedeaza insistentelor copilului. Se intampla frecvent ca un refuz al parintelui sa fie urmat de o serie lunga de cereri din partea copilului. Exasperat, parintele renunta la hotararea initiala si ii accepta cererea copilului. Adolescentul invata din aceasta situatie ca pentru a obtine ceea ce isi doreste, nu e nevoie decat sa insiste, pentru ca parintele se razgandeste usor. Solutia cea mai potrivita este sa te gandesti bine inainte de a raspunde la o cerere a copilului tau si, pur si simplu, sa nu cedezi insistentelor acestuia. Daca este vorba de ceva ce isi doreste foarte mult, poti sa ii sugerezi sa negociati si sa ajungeti impreuna la un compromis.
  • Reactioneaza diferit la acelasi comportament. Intr-o zi, copilul vine cu o nota mica de la scoala, iar parintele ii spune copilului ca trebuie sa depuna mai mult efort si sa invete mai bine. Peste trei saptamani, situatia se repeta, dar parintele, fiind binedispus, ii spune copilului ca o nota mica nu este sfarsitul lumii, ca nu toti copiii iau note mari la toate materiile etc. Este recomandabil sa stabilesti anumite standarde pe care sa le comunici copilului tau nu numai in privinta activitatii de invatare, ci si in privinta comportamentului sau acasa.
  • Nu este de acord cu deciziile luate de celalalt parinte si ii arata acest lucru copilului. Atunci cand parintii nu se pun de acord in privinta educatiei copilului, apar frecvent probleme. “Stiu ca mama imi da voie sa plec la petrecere, chiar daca  tata nu este de acord. In aceste conditii, am sa merg totusi la petrecere.” Cand apar asemenea situatii, copilul stie ca unul dintre parinti este “de partea lui” si actioneaza asa cum doreste, spre nemultumirea celui de-al doilea parinte. Aceasta situatie poate da nastere la multe conflicte intre membrii familiei si la neintelegeri intre cei doi soti.  O posibila solutie este ca parintii sa ia impreuna deciziile importante si sa nu le discute in fata copilului.

Cum se comporta un parinte consecvent?

  • Exprima intentii realiste pe care le transforma in fapte. De exemplu, ii spune copilului “Daca iti imbunatatesti rezultatele la matematica, vei merge in excursie cu prietenii tai.” si, in cazul in care copilul ia note mai bune la matematica, ii da voie sa plece in excursie.
  • Verifica, intr-un mod discret, daca adolescentul si-a indeplinit sarcinile.
  • Isi mentine decizia luata, dar este deschis negocierii cu copilul.
  • Stabileste reguli si standarde impreuna cu copilul sau. Le formuleaza apoi clar si se asigura ca au fost intelese corect de toti membrii familiei.
  • Discuta in mod rational si negociaza cu celalalt parinte deciziile referitoare la copil, fara a-l lasa pe copil sa asiste la discutii.
  • Are principii clare in ceea ce priveste educatia copiilor si le aplica in toate situatiile.


A fi consecvent nu inseamna a fi rigid. Daca iti dai seama ca unele masuri pe care le-ai luat au fost gresite sau daca adolescentul tau iti propune o alternativa rezonabila, poti adopta oricand o noua tactica. Important este ca, o data adoptata, aceasta sa fie urmata.

Te-ai regasit in vreuna dintre situatiile prezentate mai sus? Ce inseamna pentru tine consecventa in educatie?


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    23.03.2011 - 13:29
    De multe ori este utila si o mica doza de "inconsecventa" sau flexibilitate in relatia cu copilul. atunci cand apar schimbari ale situatiei initiale, nu mai poti pastra aceeasi pedeapsa sau aceleasi reguli, pentru ca nu se mai potrivesc situatiei actuale. este dificl sa gasesti acest echilibru intre nevoia de consecventa si nevoia de flexibilitate.
  • Utilizator Anonim
    polistef    30.12.2010 - 11:21
    O temă interesantă ,,Consecventa în faţa copilului tău. Mă recunosc în unele situaţii.
  • Utilizator Anonim
    maruntelu elena    30.12.2010 - 08:41
    Cred ca cel care a scris articolul are mare dreptate.De multe ori, obositi si stresati de propriile probleme, nu suntem consecventi, mai ales cand ii pedepsim pe cei mici.Iar ei profita din plin de acest lucru.Mai tarziu apar probleme, uneori grave,si ne miram din ce cauza.Copilul provine dintr-o familie respectabila, responsabila-capilul de ce e asa?Problema este ca toti gresim si trebuie sa ne asumam acest lucru.Cand copilul esueaza este si vina parintelui chiar daca nu ii canvine.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe