characters characters

12/23 - Substantivul
Grupa mare    Limba si comunicare

16 decembrie 2013   
1. Formuleaza incorect pluralul unor substantive ce nu respecta tiparul general de formare a pluralului, pe care il gasim la o categorie intreaga de substantive. (ex: pom-pomi, domn-domni, clovn-clovni, dar nu si om-omi asa cum este tendinta, ci om-oameni). Alte exemple: pruna-prune, aluna-alune, dar nu capsuna-capsune, luna-lune, ci capsuna-capsuni, luna-luni.


Ce poti face ca parinte

  • Toate aceste cazuri atipice de formare a pluralului nu vor mai constitui o dificultate pentru copilul tau pe masura ce acesta isi dezvolta acel „simt” al limbii. El pur si simplu va sti ce forma de plural e corecta, care suna mai curat, mai romaneste. Si asta nu in urma unui studiu complex si indelungat asupra limbii romane, ci in urma „practicarii” limbii.
  • Participand activ (in calitate de vorbitor) sau pasiv (in calitate de ascultator), copilul isi va insusi aceste formulari, pe parcurs ce le va auzi folosite in contexte diferite. Este important ca aceste forme de singular si plural sa fie utilizate in cadrul propozitiilor si frazelor pentru a se intelege pe deplin sensul lor, pentru a fi asimilate nu doar ca structura gramaticala, ci si semantica (ca semnificatie).


2. Foloseste incorect marca specifica genitivului (a, al, ale, ai) cand exprima relatia de posesivitate, in raport cu genul posesorului
(ex: formuleaza gresit: Tricoul este a baiatului. In loc de: Tricoul este al baiatului.), sau in raport cu numarul obiectelor de posedat (ex: formuleaza gresit: Cartile sunt a mele. In loc de: Cartile sunt ale mele).

Ce poti face ca parinte

  • Pentru a-l ajuta pe copil sa „deprinda” utilizarea corecta a formulelor: a, al, ale, ai, incurajeaza-l sa exprime permanent apartenenta/posesia obiectelor din jurul sau, adresandu-i intrebari de genul: „Ale cui sunt sculele? (ale mecanicului) Ai cui sunt ochelarii? (ai batranului)”.
  • Cand observi folosirea incorecta a acestor formule, reformuleaza propozitia rostita de el, accentuand prin tonalitate forma corecta. Fa acest lucru cu discretie, fara sa il critici sau sa accentuezi faptul ca a gresit.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu