1. Copilul intampina dificultati la scrierea unui sir de fractii egale.
Exemplu:
Ce poti face ca parinte
- Confectioneaza decupaje identice pe care le poti folosi ca etichete, invitatii, biletele cu mesaje, pentru decorari etc. Pentru aceasta pliaza succesiv o coala. Cand ajungi la marimea dorita pune sablonul si contureaza.
- Foloseste prilejul pentru a-i arata copilului cum obtii fractii egale. Pliaza coala pentru a obtine doua parti egale, patru parti egale, opt parti egale. Desfa coala pliata si arata-i cum la prima pliere ai obtinut doua parti sau 2 doimi. La a doua, coala (intregul) s-a impartit in patru parti egale sau patru patrimi. La ultima s-a impartit in opt parti egale sau opt optimi.
- Arata-i apoi doar o jumatate din coala care pastreaza urmele plierilor: 1 doime este egala cu 2 patrimi care sunt egale cu 4 optimi.
- La rezolvarea temelor cu fractii indeamna-l sa deseneze segmente la fel de mari pe care sa le imparta in partile cerute de numitori si sa determine apoi fractiile.
2. Greseste la compararea fractiilor cu acelasi numarator si numitori diferiti.
Exemplu:
Ce poti face ca parinte
- Ai un tort (sau o prajitura) pe care trebuie sa-l imparti la 8 persoane (musafiri). Imparte-l in sferturi, adica 4 patrimi. Fiecare patrime in 2 parti egale si tortul are acum 8 parti, adica 8 optimi. Va observa ca:
- La teme, copilul compara mai usor doua fractii cu numitor diferit cu ajutorul desenului. Indeamna-l sa deseneze segmente la fel de mari pe care sa le imparta in partile cerute de numitori si sa determine apoi fractiile.
3. Greseste la clasificarea fractiilor in subunitare, echiunitare si supraunitare. Exemplu:
5/5 fractie echiunitara
3/5 fractie subunitara
8/5 fractie supraunitara
Ce poti face ca parinte
- Roaga-l pe copil sa te ajute la pregatirea unei prajituri cu mere. Pentru inceput, taiati un mar in doua parti egale. Pune-l pe copil sa spuna fractia obtinuta (2/2).Stabiliti impreuna ca 2/2 este o fractie echiunitara,ea fiind egala cu intregul (marul). Taiati alt mar in 5 parti egale.Arata-i ca 5/5 este de asemenea o fractie echiunitara.Ia o bucata din marul care a fost taiat in jumatati. Copilul va remarca faptul ca o jumatate sau 1/2 din mar este mai mica decat intregul, ea este sub valoarea intregului. De aceea, 1/2 este o fractie subunitara. Cere-i sa-ti arate si sa-ti spuna fractiile subunitare ale intregului impartit in 5 parti egale (1/5, 2/5, 3/5, 4/5). Pune pe o farfurie cele 5/5 rezultate din fractionarea celui de-al doilea mar. Ia alt mar, identic ca marime cu celelalte doua, pe care il taiati din nou in 5 parti egale. Adauga pe farfurie 1/5 din acesta si cere-i copilului sa spuna fractia reprezentata pe farfurie (6/5).Copilul va remarca faptul ca pe farfurie avem o fractie mai mare decat un intreg. Spune-i ca fractia care este mai mare decat un intreg este o fractie supraunitara. Cere-i sa-ti spuna si alte fractii supraunitare (7/5, 8/5, 9/5).
- Stabiliti totdeauna tipul fractiei prin raportare la intreg. Pentru consolidarea cunostintelor, pune-l pe copil sa realizeze un desen hazliu, care poate fi atasat o perioada cu un magnet de frigider, ca in exemplul urmator:
Comentează: