Este necesar ca, la sfarsitul acestui capitol, copilul:
- Sa reprezinte prin colorare, decupare, hasurare sau pliere numere fractionare. Exemplu: Numarul fractionar 3/4 se poate reprezenta, prin colorare, astfel:
- Sa citeasca si sa scrie numere fractionare (Exemplu: Fractia3/4 se poate citi: trei patrimi, trei sferturi, trei supra patru, trei pe patru sau trei parti din patru.);
- Sa foloseasca limbajul matematic specific fractiilor (Exeemplu: fractie, intreg/intregi, unitate fractionara, numitor, numarator, linie de fractie, fractie echiunitara, fractie subunitara, fractie supraunitara, doime, trime, patrime, cincime, sesime, septime, optime, noime, zecime, sutime, miime);
- Sa obtina fractii echivalente (egale) cu fractii date, prin activitati practice (Exemplu: plierea hartiei, suprapunerea hartiei sau indoirea unei sarme);
- Sa scrie intregul sub forma unor fractii echivalente (egale)
Exemplu: - Sa compare si sa ordoneze fractii care au acelasi numitor sau fractii care au acelasi numarator.
Exemplu: - Sa adune si sa scada doua fractii cu acelasi numitor.
Exemplu: - Sa scrie o fractie ca suma sau diferenta de doua fractii cu acelasi numitor.
Exemplu: - Sa afle valoarea unei fractii dintr-un intreg.
Exemplu: -
Sa rezolve probleme in care aplica cunostintele despre numere fractionare.
Numarul copiilor care locuiesc la curte:
Exemplu: In clasa noastra sunt 24 de elevi. 5/8 dintre acestia locuiesc la bloc, iar restul la curte. Cati copii locuiesc la curte?
A. Primul mod de rezolvare:
Numarul copiilor care locuiesc la bloc:
24-15=9 copii
B. Al doilea mod de rezolvare:
Ce fractie corespunde numarului copiilor care locuiesc la curte?
Cati copii locuiesc la curte?
3/8 din 24= 24:8x3= 9 (copii)
Pentru a obtine performanta, se recomanda ca, la sfarsitul acestui capitol, copilul:
- Sa construiasca siruri din fractii dupa anumite reguli.
Exemplu: Scrie in ordine crescatoare fractiile subunitare cu numitorul 100 si numaratorul un numar impar care se imparte exact la 15. Rezolvare: - Sa aplice tehnici de calcul rapid la adunarea fractiilor.
Exemplu: -
Sa rezolve probleme cu mai mult de trei operatii si cu grad sporit de dificultate, in care se aplica cunostintele despre numere fractionare.
Exemplu: Jucandu-se pe calculator doi frati au totalizat 132 de puncte. Cate puncte a obtinut fiecare, stiind ca 2/3 din punctajul lui Sorin este egal cu 4/5 din punctajul lui Vali?
Rezolvare:
Pentru rezolvare se aplica metoda figurativa. Un pas foarte important este reprezentarea grafica corecta a fractiilor din enunt:
Analizand graficul se observa ca 1 parte din cele 3 parti (1/3)din punctajul lui Sorin este egala cu doua parti din cele 5 (2/5) din punctajul lui Vali. Impartind punctajul lui Sorin in parti egale cu cele ale lui Vali, vom obtine 3 x 2 = 6 parti egale (cu ale lui Vali).
Asadar, graficul are 6 + 5 = 11 parti egale, a caror suma este 132.
Valoarea unei parti egale: 132 : 11 = 12.
Punctajul lui Sorin: 6 x 12 = 72 (puncte)
Punctajul lui Vali: 5 x 12 = 60 (puncte)
Comentează:53 comentarii