characters characters

Rezilienta emotionala si relaxarea

Un copil puternic este un copil odihnit

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 iulie 2017    |   3481 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

rezilienta emotionala
Pentru majoritatea dintre noi, rolul de parinte inseamna responsabilitati si stres, alaturi de satisfactii si bucurie. Cand vorbim despre gestionarea stresului, vorbim implicit si de rezilienta, atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor. Pentru multi dintre noi a fi puternici sau rezilienti inseamna a realiza cat mai multe lucruri intr-un timp cat mai scurt.

Pierdem din vedere faptul ca fara relaxare nu am putea fi puternici. Odihna si relaxarea ne permit sa recuperam energia fizica si psihica, pentru a face fata responsabilitatilor si provocarilor in fiecare zi. Din acest motiv, avem asteptari nerealiste fata de noi insine, dar si fata de copiii nostri, al caror program ajunge sa fie prea incarcat.

De ce este importanta relatia dintre relaxare si rezilienta

Cand pierdem din vedere faptul ca energia noastra este limitata si ca avem nevoie de odihna si relaxare, ajungem rapid la epuizare, atat noi insine, cat si copiii nostri.

Iar epuizarea fizica aduce cu ea probleme emotionale si de comportament, iritabilitate, intoleranta la frustrare (copilul se enerveaza sau plange usor), probleme de comunicare, lipsa rabdarii si un nivel mai ridicat de stres.

Ce este bine sa stii despre relaxare si recuperare

Cu cat petreci mai mult timp in zona de activitate si performanta, cu atat ai nevoie de mai mult timp pentru relaxare si odihna.

Doar pentru ca nu ai activitate fizica nu inseamna ca te relaxezi.

Atat adultii, cat si copiii pot ramane tensionati sau stresati chiar si in momentele in care se odihnesc, facand recuperarea emotionala mai dificila sau chiar imposibila. In momentele in care copilul se simte coplesit de stres, ii poti recomanda exercitii de relaxare.

Pauzele frecvente din timpul programului de munca sau de invatare sunt esentiale pentru recuperarea cognitiva.

Vacantele sunt perioade potrivite pentru a-l ajuta pe copil sa gaseasca un echilibru intre performanta si relaxare. De aceea, este recomandabil ca parintii sa incerce sa nu creeze un program prea incarcat in timpul verii, cu activitati extrascolare care sa ocupe toata ziua. Copiii au nevoie si de intervale de timp in care sa se plictiseasca sau sa viseze cu ochii deschisi, acestea ii ajuta sa fie mai creativi.

Incearca sa il obisnuiesti pe copil sa foloseasca tehnologia cu un scop anume. Timpul petrecut pe internet de catre copil poate avea efecte pozitive asupra acestuia daca il ajuta sa invete lucruri noi, prin jocuri educative sau cursuri online, de exemplu. Atunci cand insa copilul isi pierde concentrarea in fata ecranului, navigand la nesfarsit, fara un scop anume, efectul este cel de epuizare cognitiva si emotionala.

In final, este important sa retii ideea esentiala: nevoia de odihna si relaxare nu este un semn de slabiciune, ci este singura modalitate prin care tu si copilul tau va puteti gestiona energia astfel incat sa aveti cele mai bune rezultate si sa va dezvoltati rezilienta.

*Sursa foto: Pexels.com

Citeste si:

Secretul rezilientei: acceptarea provocarilor in locul evitarii lor


Rezilienta - ce inseamna si cum poate fi incurajata la copii

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe