characters characters

Programul aglomerat al copiilor in vacanta

De ce e bine sa nu umpli tot programul copilului in vacanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iulie 2016    |   1939 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

program aglomerat copii
Vacanta de vara poate fi o perioada magica din viata copilului sau poate fi o cursa catre bifarea a cat mai multe activitati educative si distractive in acelasi timp :). Pentru multi copii, programul plin din timpul anului scolar continua si in perioada verii, cand sunt programate scoli de vara, excursii, cursuri sau intalniri de joaca, fara loc de pauza sau plictiseala.

Alvin Rosenfeld, autorul cartii „Copilul cu un program supra-aglomerat”, arata care sunt efectele programului prea incarcat al copiilor asupra dezvoltarii acestora.

Stiai ca un program prea incarcat poate fi responsabil pentru aparitia simptomelor de depresie, anxietate, lipsa de creativitate si probleme in dezvoltarea abilitatilor de rezolvare de probleme?

„Foarte multi parinti sustin ca cel mai important este caracterul copilului insa actiunile lor, din pacate, nu reflecta acest lucru. Timpul neplanificat cu copilul si intreaga familie, fara a avea obiective clare este cheia dezvoltarii caracterului.”, sustine Rosenfeld. Timpul neplanificat inseamna momente in care copiii se intreaba mai des despre lumea inconjuratoare, sunt mai curiosi si cauta mai multe raspunsuri.

De ce este important ca parintii sa ofere copiilor libertate in timpul vacantelor?

  • In intervalele de timp fara activitati programate, familia poate interactiona spontan si autentic. In asemenea momente, parintii ajung sa isi cunoasca mai bine copiii, iar copiii sa isi cunoasca parintii. Astfel, relatiile dintre membrii familiei devin mai puternice.
  • In plus, atunci cand parintii nu aglomereaza programul copilului cu o multime de cursuri care sa il ajute sa devina „mai bun”, copilul simte ca este iubit si acceptat asa cum este, fara a avea nevoie sa demonstreze mai mult cat de inteligent sau talentat este. Astfel, stima de sine a copilului creste.
  • Momentele in care copiii stau si viseaza cu ochii deschisi sau observa lumea inconjuratoare sunt momente in care imaginatia, gandirea si emotiile lor sunt stimulate intr-o maniera unica. Asemenea momente aduc beneficii copiilor pe care nicio alta activitate programata nu le poate aduce.
  • Reducerea presiunii puse asupra copiilor pentru a invata cat mai multe lucruri intr-un timp cat mai scurt va diminua si stresul la care sunt supusi acestia. Atunci cand parintii inscriu copiii la o multime de cursuri, pentru a-i oferi cat mai multe avantaje, vor transmite copilului ideea ca sunt nelinistiti cu privire la viitorul celui mic.
  • Momentele libere ofera copiilor ocazia de a-si dezvolta independenta, fiind lasati sa ia decizii si sa isi organizeze singuri activitatile.

Cum te poti asigura ca nu ai supra-aglomerat programul copilului tau?

Daca simti ca ai fortat prea mult nota cu programul copilului pe timp de vara, renunta la 2-3 activitati din programul saptamanal, mareste timpul liber sau propune cateva zile pe luna in care copiii sa nu aiba niciun fel de program.

Copilul tau ce program are vara aceasta?

Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/creativecliche/6670870931/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe