characters characters

Cinci semne ca programul copilului este prea incarcat

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 ianuarie 2014    |   2224 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

programul copilului
Programul copiilor nostri este mai incarcat decat l-am avut noi cand am fost copii. Astazi este obisnuit pentru un copil sa fie inscris la cursuri extrascolare, sa mearga saptamanal la ateliere sau la diverse evenimente pentru copii. Momentele de repaus devin din ce in ce mai rare, fuga zilnica de la scoala la un curs extrascolar devine o obisnuinta, iar copiii sunt la fel de ocupati ca parintii lor, o caracteristica a familiei moderne.


Iata cateva semne ca programul copilului este prea incarcat:

1. Nu reusiti sa va reuniti fiindca toata lumea are ceva de facut. Cand nu mai apuci sa vorbesti linistit cu copilul tau pentru ca este aproape la fel de ocupat ca tine, iar comunicarea dintre voi se face mai mult pe drumuri (cand il duci sau il iei de la scoala sau de la un curs), este semn ca e momentul sa iei masuri.

2. Copilul incepe sa uite ce program are.  Cand copilul devine confuz in mod repetat referitor la activitatile din program si incepe sa isi ia echipamentul de fotbal in zilele in care are lectii de pian, e semn ca probabil trebuie sa renunte la cateva dintre ele.

3.  Weekend-urile nu mai sunt weekend-uri, ci o prelungire a saptamanii in care lucrati. Incepeti ziua de sambata cu tot felul de ateliere pentru copil, continuati cu diverse cursuri sau iesiri, iar seara o incheiati epuizati. Duminica seara nu mai sunteti buni de nimic si deja va ganditi cu groaza ca incepe o noua saptamana. Aceasta experienta se numeste “epuizare de weekend” si daca sunteti mai obositi duminica seara decat vinerea anterioara, poate ar fi bine sa o lasati mai moale.

4. Esti mai entuziasmat tu de activitatile copilului decat el. Deseori tindem sa ne inscriem copiii la diverse cursuri si ateliere la care noi am fi vrut sa participam cand eram mici. In alte situatii, copilul este inscris atat la cursurile pe care si le doreste parintele, cat si la cursurile pe care le alege el. In aceste cazuri, dorinta de a ajunge la un “compromis” duce la o supra-aglomerare a programului, copilul nereusind sa se mai bucure de niciuna dintre activitati.

5. Bugetul familiei incepe sa scartaie. Acest lucru se intampla deseori cand bifam pe lista prea multe programe pentru copil, care nu sunt neaparat necesare, dar care trebuie vrand-nevrand sa fie platite la timp. Cand observi ca rubrica de “cheltuieli” nu mai poate fi acoperita de resursele financiare, arunca o privire si la numarul de cursuri sau activitati la care este inscris copilul tau. De multe ori, excesul de zel in aceasta zona duce la gauri mari in bugetul familiei si parintii sunt nevoiti sa selecteze acele cursuri pe care copilul si le doreste cu adevarat.

Cum eviti aglomerarea programului copilului

  • Aminteste-ti intotdeauna, inainte de a contura programul copilului tau care sunt activitatile din care poate sa invete ceva, care ii fac placere si care sunt cele care il epuizeaza.
  • Observa-l pe copil. Raspunsul la intrebarea “Cate activitati sunt prea multe?” depinde de la copil la copil, insa este usor de observat: isi pierde interesul pentru cursurile extrascolare, este mai obosit si mai iritabil decat de obicei, ii este mai greu sa se organizeze, se trezeste mai greu dimineata etc.
  • In plus, nu te teme sa ii lasi copilului si intervale in care sa nu aiba nimic de facut. Specialistii recomanda ca cei mici sa fie pusi in aceasta situatie inca de la cele mai mici varste, deoarece astfel isi dezvolta initiativa si independenta, decizand singuri ce vor sa faca.  In plus, momentele de relaxare, in care poate reflecta, visa sau poate face planuri de viitor il vor ajuta sa descopere cine sunt si ce isi doresc sa faca.

Daca faci o lista cu programul si activitatile la care participa copilul tau intr-o saptamana,consideri ca e un program echilibrat?

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Abcde_sp
    Abcde_sp    21.01.2014 - 08:42
    Foarte adevarat, copii nostri au un program foarte incarcat si cred ca ar trebui sa facem ceva in privinta asta.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe