characters characters

Opt solutii pentru anxietatea la copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 aprilie 2011    |   13896 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Fiecare copil este diferit in felul lui. Unii sunt mai curajosi, altii mai tematori si mai retinuti. Unora nu le e frica de nimic, in timp ce altii au fobii. Este vorba despre o problema pe care multi copii o intampina in dezvoltarea lor: anxietatea. Vom incerca sa raspundem acum la o serie de intrebari pentru a intelege mai bine acest concept:


1.Ce inseamna anxietatea?

Anxietatea este o tulburare care apare inca din primele luni de viata ale unui copil si care poate sa se manifeste oricand pe parcursul dezvoltarii. Ea vizeaza temeri nejustificate fata de unele activitati, persoane, situatii cu care s-ar putea confrunta copilul. Aceasta temere nu are un obiect specific, spre deosebire de fobii, in care vorbim de existenta unui punct central, o frica de un obiect anume. Aceasta temere nu poate sa fie definita cu exactitate de catre copil si nici indepartata cu argumente rationale. Exista copii prescolari care se tem de intuneric si iti vor cere sa lasi becul aprins atunci cand se duc la culcare, in timp ce la alti copii poate sa apara anxietatea de separare, frecventa in momentul in care este dus pentru prima data la gradinita sau intr-un mediu nou. Unii sustin ca un nivel de anxietate, insa nu foarte ridicat poate fi benefic individului pentru ca il mentine concentrat si intr-o stare de permanenta alerta fata de stimulii sau elementele noi din mediu cu care se confrunta.

2.Cum se manifesta?

Manifestarile anxietatii pot fi identificate la mai multe niveluri. Spre exemplu, la nivel fiziologic vorbim de stari de ameteala, greata, transpiratii la nivelul palmelor, senzatii de lesin si tremuraturi, fluturasi in stomac, chiar si dureri de cap. Anxietatea este o preocupare permanenta ceea ce poate duce si la un ritm cardiac mai crescut. La nivel comportamental, copiii care manifesta anxietate prefera sa se retraga. Ei isi vor reduce interactiunile sociale cu ceilalti copii de varsta similara, se vor retrage in camera lor, in casa ori langa parinte, unde se simt in siguranta. Daca vorbim de nivelul psihic, copiii cu simptome de anxietate pot sa aiba ganduri care exprima frica exagerata sau temerea ca ceva se va intampla rau. La nivel emotional pot sa apara atacurile de spaima acuta, frica, tristetea profunda.

3.De ce apare?

Uneori anxietatea apare in urma unor evenimente care l-au speriat pe copil foarte tare. O cearta intre parinti la care a fost martor, o situatie la gradinita care i-a facut pe altii sa planga si l-a speriat, toate acestea pot sa reprezinte un punct de plecare. Unii copii pot sa manifeste anxietate ca urmare a sensibilitatii lor crescute. Exista copii foarte sensibili, care reactioneaza mult mai profund decat altii si “pun la suflet” absolut orice. Anxietatea apare la unul din 10 copii, iar studiile pe gemeni au aratat ca este foarte probabil sa apara numai la unul dintre ei aceste simptome. Asta inseamna ca nu se mosteneste genetic, dar exista o vulnerabilitate de aparitie. Daca situatiile din mediu sunt de asa natura incat sa “puna in miscare” aceasta vulnerabilitate, cel mai probabil, copilul va incepe sa aiba aceste simptome.

4.Ce putem face ca sa evitam aceste temeri nejustificate?


  1. In primul rand, recunoaste teama copilului. Aceasta este reala si nu un moft sau “o chestie” inventata ca sa-ti atraga atentia.
  2. Incurajeaza-l sa-ti vorbeasca despre ea si cere cat se poate de multe detalii. Asa va intelege ca ii esti aproape si vei obtine o relatie parinte-copil mult mai consolidata si bazata pe comunicare.
  3. Evita situatiile in care ironizezi ori glumesti referitor la temerile pe care le are. Gandeste-te ca cel mic de-abia acum descopera lumea. Tu ai avut nevoie de cativa zeci de ani buni pentru a o cunoaste si nici acum nu poti sa spui ca stii “totul”.
  4. Evita sa devii ultra protectiv. Pentru ca unele comportamente sunt invatate de catre copii din observare si prin regularitati, daca ii oferi o grija excesiva si un nivel foarte ridicat de atentie s-ar putea sa ajungi sa-i cultivi aceste temeri. El va invata faptul ca, daca ii este frica si iti spune, tu “in sfarsit” ii oferi atentie, iar regula va fi “Daca mi-e frica si arat asta, mama va fi langa mine”.
  5. Invata-l sa-si monitorizeze frica. Cand apar senzatiile, care au fost evenimentele ce au aparut imediat inainte de a se manifesta frica, ce grad de intensitate a avut? Prin monitorizare va invata destul de usor ca uneori exagereaza, iar teama nu este intemeiata. Poti sa folosesti o scala de la 1 la 10 pentru a vedea care e intensitatea fricii. De exemplu: “De la 1 la 10, unde 1 inseamna deloc si 10 inseamna foarte mult, cate de mult iti e frica?”.
  6. Cultiva-i increderea in el prin a-l recompensa de fiecare data cand face ceva singur si utilizand incurajari de genul: “bravo”, “foarte bine”, “stiam ca ai sa reusesti”, “stiam eu ca poti” etc. Daca va sti mai mult, se va simti mai bine in pielea lui. Ii poti oferi accesul la o platforma educationala care sa il ajute sa-si depaseasca teama de lucrari, teze si sa capate un plus de incredere in el. Pentru ciclul primar, recomandam ScoalaIntuitext.ro iar pentru ciclul gimnazial ExamenulTau.ro
  7. Daca frica persista pe o perioada mai indelungata si vezi ca ii afecteaza si domeniile de functionare, adica isi reduce numarul de prieteni, nu mai vrea sa mearga la gradinita ori sa iasa din casa, cel mai bine ar fi sa apelezi la un psiholog care va gasi repede solutia.
  8. Foloseste terapia ocupationala. A-i da posibilitatea copilului tau de a se manifesta la nivel practic il va ajuta sa se elibereze de temeri. Ar putea sa deseneze, sa picteze, sa construiasca ceva ori sa realizeze cu ajutorul tau diverse activitati practice.

Recomandarile tale

Copilul tau a avut momente de anxietate? Daca da, cum ai reusit sa le rezolvi? Asteptam raspunsurile si sugestiile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    27.08.2012 - 08:52
    Anxietatea este o stare normala in anumite situatii si perioade dar daca devine prea accentuata tinde sa ocupe prea mult spatiu psihic, persoana nu mai poate face nimic altceva, nu mai poate gandi decat lucruri legate de pericole si atunci este necesar un ajutor specializat. Copiii au si ei perioade in care anxietatea este mai mare dar dvs. ca mama puteti aprecia daca familia poate gestiona aceasta stare sau este nevoie de ajutorul unui specialist.
    Nu ne spuneti ce varsta are fetita dvs. In general recomandarea mea este o terapie psihanalitica de familie in cazuri in care nu se impune o psihoterapie individuala pentru copil.
  • Utilizator Anonim
    blanariu    26.08.2012 - 18:23
    fetita mea sufera de anxietate ce pot sa fac

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe