characters characters

Zece obiceiuri pentru mai multa fericire in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iulie 2018    |   7278 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

obiceiuri pentru fericire
Fericirea depinde de lucrurile pe care le facem, dar si de felul in care gandim. Atat actiunile, cat si gandurile noastre pot fi transformate in obiceiuri, astfel incat sa le cultivam pe cele care ne ajuta sa ne simtim mai bine. Iata zece obiceiuri care pot aduce mai multa fericire in familia voastra.

Te-ar putea interesa si:

Diferentele dintre familiile functionale si familiile nefunctionale 

Emotiile negative sunt esentiale pentru fericire 


Masa in familie

Mesele in familie pot fi momente de reconectare si bucurie. Incercati sa luati cel putin cina impreuna si sa va concentrati atentia doar asupra mesei si conversatiei, fara intreruperi sau privit la televizor.

Somnul si odihna

Oboseala are tot felul de efecte negative asupra noastra: devenim iritabili, pesimisti, ineficienti si nemultumiti. De aceea, faceti o prioritate din somn si relaxare, chiar daca programul nu pare sa va permita. 30 minute de odihna dupa ce ai ajuns acasa de la munca pot face minuni pentru dispozitia ta emotionala. Iar daca esti convins(a) ca ai prea multe lucruri de facut pentru a-ti permite sa pierzi 30 minute odihnindu-te, ia in considerare faptul ca vei fi mult mai eficient(a) daca esti mai odihnit(a).

Miscarea fizica

Chiar daca nu ai facut sport niciodata in viata, poti iesi la plimbare impreuna cu cei mici si, cand vremea e frumoasa, va puteti juca impreuna cu mingea sau va puteti plimba cu bicicleta sau rolele. Cand vine vorba de miscare fizica, inceputul este mai greu, insa apoi va veti convinge singuri de efectele sale benefice.

Respectati spatiul personal

Chiar si copiii au nevoie de liniste si spatiu personal, mai ales daca au un temperament introvertit. Iar parintii cu atat mai mult au de castigat de pe urma timpului dedicat nevoilor personale. Limitele sunt esentiale chiar si in cele mai apropiate relatii, asa ca nu ezita sa ii inveti pe copii sa iti respecte activitatile pe care le faci fara ei, la fel cum si tu le respecti spatiul personal si alegerile.

Puneti accentul pe dezvoltare personala

Cu totii avem aspecte pe care am dori sa le imbunatatim la noi insine, iar parintii care depun eforturi constiente pentru a deveni persoane mai bune ii inspira pe copii sa faca acelasi lucru.

Incurajati responsabilitatea

Cand il incurajezi pe copil sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile, actiunile si problemele sale, ii dezvolti sentimentul de control asupra propriei sale vieti. Iar acesta este esential pentru dezvoltarea sa, dar si pentru nivelul sau de fericire. Cand apar probleme, concentrati-va mai mult asupra gasirii unor solutii si nu asupra vinovatilor.

Sinceritatea

Sinceritatea si increderea merg mana in mana. Incurajand responsabilitatea si nu vinovatia si spunand la randul tau adevarul in relatia cu copilul tau, poti incuraja sinceritatea in familia ta.

Organizati-va

Gasiti cea mai potrivita modalitate de organizare pentru familia voastra. Puteti folosi calendare-plannere, aplicatii pe telefon sau o clasica agenda. Oricare este metoda aleasa, este important sa va impartiti in mod clar sarcinile (cine face cumparaturile, cine duce copiii la scoala etc.), astfel incat acestea sa devina o chestiune de rutina.

Socializati

Relatiile sociale sunt cel mai important factor cand vine vorba de fericire, asa ca incurajati prieteniile copiilor, dar si relatiile cu alte familii.

Faceti complimente

In ritmul rapid al vietii noastre, este usor sa uitam sa apreciem calitatile celor din jur. Amintiti-va sa remarcati calitatile celor dragi.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe