Emotiile negative sunt esentiale pentru fericire
Gandirea pozitiva este deseori interpretata ca fiind obligatorie pentru fericire. Ca urmare, multi dintre noi incercam sa nu simtim furie sau tristete si ii incurajam pe copiii nostri sa faca la fel. Studiile arata insa ca oamenii care isi accepta si emotiile negative sunt per ansamblu mai fericiti decat cei care incearca sa le inabuse.
Toate emotiile noastre sunt utile si importante, chiar si cele care ne fac sa ne simtim inconfortabil. Daca iti doresti sa cresti un copil echilibrat din punct de vedere emotional, este esential sa il lasi sa traiasca si emotiile negative.
De ce este mai bine sa acceptam emotiile negative?
Pentru ca multe dintre ele au rolul de a ne ajuta sa ne adaptam la realitate: furia ne ajuta sa corectam o nedreptate la care am fost supusi, tristetea ne atrage atentia asupra lucrurilor care sunt importante pentru noi, frustrarea ne indica faptul ca o nevoie importanta nu este implinita, iar teama ne orienteaza asupra posibilelor pericole.
Pentru ca un anumit nivel de stres este benefic atunci cand avem nevoie sa atingem anumite obiective. Cand copilul tau este ingrijorat in legatura cu un test, isi poate folosi aceasta ingrijorare pentru a repeta materia si a se asigura ca a invatat tot. Aceeasi strategie este utila si adultilor: cand nivelul de stres nu este coplesitor, ne ajuta sa ne activam si sa ne pregatim mai bine pentru a face fata provocarilor.
Pentru ca suferim mai mult atunci cand emotiile noastre negative dau nastere la alte emotii negative. Atunci cand nu ne acceptam emotiile negative, putem ajunge sa ne simtim vinovati, rusinati sau intristati in legatura cu emotiile noastre, creand un cerc vicios al emotiilor negative. Astfel, in loc sa folosim emotiile negative ca puncte de plecare pentru schimbari benefice, le transformam in motive de a ne simti si mai rau decat inainte. Iar acest lucru poate incepe din copilarie, cand cei mici sunt certati de catre parinti pentru ca au diverse emotii: „Nu ai de ce sa plangi, ce e in neregula cu tine?!”.
Cum il ajuti pe copil sa isi accepte emotiile negative?
Invata sa ai asteptari realiste de la copilul tau. Pentru toti copiii, tristetea, furia, frustrarea sau descurajarea pot fi emotii intense si coplesitoare, care sa duca la comportamente mai putin adecvate, precum tipatul, lovitul sau alte actiuni agresive. Acest lucru se intampla pentru ca, la nivel cerebral, nu sunt inca dezvoltate structurile care sa ii ajute pe copii sa isi controleze comportamentul si sa isi calmeze emotiile.
Ajuta-l pe copil sa isi identifice emotiile. Aici intervine insa rolul adultilor din viata copiilor, care pot fi alaturi de copil si il pot ajuta sa se calmeze, vorbindu-i despre emotiile pe care copilul le simte („Esti furios pentru ca acel copil ti-a luat jucaria.”), despre cum ne simtim atunci cand avem o anumita emotie („Cand suntem furiosi, am vrea sa lovim sau sa tipam.”) si despre comportamente mai adecvate prin care isi pot exprima emotia respectiva („In loc sa lovim, poti sa spui ca nu este frumos ce a facut si sa ceri jucaria inapoi.”).
Vorbeste-i despre tehnicile mindfulness. Mindfulness-ul ne ajuta sa ne acceptam emotiile fara a le judeca sau critica, pastrand in minte convingerea ca sunt trecatoare si ca nu este nevoie sa ne influenteze comportamentul.
Invata sa nu te temi de emotiile negative ale copilului tau. Multi parinti considera ca sunt responsabili pentru emotiile traite de copiii lor si ca au rolul de a-i face pe acestia sa se simta bine intotdeauna. Desigur ca toti parintii isi doresc sa aiba copii fericiti si nici nu doresc sa le produca acestora nefericire in mod intentionat. Insa emotiile negative fac parte din viata noastra, a tuturor, iar copiii nostri le vor experimenta indiferent daca vrem sau nu acest lucru. Ajutandu-i sa nu le evite ii putem ajuta sa fie mai fericiti pe termen lung.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: