Mindfulness si meditatie pentru copii
Copiii traiesc oricum mai intens in prezent, mai ales la varste mici, cand responsabilitatile lor sunt putine si pot explora lumea pe indelete. O data cu inceperea scolii insa, apar probleme de gestionare a timpului, decizii pe care trebuie sa le ia si stres pentru obtinerea rezultatelor bune la scoala. Asa ca nu strica sa ii ajutam pe copii sa regaseasca echilibrul, prin cateva tehnici care le orienteaza atentia catre prezent.
Cum poti sa iti inveti copilul sa profite de fiecare moment? Iata cateva sugestii:
Copiii au nevoie sa petreaca timp cu ei insisi. Atunci cand ai libertate, exista sanse de invatare si creativitate. Prin joaca, explorare si inventivitate, ei descopera lumea. In loc sa oferim indicatii la tot pasul, e bine sa permitem copiilor sa isi dezvolte independenta si sa le oferim din cand in cand libertate de alegere, de gandire si de miscare. Chiar si atunci cand spune ca se plictiseste, provoaca-l sa se gandeasca la lucruri relaxante pe care le poate face.
Cum savurezi momentele fericite si pe cele nefericite. Deseori ni se recomanda sa ne bucuram de fiecare clipa ca si cum ar fi ultima, insa daca suntem realisti ne dam seama ca nu totul este perfect, nu se intampla sa facem de fiecare data ce vrem. Chiar daca vrem sa ii protejam, cei mici au nevoie sa invete si cum anume sa faca fata momentelor mai putin placute ale vietii.
Plimbarea atenta. Propune-i copilului sa mergeti la plimbare impreuna si sa ascultati cateva minute toate sunetele din jur. Cu cat ascultati mai atent, cu atat veti auzi mai multe: pasarile din copaci, oamenii din jur, masinile care trec, vantul printre crengile copacilor. Incercati sa “colectionati”cat mai multe sunete. Acelasi exercitiu il puteti face si vizual. Opriti-va pe o banca si alegeti ceva ce vreti sa analizati cat mai atent. Orice lucru privit cu atentie va dezvalui detalii pe care nu le observam cand ne grabim.
Gandurile conteaza. Invata-ti copilul sa faca diferenta intre ganduri si emotii. Frustrarea, bucuria, anxietatea, teama, toate sunt emotii pe care cei mici le traiesc si din care pot sa invete ceva. Totusi, copiii trebuie sa stie ca emotiile nu ne definesc. De aceea, ei au nevoie sa fie invatati sa-si reformuleze gandurile: “Sunt un fricos-> mi-e frica”, “Sunt un lenes”-> “Nu ma simt suficient de motivat sa fac acest lucru” etc.
Exercitii de respiratie. Cand copilul se simte stresat, ii poti propune un exercitiu simplu. Spune-i sa se intinda pe spate si sa respire linistit, concentrandu-se doar pe respiratie. Daca il ajuta, poate aseza o jucarie pe abdomen, pentru a urmari cum se misca aceasta cu fiecare respiratie.
Valorile si pasiunile. Cel mai usor sa te bucuri de prezent este atunci cand faci ce iti place. Daca inca nu a descoperit ce il pasioneaza, nu lasa lucrurile asa. Decideti impreuna ce activitati extrascolare i-ar placea, ce lucruri noi ar vrea sa afle si gasiti modalitati prin care poate face acest lucru.
Exercitii de recunostinta. Invatati impreuna sa fiti recunoscatori zilei care tocmai s-a incheiat, cautati concluzii ale zilei ce va vor ajuta pe viitor, gasiti cat mai multe lucruri pentru care sunteti recunoscator (de la lucrurile concrete pana la cele spirituale).
In afara de faptul ca ne ajuta sa ne bucuram de prezent si sa ne concentram atentia, tehnicile de mindfulness ne ajuta sa fim mai relaxati si sa avem mai mult autocontrol. Lucruri care prind bine oricarui copil:).
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/stevecorey/8726425119/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: