characters characters

Obiceiuri ale profesorilor buni

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 februarie 2022    |   1004 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

obiceiuri ale profesorilor buni
Profesorii buni sunt cei care pe langa activitatea de predare, reusesc prin obiceiurile lor, sa transforme elevii si la nivel personal.

Citeste si:


O lectura esentiala pentru parinti si profesori: Parinti straluciri, profesori fascinanti


10 lucruri care ii ajuta pe profesori sa fie mai buni


Cinci obiceiuri ale profesorilor buni


Iata cinci exemple de atitudini si obiceiuri care ii caracterizeaza pe profesorii buni.

Curiozitatea si deschiderea fata de experiente noi

Cand adultii din jurul copiilor isi pastreaza vie curiozitatea inspira celor din urma interes pentru cunoastere si entuziasm pentru lucruri noi. Profesorii care isi mentin curiozitatea si si-o exprima in clasa ii inspira pe copii sa isi puna intrebari despre lumea din jur, sa caute raspunsuri la ele si, in timp, sa gaseasca solutii pentru problemele cu care se confrunta. Fara curiozitate, creativitatea si rezolvarea de probleme nu sunt posibile.

Constientizarea propriilor prejudecati si limite

Indiferent de domeniul profesional, pentru a deveni mai buni in permanenta, este nevoie sa ne putem intelege limitele si sa incercam sa le depasim in mod constient. In activitatile care presupun interactiunea profunda cu ceilalti, precum educatia, intelegerea propriilor prejudecati sau stereotipuri este esentiala. Toti adultii, indiferent de educatie sau experienta de viata, au prejudecati si stereotipuri, deoarece acestea se formeaza involuntar, in urma invatarii sociale, deseori ca urmare a tendintei mintii umane de a crea generalizari si de a prezice evenimente viitoare. 

Atat profesorii, dar si parintii ii pot invata pe copii sa fie deschisi si curiosi fata de persoanele diferite de ei, sa evite sa faca presupuneri si generalizari despre oameni pe care nu ii cunosc bine si sa ofere respect celor din jur indiferent de etnia, genul, nationalitatea sau infatisarea fizica a acestora.

Ii inspira pe elevi sa devina cea mai buna versiune a lor

Profesorii care pot observa usor calitatile pozitive ale elevilor, scotandu-le in evidenta in interactiunea cu acestia si incurajandu-i sa le puna in valoare vor influenta nu doar performanta scolara a copiilor, ci, probabil, intreaga lor traiectorie personala si profesionala. Fiecare elev are potentialul de a se dezvolta si de a-si exprima propriile aptitudini si talente, atat timp cat adultii din jur ii sprijina sa faca acest lucru.

Este important de mentionat un aspect mai putin evident: este mai usor sa observam calitatile pozitive ale celor din jur atunci cand putem aprecia propriile noastre calitati pozitive. Persoanele cu o voce critica interioara extrem de exigenta vor avea dificultati in a vedea si aprecia atat propriile calitati frumoase, cat si pe cele ale celor din jur.

Ii provoaca pe elevi sa rezolve probleme complexe

Doar pentru ca nu sunt inca adulti nu inseamna ca elevii nu se pot gandi la solutii pentru probleme sociale complexe. Cu cat avem asteptari mai mari de la copii si le oferim sprijinul si informatiile de care au nevoie, cu atat mai mult ne pot surprinde cu ideile lor. Profesorii care au incredere in capacitatea copiilor de a gasi solutii creative ii implica in proiecte care pot avea efecte benefice asupra intregii comunitati (de la proiecte ecologice la proiecte caritabile, copiii si adolescentii se pot implica in activitati diverse). Aceasta este o modalitate excelenta de a creste increderea copiilor in ei insisi.


Ii inteleg pe copii din punct de vedere emotional

Profesorii care inteleg comportamentele copiilor si din perspectiva emotionala (care sunt starile si nevoile care stau la baza actiunilor elevilor) au mai multe sanse sa stabileasca o relatie autentica cu acestia. Mai ales la varste mici, copiii isi exprima frustrarea, nevoia de control sau atentie ori tristetea prin comportamente care sfideaza autoritatea sau au rolul de a-i distrage pe cei din jur. Cand cadrele didactice pot sa vada dincolo de astfel de comportamente si nu reduc interactiunea cu elevii doar la corectarea comportamentelor si disciplinarea acestora, rezultatele scolare ale acestora se vor imbunatati.

Aceste obiceiuri ii ajuta pe profesori sa aiba o relatie mai buna cu propriii elevi, sa ii cunoasca mai bine si sa ii ajute sa evolueze. Insa aceste obiceiuri sunt la fel de benefice si pentru parinti, indiferent de profesia acestora, de varsta copiilor sau de momentul in care le adopta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe