Relatia profesor elevi
Abilitatea profesorilor care poate transforma educatia
Fiecare profesor are propria reteta a succesului la clasa. Modul in care elevii se comporta in timpul orei, cat anume reusesc sa asimileze si sa inteleaga, depinde de stilul pe care profesorul il adopta la ora. Managementul clasei este un domeniu intens studiat de catre specialisti pentru a putea gasi cea mai buna reteta astfel incat atat profesorii, cat si elevii sa aiba cat mai multe de castigat in timpul celor 50 de minute de predare-invatare. Solutia propusa de oamenii de stiinta pentru profesorii de pretutindeni pentru a avea un bun management al clasei este construirea de relatii pozitive intre profesor si elevi.
Citeste si:
Cum pot fi copiii mai fericiti la scoala
22 intrebari care te pot ajuta sa fii un profesor mai bun
Relatia profesor-elevi – efectele pozitive ale acesteia asupra invatarii
De ce este esentiala relatia profesor-elevi cand vine vorba de eficienta si invatare?
- Copiii invata cel mai bine atunci cand se simt in siguranta. Invatarea este un proces care implica in mod necesar greseli si dificultati. Cand copiii au incredere in profesor, pot adresa intrebari despre ce nu au inteles, pot sa isi exprime ideile si sa participe la lectie, orele devenind astfel mai interesante si mai dinamice.
- Nevoia de a fi acceptat si apreciat de catre cei din jur este o nevoie fundamentala. Oamenii sunt fiinte sociale, care au nevoie sa fie integrate intr-o comunitate pentru a “functiona” la cel mai inalt nivel. Studii diverse confirma acest lucru, pentru toate varstele: relatiile sociale sunt cel mai important factor al fericirii copiilor la scoala, dar si pentru restul vietii.
- O relatie pozitiva cu elevii este de ajutor si profesorului. Cadrele didactice predau mai bine atunci cand se simt acceptate si apreciate de copii. In plus, relatia pozitiva profesor-elevi inseamna ca elevii vor coopera mai mult la clasa, scazand numarul de conflicte si intreruperi.
Relatia profesor-elevi.Cum poate fi imbunatatita
Ascultarea activa
Pentru a construi o relatie autentica, este nevoie ca profesorul sa fie dispus sa ii asculte cu adevarat pe copii (si nu ne referim la ascultare ca metoda de evaluare).
Inainte de orice, copiii au nevoie sa se simta respectati si intelesi, iar profesorii care isi arata interesul pentru viata copiilor in afara scolii si pentru problemele si interesele lor sunt acei profesori care vor fi ascultati cu interes si atunci cand predau.
Legatura dintre lectii si interesele elevilor
Toate materiile au legatura cu viata de zi cu zi, iar cand copiii pot vedea acest lucru, vor fi mai motivati sa invete.
Diferenta dintre critica si feedback
Cand copiii sunt impartiti in doua categorii: buni si rai, relatia autentica profesor-elevi nu mai poate fi creata. Desi poate fi dificil, a renunta la etichetarea copiilor ca fiind buni sau obraznici este primul pas catre o relatie frumoasa cu ei. Nicio persoana nu este in totalitate buna sau rea, doar comportamentele noastre pot avea efecte pozitive sau negative. De aceea, este important ca profesorii sa ofere elevilor feedback, nu critica.
Rabdarea si acceptarea dificultatilor
Mai ales in clasele “dificile”, incercarea de a construi o relatie apropiata intre profesor si elevi poate parea imposibila sau de-a dreptul naiva. Lipsa de interes a elevilor sau agresivitatea acestora sunt principalele obstacole cu care se confrunta cadrele didactice care declara ca le este dificil sa creeze o relatie constructiva cu elevii din clasa. Exista insa strategii prin care comportamentele problematice ale copiilor pot fi gestionate si toate au la baza intelegerea nevoilor care au dat nastere acestor comportamente. Deseori agresivitatea copiilor ascunde o stima de sine scazuta, sentimentul de a fi respins sau nerespecta, descurajare si lipsa de incredere in propriile forte. Cadrele didactice care raspund acestor stari ale copiilor sunt cele care reusesc sa stabileasca, in timp, o relatie pozitiva cu acestia.
Acceptarea propriilor greseli
Chiar si cadrele didactice gresesc, fie ca este vorba de modul in care relationeaza cu elevii, fie ca este vorba de predare. Cea mai buna solutie in acest caz este acceptarea greselii si corectarea ei. Astfel, profesorii ofera copiilor un model de comportament si incurajeaza comunicarea sincera in clasa.
Asa cum parintii stiu ca pentru a colabora mai bine cu propriul copil este nevoie sa fie conectati emotional, si cadrele didactice pot observa rezultate scolare mai bune atunci cand relatia cu elevii este mai apropiata.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Comentează:
O zi excelenta!