Cum pot fi copiii mai fericiti la scoala?
Cand invata cel mai bine elevii? Cand sunt fericiti. Cel putin asta arata studiile. La inceput de an scolar, analizam factorii care influenteaza fericirea copiilor in sala de clasa.
Relatiile sociale
Un studiu realizat intr-o scoala din Marea Britanie arata ca principalul factor care influenteaza starea de bine a copiilor este felul in care se inteleg cu profesorii si colegii. Si alte studii au indicat faptul ca, de-a lungul intregii vieti, nivelul de fericire este influentat de relatiile sociale. Cand copiii se simt acceptati si apreciati de cei din jur (colegi si cadre didactice), vor putea sa isi canalizeze energia catre invatare. Stresul si alte emotii negative lasa foarte putina energie pentru invatare.
Educatia pozitiva
Inspirata de psihologia pozitiva, care pune accentul pe factorii psihologici care ne ajuta sa ne implinim potentialul, educatia pozitiva ii ajuta pe elevi nu doar sa aiba succes academic, ci si personal. Educatia pozitiva ii invata pe copii sa fie rezilienti, pune accentul pe trasaturile de caracter pozitive si pe felul in care pot sa isi mentina o stare de bine.
Perseverenta
Este considerata trasatura de caracter mai importanta pentru succes decat talentul si inteligenta. Incurajeaza-l pe copil sa gandeasca optimist si ajuta-l sa isi dezvolte perseverenta.
Mentalitatea flexibila
Considerata si „mentalitatea invingatorului”, mentalitatea flexibila reprezinta acele convingeri referitoare la propria capacitate de invatare care il ajuta pe copil sa persevereze. Spre deosebire de mentalitatea rigida, care este specifica persoanelor convinse ca propria inteligenta este dictata de mostenirea genetica si nu poate fi stimulata, mentalitatea flexibila consta in convingerea ca prin experiente diverse si prin efort constant, propria capacitate intelectuala poate fi dezvoltata.
Siguranta emotionala
Sala de clasa ar trebui sa fie un mediu in care copiii sa se simta in siguranta sa faca greseli sau sa esueze. Cand greselile si esecurile nu sunt sanctionate prin pedepse sau prin inducerea rusinii, ci folosite ca oportunitati de invatare, copiii se simt in siguranta in clasa, iar nivelul de stres scade.
Alti factori care influenteaza starea de bine a copiilor sunt autonomia (cat de mult sunt incurajati sa lucreze independent si sa ia decizii cu privire la invatare), umorul (invatarea este un obiectiv important si serios, simtul umorului poate atenua multe emotii dificile si poate facilita o atmosfera calda in clasa) si o intelegere clara a importantei materiilor invatate (de ce este important pentru copii sa invete o anumita materie).
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: