characters characters

Motivatia de a invata

Cum il motivezi pe copil sa invete pentru examen

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 aprilie 2016    |   7396 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

motivatia de a invata
Ti se intampla ca in discutiile cu adolescentul tau, acesta sa iti raspunda cu un simplu si sec „Nu-mi pasa!”/ „Nu ma intereseaza!”? Multi parinti vad in aceasta atitudine lipsa de respect sau reala nepasare, insa de multe ori poate fi vorba de ingrijorari, lipsa de incredere in sine sau stari emotionale negative (descurajare, tristete).

  Examenul Tau

Cu exceptia adolescentilor care au probleme emotionale mai grave, precum tulburare depresiva, nu exista adolescent caruia sa ii lipseasca motivatia. Orice persoana e motivata, insa depinde foarte mult in ce domeniu sau legat de ce subiect apare motivatia. In plus, este important sa intelegi ca in spatele lipsei de motivatie a copilului se pot ascunde: o incredere in sine scazuta, ingrijorari, stres ridicat, dificultati de invatare, dificultati de organizare (nu reuseste sa tina minte ce are de facut, uita cand are teste la scoala), oboseala excesiva, metode de predare nepotrivite stilului copilului tau. Asadar, inainte de a-l eticheta pe copil „lenes”, incearca sa afli care este cauza principala pentru care nu invata.

Motivatia de a invata la adolescenti


Iata cativa pasi prin care il poti motiva pe adolescent:

Observa ce anume ii place copilului sa faca si apoi foloseste aceste lucruri pentru a creste motivatia sa de cunoastere in general. Aceasta strategie functioneaza pentru copiii cu incredere in sine scazuta, mai ales legata de activitatea scolara. Acestia pot ajunge sa creada ca oricum nu vor reusi sa invete destul de bine si atunci renunta sa mai incerce. O data ce adolescentul tau va incepe sa aiba rezultate bune intr-un domeniu care il pasioneaza, este foarte probabil ca si rezultatele sale scolare sa creasca. De exemplu, un adolescent pasionat de jocurile video poate fi interesat de cursuri care il invata sa faca jocuri video.

Indeparteaza factorii care ii distrag atentia din camera sa. Aceasta incapere trebuie sa fie doar locul in care sa invete, sa se relaxeze, sa mediteze si sa doarma. Atunci cand nu sunt motivati sa invete, adolescentii vor ceda usor tentatiei de a petrece timpul navigand pe internet sau uitandu-se la televizor.

Explica-i ce castiga de pe urma pregatirii pentru examen. Cu totii am prefera sa facem tot timpul doar ce ne dorim. Dar uneori, pentru lucrurile pe care ni le dorim, trebuie sa facem si alte lucruri, mai putin placute. Prezinta-i situatia in termeni de pierdere si castig: sacrifica acum timpul si energia pentru a invata, dar castiga o sansa pentru o viata mai buna pe termen lung. De exemplu, daca adolescentul tau e pasionat de sport si nu e motivat sa invete pentru Evaluarea Nationala, ii poti spune ca fara un rezultat bun la examen, nu va putea intra la un liceu de profil sportiv si mai departe la facultate. Cu siguranta copilul tau deja stie acest lucru, dar uneori o discutie calma, obiectiva si logica il poate ajuta sa ia si masuri in aceasta privinta, nu doar sa evite sa se gandeasca la acest lucru.

Fii sincer cu copilul tau. Daca ai un adolescent care neaga importanta educatiei scolare si este dezamagit de sistemul de invatamant, poti discuta argumentele sale. Doar repetandu-i ca examenele sunt cele mai importante lucruri de pe lume nu il vei convinge sa invete pentru ele. Spune-i ca intelegi ca nu ii place sa invete o anumita materie (sau mai multe materii) si ca stii care sunt defectele sistemului educational, dar doar trecand prin examene poate ajunge la pozitia in care sa aleaga singur ce sa faca, atunci cand va fi adult.  

Evita sa tipi, sa il contrazici sau sa implori. Altfel, iti arati frustrarea si dai copilului impresia ca ai pierdut controlul. Atunci cand oamenii tipa, inseamna ca nu mai au solutii. Cea mai buna cale e sa negociezi, sa rationalizezi si sa empatizezi cu emotiile copilului tau.

Cauta alternative atractive de prezentare a materiilor pentru examene. De foarte multe ori, copiii nu pot invata materia pentru ca felul in care este prezentata este plictisitor. Gasiti impreuna pe internet materiale video, prezentari si explicatii diverse, care atrag atentia copilului tau.

Nu mai face lucrurile in locul copilului tau. „Neajutorarea invatata” apare atunci cand oamenii sunt pusi frecvent in situatii in care nu au niciun control (si, implicit, nici responsabilitate). Atunci cand nu permitem copiilor sa se descurce singuri in situatii in care se pot descurca, vor invata ca nu sunt capabili sa se descurce. Iar de aici pana la a renunta sa mai incerce nu este decat un pas. Daca pana acum nu l-ai lasat pe copil sa aiba nicio responsabilitate in casa sau sa ia decizii pe cont propriu, incearca sa faci acest lucru treptat.

Invata sa fii antrenorul copilului tau, sa il ajuti sa isi imbunatateasca abilitatile, sa ii incurajezi progresul si sa il inveti sa priveasca spre un scop bine definit.

Adolescentul tau este motivat sa invete?

Sau poate i-ar placea sa incerce o metoda alternativa de invatare? Propune-i sa foloseasca ExamenulTau.ro – singura platforma online din Romania destinata pregatirii pentru Evaluarea Nationala, clasa a VIII-a. ExamenulTau este:

  • Un ghid de pregatire pentru examenul de Evaluare Nationala
  • Un meditator personal la Limba Romana si Matematica
  • O culegere de teste la Limba Romana si la Matematica
  • Un caiet de exercitii rezolvate pas cu pas
  • Un manual de teorie

+ inca un mare beneficiu: este online, deci este mereu la indemana, oricand, oriunde!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe