characters characters

Managementul stresului pentru parinti

„Mi-as dori ca parintii mei sa nu mai fie asa de stresati si obositi”

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 noiembrie 2015    |   1702 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

managementul stresuluiDaca copilul tau ar putea sa isi puna o dorinta cu privire la tine si serviciul tau, ce dorinta crezi ca va fi? Aceasta este intrebarea de la care a pornit cercetatoarea Ellen Galinsky intr-un studiu numit „Intreaba copiii”. Parintii pusi intr-o astfel de situatie, de a ghici ce anume ar vrea sa schimbe copiii referitor la relatia parintilor cu munca, au raspuns intr-o proportie de 56%: „Copilul meu sigur si-ar dori ca eu sa petrec mai mult timp cu el.”. Spre deosebire de parinti, copiii au raspuns aproape in unanimitate: „Mi-as dori ca parintii mei sa nu mai asa de stresati si obositi”. Doar 2% dintre parinti au estimat ca acesta va fi raspunsul copiilor.

Daca parintii nostri ar fi mai putin obositi si mai putin stresati, cred ca si noi, copiii, am fi mai putin stresati”, a spus unul dintre copiii intervievati. Raspunsurile pot fi surprinzatoare, insa daca observam modificarile pe care stresul le aduce in modul in care aratam, gandim si ne comportam nu doar cu ceilalti, ci si cu propriii nostri copii, am intelege mult mai usor raspunsul copiilor. In plus, modul in care ne afecteaza stresul este usor observat de copii. „Stiu cand mama mea a avut o zi proasta fiindca atunci cand ma ia de la scoala, nu imi zambeste. Are o fata frustrata” spune un alt copil, din acelasi studiu al lui Galinsky.

Cum poti face mai usor fata stresului

Iata care sunt cele mai frecvente sugestii pentru a face mai usor fata stresului:

Atentie la modul in care interpretezi lucrurile atunci cand esti stresat. Deseori cand esti suparat, furios sau alarmat, tinzi sa observi mai usor defectele si greselile celor din jur. In plus, atunci cand suntem stresati, ne asteptam la lucruri negative, avand la randul nostru o atitudine prea putin prietenoasa, trezind in ceilalti reactii negative.

Recomandare: Cauta sa judeci mai putin situatiile si oamenii atunci cand esti intr-o dispozitie proasta. Evita sa iei decizii, sa iti spui parerea sau sa dai sfaturi in astfel de momente.

Cauta pozitivul in jurul tau. In momentele dificile, este usor sa ne orientam atentia catre vestile negative si sa uitam sa apreciem lucrurile bune care se intampla.

Recomandare: Ia o pauza atunci cand te simti coplesit de vesti proaste sau cand simti ca nu mai faci fata problemelor. Odihneste-te, cauta interactiuni sociale care sa iti faca placere, acorda atentie zambetului copilului tau si cauta sa cresti nivelul de afectiune fizica intre tine si cei dragi. Amintirile placute depanate sau glumele cu cei apropiati te vor ajuta sa reduci nivelul de stres resimtit.

Cand se intampla inevitabilul, re-evalueaza situatia. Uneori, oricat de pozitiv ai fi, lucruri rele se intampla si apare stresul. Dar, chiar si in astfel de situatii, conteaza modul in care evaluezi lucrurile.

Recomandare: Re-evaluarea situatiei te poate ajuta sa reduci stresul, iar pentru a face acest lucru, specialistii sustin ca exista cateva tehnici care dau roade. Cand esti intr-o situatie dificila, te poti concentra pe oportunitatile si provocarile pe care le presupune aceasta sau pe lucrurile pe care le vei invata din situatia respectiva. Atunci cand circumstantele sunt atat de negative incat nu poti gasi niciun aspect pozitiv, poti incerca sa privesti lucrurile cat mai obiectiv si sa accepti pierderea ca parte a vietii.

Ofera-ti mai mult timp. Presiunea timpului este un stres universal si poate afecta relatia ta cu copilul.

Recomandare: Ajusteaza-ti asteptarile si ofera-ti mai mult timp. Una dintre cele mai frecvente greseli este ca nu estimam corect timpul de care avem nevoie pentru a realiza o activitate. Adauga cateva minute in plus atunci cand aloci un interval de timp pentru o anumita activitate.

Participa la intalniri cu parintii sau grupuri de sprijin reciproc. In situatia in care intampini probleme in cresterea si educarea copilului, din diferite motive (copilul poate avea probleme de comportament, emotionale, medicale etc.), alti adulti care au trecut prin asa ceva iti pot fi de mare folos.

Recomandare:Mergi la intalniri cu alti parinti cu care poti impartasi gandurile tale si poti cere solutii. Daca nu ai asa ceva in apropiere, cauta si comunitatile online, la fel de utile si cu la fel de multe beneficii. Chiar si comunicarea cu parintii din clasa copilului tau poate fi de ajutor, mai ales cand este vorba de probleme de invatare sau cand vreti sa schimbati pareri referitor la activitatea din clasa.

Ajuta-ti copiii sa faca fata stresului personal si invata-i sa isi rezolve singuri conflictele. Copiii nu se nasc cu abilitatea de a se autoregla emotional si au nevoie de ajutor din partea adultilor pentru a-si gestiona emotiile, gandurile si comportamentele.

Recomandare: Invata-ti copilul sa isi dezvolte abilitati sociale, empatia si autocontrolul prin activitati simple. Incepe prima data cu recunoasterea emotiilor de baza si apoi folosind jocul de rol sau exemplul personal, vorbeste-i despre empatie si gestionarea emotiilor in mod adaptativ.

Fa-ti timp pentru lucrurile care iti fac placere. Unele lucruri ne fac fericiti pentru ca ne ofera recompense imediate, precum o prajitura. Alte lucruri aduc stari de multumire si fericire pe termen lung, pentru semnificatia lor, precum voluntariatul sau practicarea hobby-urilor personale.

Recomandare: Aminteste-ti de lucrurile care te fac sa te simti bine sau cauta unele noi. Regaseste-ti propriile placeri si pasiuni, caut situatii din care sa te incarci cu energie pozitiva si sa te eliberezi de stres. Un parinte fericit inseamna un copil fericit.

Fa miscare fizica si petrece timp in natura. Pentru a face face stresului din viata mai usor, nu uita de exercitiile fizice si de miscare.

Recomandare: Este preferabil sa gasesti o activitate fizica placuta, pe care vrei sa o realizezi pentru ca iti aduce bucurie, nu doar pentru ca stii ca este bine sa faci miscare.

Tu ce metode ai pentru a te elibera de stres?


*Sursa foto: photostock FreeDigitalPhotos.net

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Lorena Adam    13.04.2019 - 12:34
    Cele scrise aici mi se par " inca un text"...nu au nici o relevanta atunci cand ai un copil sau 2,nu ai bona,nici bani prea multi si esti non stop cu ei!
    N ai cum sa pleci in lume,nici sa faci sport si multe altele....
    Doar sa te rogi sa ramai intreg la minte si corp pana cresc copii!
    Doar o parere,sper sa nu deranje...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe