Igiena mintala
Care sunt activitatile care previn problemele emotionale ale copiilor
Notiunea de igiena mintala se refera la activitatile care mentin sanatatea mintala si previn problemele emotionale sau de comportament. Obiceiurile de igiena mintala, la fel ca cele legate de igiena fizica, ar trebui sa fie incurajate inca din copilarie. Ce fel de activitati pot preveni din copilarie aparitia problemelor emotionale? Iata cateva exemple.
Citeste si:
Sapte lucruri care ajuta sanatatea emotionala a familiei
Cinci mituri despre sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor
Igiena mintala. Activitati care previn problemele emotionale in copilarie
Un lucru mai putin stiut despre sanatatea mintala este ca majoritatea problemelor emotionale sau de comportament apar din copilarie sau adolescenta. Astfel, copilaria este o etapa importanta nu doar pentru dezvoltarea armonioasa intelectuala si fizica, ci si pentru sanatatea mintala. Deciziile luate in copilarie si adolescenta pot avea un impact de lunga durata asupra sanatatii emotionale a copilului tau.
Din pacate, statisticile legate de sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor arata ca:
- in fiecare an, 20% dintre adolescenti pot avea la un moment dat, probleme de sanatate mintala
- 50% dintre problemele de sanatate mintala sunt deja formate pana la varsta de 14 ani si 75% pana la varsta de 24 ani
- 10% dintre copii si tineri (intre 5 si 16 ani) au o problema de sanatate mintala diagnosticabila, iar 70% dintre acestia nu au acces la interventii medicale adecvate
Exercitiile de relaxare si mindfulness
Gestionarea emotiilor dificile este una dintre cele mai importante abilitati pe care le invata copiii si adolescentii, daca primesc suficient sprijin si indrumare din partea adultilor. Cu cat incurajam mai mult inteligenta emotionala a copiilor, cu atat vor putea face fata stresului mai bine, isi vor gestiona mai bine emotiile intense si vor invata sa se calmeze in situatiile tensionate. Invata-l pe copil sa isi identifice emotiile, sa le exprime verbal si sa foloseasca energia asociata cu acestea in modalitati constructive (de exemplu, cand este furios, poate face miscare, cand este trist, poate scrie in jurnal.)
Exercitiile de vizualizare sau de respiratie pot fi de asemenea metode eficiente de gestionare a stresului si anxietatii sau de relaxare.
De la cele mai mici varste, joaca celor mici tinde sa devina din ce in ce mai structurata: parintii aleg jocuri educationale, deseori se implica excesiv in joaca acestora, iar timpul petrecut in natura de copii scade de la an la an. Toate aceste tendinte contribuie la problemele emotionale si de comportament in randul copiilor.
Copiii au nevoie sa fie lasati sa se joace liber – sa inventeze jocuri si sa exploreze lumea din jur asa cum isi doresc pentru ca astfel isi exerseaza capacitatea de gandire si de concentrare a atentiei, imaginatia, dar si curiozitatea si independenta.
Autonomie si independenta
Cand parintii au incredere in capacitatea copiilor de a face alegeri, de a depasi in mod independent obstacolele si de a fi creativi, copiii isi dezvolta la randul lor aceeasi incredere in propriile forte. La varste mici, pentru a incuraja independenta copiilor, este util ca parintii sa permita copiilor sa se joace independent, sa aleaga singuri activitatile pe care vor sa le realizeze si sa le sprijine autonomia.
Se spune ca este mai usor sa prevenim decat sa tratam problemele de sanatate - fizica sau mintala - dar deseori uitam acest lucru. Cand vine vorba de sanatatea emotionala a copiilor, recunoasterea importantei acesteia este deseori doar teoretica, iar eforturile parintilor si cadrelor didactice se orienteaza mai mult catre performantele scolare si extrascolare ale copiilor, catre competitii si productivitate. Putem sa contrabalansam aceasta tendinta amintindu-ne ca problemele de sanatate mintala au deseori originea in copilarie.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: