characters characters

Sanatatea emotionala a copiilor si joaca in aer liber

Patru motive importante pentru care nu trebuie sa renuntam la joaca in aer liber

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 aprilie 2021    |   2228 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

santatea emotionala si joaca in aer liber
Restrictiile impuse de pandemie au redus substantial timpul petrecut de copii in aer liber si in natura, in conditiile in care acesta era deja insuficient.

Citeste si:

Joaca in aer liber: beneficiile pentru copii

Deficitul de natura: ce inseamna si cum il putem evita


Lumina soarelui este asociata cu vitamina D si serotonina

Stim ca lumina soarelui este esentiala pentru producerea vitaminei D, iar vitamina D este importanta in sinteza serotoninei, denumita si „hormonul fericirii”, pentru ca are un rol important in reglarea emotionala. Studiile arata ca nivelurile scazute de serotonina sunt asociate cu emotii negative si relatii dificile.

Miscarea fizica este esentiala pentru echilibrul emotional, la orice varsta

Timpul petrecut in aer liber inseamna de cele mai multe ori timp petrecut in mod activ: plimbari, sport, jocuri de miscare. Miscarea fizica in copilarie si adolescenta este o conditie obligatorie pentru sanatate si dezvoltare sanatoasa.

Joaca libera are beneficii clare pentru sanatatea emotionala a copiilor

Incercarea de a controla si conduce jocurile si activitatile copiilor are efecte daunatoare asupra copiilor, iar specialistii in dezvoltarea copilului atrag atentia ca numarul crescut de probleme emotionale in randul copiilor este cauzat, printre altele, si de limitarea activitatilor libere ale acestora. Cand petrec timp in aer liber, copiii ar trebui sa aiba libertatea de a inventa jocuri, de a observa natura din jur cum si cat timp isi doresc, de a visa cu ochii deschisi si de a experimenta liber in spatiul in care se afla.

Joaca in aer liber ajuta la dezvoltarea motrica a copilului

Jocurile de miscare in aer liber ofera copilului ocazii de a-si dezvolta echilibrul, coordonarea motrica, agilitatea, forma fizica, dar si abilitati motrice fine, care implica mai mult coordonarea mana-ochi si muschii degetelor, incheieturilor si mainilor, implicate in manuirea obiectelor de dimensiuni mici si in activitati care presupun miscari fine, echilibrate si controlate. Motricitatea fina joaca un rol esential in invatarea scrisului si este un factor esential pentru succesul scolar al copilului tau.

Ce poti sa faci ca parinte?

Petrece minim doua ore pe zi afara cu copilul tau. Elimina activitatile extrascolare ce presupun sedentarism, gandeste excursii in aer liber, iesiri in natura, chiar si picnicuri de weekend sau plimbari cu bicicleta.

Fii pregatit pentru refuz si proteste. Obiceiurile sedentare nu pot fi eliminate intotdeauna cu usurinta, de aceea este nevoie sa fii pregatit sa depui mai mult efort pentru includerea timpului petrecut in aer liber in programul zilnic. Copiii si adolescentii care s-au obisnuit in perioada pandemiei sa petreaca mult timp in fata ecranului pot privi initial iesirile in aer liber ca pe o corvoada. Fii pregatit pentru aceasta reactie, insista sa petreceti timp impreuna afara si incurajeaza-l pe copil sa gaseasca idei de activitati interesante pentru aceste iesiri.

Ce poti sa faci ca profesor?

Tine orele in aer liber. Du-i pe copii in parc, in spatii verzi unde sa iti tii lectiile. Incurajeaza-i pe copii sa petreaca timp in aer curat si educa-i din punct de vedere ecologic dezvoltandu-le interesul, curiozitatea si iubirea fata de tot ce inseamna natura.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe