characters characters

Cum il apropii pe copil de natura

Ce inseamna deficitul de natura

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 mai 2013    |   4980 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

cum il apropii pe copil de natura
Pentru multi dintre noi, copilaria inseamna si amintiri ale momentelor petrecute in natura, catarandu-ne in copaci, culegand flori sau urmarind buburuze in iarba. Probabil te-ai grabi sa consideri aceste momente doar “frumoase”, nu si utile pentru dezvoltarea unui copil. Ce castiga un copil petrecand timp in natura? Si, mai ales, ce pierd copiii care cresc in orase, fara un contact frecvent cu mediul natural? Raspunsurile la aceste intrebari le ofera psihologii care se ocupa de cativa ani de studiul a ceea ce au numit “deficitul de natura” (in engleza, "nature deficit disorder").


Ce inseamna deficitul de natura?

“Joaca in natura, in special in perioada primei etape a copilariei este deosebit de importanta pentru dezvoltarea capacitatii creative, de rezolvare de probleme, avand si influente asupra dezvoltarii emotionale si intelectuale” (Kellert, Stephen R. "Nature and Childhood Development.”)

Daca pana acum cativa ani, nu toata lumea isi permitea sa aiba un calculator in casa, iar copiii se jucau mai mult impreuna si ieseau mai des in parc, in natura, astazi statisticile spun lucruri ingrijoratoare. Tot mai multi copii petrec prea mult timp in fata televizorului si a calculatorului, rata obezitatii creste la copiii de varsta prescolara si primara,  iar copiii au tot mai multe probleme de atentie si comportament.  Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca problemele de atentie si de comportament, anxietatea, depresia sau obezitatea in randul copiilor se pot datora si timpului extrem de scazut pe care acestia il petrec in natura (deficit de natura).

Cum il apropii pe copil de natura?

Cu cat stii mai multe despre deficitul de natura, cu atat iti doresti sa faci ceva pentru a nu permite situatiei sa se agraveze. Este normal si vom incerca sa te ajutam prezentandu-ti cateva tipuri de activitati care il pot apropia mai mult pe copil de natura:

1. Muta activitatile de desen sau pictura in natura! Nu este nevoie sa organizezi o excursie ca sa il aduci pe copil in natura. Este suficient sa iesiti in curtea blocului sau in cel mai apropiat parc.

2. Faceti un obicei din a petrece timpul in natura. Este preferabil ca in fiecare zi copilul sa intre in contact cu natura, atunci cand e posibil.

3. Ofera-i copilului un aparat de fotografiat si incercati sa suprindeti elemente cat mai interesante din natura, iar ulterior, analizati fotografiile realizate.

4. Daca exista posibilitatea de a petrece vacantele la tara, este bine sa ii permiti copilului sa ia contact cu natura de fiecare data cand se poate.

5. Cauta documentare interesante si pe intelesul copilului, despre viata animalelor si a plantelor, pe care sa le vizionati impreuna.

6. Invata-ti copilul diferite jocuri interactive si pline de haz care se desfasoara in natura.

7. Ajuta-l sa isi construiasca zmeie, invata-l sa masoare viteza vantului, ajuta-l sa realizeze un caleidoscop sau un colaj de vara ori specific fiecarui anotimp in parte.

8. Aduceti natura in casa voastra! Implica-l pe copil in ingrijirea plantelor verzi din casa voastra si trezeste-i interesul fata de ele, implicandu-l in experimente care au legatura cu ele. Iata un exemplu: invata-l despre miscarea plantelor.

Asadar, timpul petrecut in natura nu aduce beneficii doar pentru sanatatea fizica a copilului tau si nu inseamna doar amintiri frumoase, ci ii poate influenta pozitiv dezvoltarea. Copilul tau cate ore a petrecut in natura saptamana aceasta?

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    21.05.2012 - 10:27
    Zi de zi, ne indepartam de natura...Tocmai de aceea, trebuie sa-i ajutam pe copii sa nu uite ce inseamna ea: frumusete, sanatate, armonie...Mergem in parc cat de des putem. Iarna, cu sania, primavara plecam cu bicicletele dar nu uitam nici mingea.Contactul cu natura ne face mai buni, mai intelepti...Stim ca noi depindem de natura si ea... de noi... Cred ca ar fi utile pentru copii niste ore de "Cunoasterea mediului" si afara, practic, nu numai in salile de clasa.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    19.05.2012 - 06:07
    Natura ramane o carte deschisa vesnic invatarii, sa-i pregatim sa contemple si sa sesizeze aspectul coloristic al mediului unde traiesc, in fiecare anotimp.Sa culegem la momentul potrivit materiale ,plante din natura si sa-i invatam sa le pastreze in conditii optime.IN aceasta primavara o activitate placuta a fost colectarea mugurilor de brad (siropul pentru tuse;maceratul cu zahar si apa de brad), drumetia avand si scopul de a admira padurea in splendoarea ei.Nu pot concepe ca un copil sa nu planteze un pomisor, o floare si acel colt viu al apartamentului sa lipseasca.Drumetiile, activitatile ecologice in natura,dorinta de a patrunde in tainele ei,stabilirea legaturilor dintre lumea vie si mediul de viata.. activitati multe se pot derula in natura.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe