characters characters

Inteligenta emotionala a copiilor

Patru pasi simpli prin care poti incuraja inteligenta emotionala a copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 februarie 2020    |   5409 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

inteligenta emotionala la copii
Importanta inteligentei emotionale nu mai este o noutate de mult. Abilitatea de a ne intelege propriile emotii si pe ale celor din jur, precum si capacitatea de a le gestiona si de a invata din starile noastre emotionale sunt esentiale pentru succesul social, scolar si profesional, la orice varsta.

Citeste si:

Cum iti dai seama ca ai un copil inteligent emotional 

Cum poti fi un parinte inteligent emotional 

In cartea „Copilul sanatos emotional", Maureen Healy prezinta 3 pasi care pot fi urmati pentru a ne dezvolta inteligenta emotionala, a noastra, dar si a copiilor nostri.

1. Ia o pauza

2. Calmeaza-te si concentreaza-te

3. Ia o decizie inteligenta (buna pentru tine si pentru ceilalti)

La acesti trei pasi, noi il adaugam pe al patrulea: Analizeaza consecintele alegerii facute. Iata fiecare pas detaliat.

Poti descarca infograficul de mai sus in format pdf de aici.

1. Ia o pauza

Copiilor le lipseste rabdarea si au nevoie sa fie ajutati sa incetineasca pentru a-si putea gestiona reactiile emotionale. Chiar si emotiile pozitive pot avea urmari neplacute, daca sunt prea intense si controleaza comportamentul copilului (de exemplu, cand din prea mult entuziasm copilul se agita si loveste pe cineva). De aceea, cand copiii trec prin emotii puternice, este bine sa fie ajutati sa si le exprime astfel incat sa nu raneasca pe altcineva.

2.Calmeaza-te si concentreaza-te.

Cand vine vorba de a ne calma, multi dintre noi spunem „Usor de zis, greu de facut!”. Dificultatea de a ne calma emotiile vine in mare parte din ideea gresit ca a ne calma inseamna a nu simti emotia pe care o simtim. In realitate insa, exprimarea emotiilor este cea mai buna modalitate de calmare. O plimbare in natura il poate ajuta pe un copil sa se destinda si sa se relaxeze atunci cand este nervos, un jurnal il poate ajuta sa isi exprime tristetea, o activitate creativa il poate ajuta sa isi exprime dezamagirea sau o simpla conversatie cu o persoana apropiata, in care copilul exprima prin cuvinte ceea ce simte si gandeste poate fi de ajuns pentru a atinge o stare de calm. Alteori, functioneaza exercitiile de respiratie sau tehnicile de relaxare.

Apoi, copilul isi poate concentra atentia asupra optiunilor de actiune pe care le are la dispozitie. Acest pas il ajuta sa isi dezvolte obiceiul de a se orienta catre solutii, un obicei care il poate scuti de multa suferinta inutila pe viitor. Ajuta-l pe copil sa raspunda la intrebari precum: Ce ai nevoie sa se intample de acum inainte pentru a evita aceasta situatie neplacuta? Ce poti face tu pentru a indeplini aceasta nevoie? Cum ai reactionat pana acum in aceasta situatie si cum poti reactiona diferit de acum inainte? Cat de mult poti controla aceasta situatie si cat de mult depinde de alte persoane sau de alte evenimente?

3. Ia o decizie inteligenta.

Abilitatea de a face o alegere potrivita este esentiala. Indiferent daca un copil decide sa tipe sau sa respire profund, sa isi impinga sora sau sa foloseasca cuvintele pentru a o supara, aceste alegeri au consecinte. Invata-l pe copil sa se gandeasca la posibilele consecinte ale alegerilor sale inainte de a decide cum va actiona. O decizie inteligenta inseamna o decizie care este buna atat pentru el insusi, cat si pentru cei din jur. Invata-l acest lucru si descoperiti impreuna care sunt posibilele decizii bune in situatia dificila cu care se confrunta.

Alegerile sunt cele mai bune cand intensitatea emotiilor este mai mica, de aceea primii doi pasi sunt extrem de importanti.

4.Analizeaza consecintele alegerii facute.

Acest pas il ajuta pe copil sa invete din deciziile luate. Daca a luat o decizie buna, scoate in evidenta acest lucru, pentru a-l incuraja pe viitor sa faca la fel si, pur si simple, pentru a va bucura de moment. Daca a luat o decizie mai putin buna, in ciuda eforturilor facute de a se calma si a gandi rational, este si mai important sa parcurgeti acest pas. Raspundeti impreuna la intrebarile: Ce motive a avut pentru a lua decizia respectiva?Data viitoare cum va putea proceda mai bine?

Acesti pasi pot parea prea simpli sau prea dificili de pusi in practica atunci cand copilul are o criza de plans, cand are o criza de furie sau cand refuza sa comunice cu tine. In timp insa, daca iti propui sa urmezi acesti pasi alaturi de copilul tau, vei descoperi modalitatile in care poti sa il ajuti cat mai bine. Retine ca primul pas este cel mai important: doar cand este calm, copilul tau va putea sa gandeasca rational. De asemenea e important sa tii minte ca doar in timp, pe masura ce exerseaza acesti pasi, se vor vedea rezultatele. In functie de temperamentul copilului tau, de cat de implinite sunt nevoile sale emotionale in familie si de cat de intense au fost reactiile sale emotionale intr-o situatie, copilul va parcurge fiecare pas in parte cu succes relativ. Ce conteaza cel mai mult este sa incerce.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe