characters characters

Evitarea conflictelor intre parinte si copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 noiembrie 2018    |   2404 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

evitarea conflictelor
Relatia dintre parinte-copil pe parcursul unei zile trece prin diferite momente si emotii, uneori chiar de la o extrema la alta. Printre toate emotiile si starile pe care le vei simti ca parintii, furia sau iritarea se vor numara cu siguranta. Cand esti obosit, stresat, grabit sau ai asteptari prea ridicate de la copil, este normal sa reactionezi cu iritare, frustrare, nervi sau furie.

Citeste si:

Ce este bine sa faci dupa ce ai tipat la copil 

Cum imi stapanesc furia ca parinte


Toate aceste emotii ne indica faptul ca lucrurile nu merg in directia in care avem nevoie sa mearga si ca trebuie sa indreptam situatia. Problema este insa ca aceste emotii ne fac sa devenim violenti verbal sau chiar fizic fata de copiii nostri. Tipam, ii amenintam, ii criticam sau le adresam reprosuri pe care nu le-am spune in momentele noastre de calm si iubire fata de copil. Ajungem astfel in situatia in care regretam cuvintele spuse sau actiunile indreptate asupra copilului, ne simtim vinovati si ne intrebam daca suntem parinti buni cu adevarat sau daca este ceva in neregula cu noi.

Cea mai simpla metoda prin care poti evita conflictele cu copilul tau este sa iei o pauza.

Foloseste butonul de pauza

Cand simti primele senzatii de iritare sau furie, e momentul sa spui STOP. Imagineaza-ti ca ai apasat un buton de pauza, care te scoate din „joc”. Daca este posibil, renunta la orice activitate pe care o faci in momentul respectiv si indeparteaza-te de copil.

Renunta pentru moment la ceea ce voiai sa transmiti. Furia ne activeaza pentru a actiona astfel incat sa schimbam situatia care ne frustreaza. Fa alegerea constienta de a nu schimba situatia in momentul respectiv, ci mai tarziu.

Respira adanc de cate ori e nevoie pentru a te calma. Respira adanc si incearca sa te linistesti. Concentreaza-ti atentia asupra respiratiei, nu asupra furiei sau frustrarii. Elibereaza-te de tensiune scuturandu-ti palmele sau da-ti cu apa rece peste fata. Noile senzatii iti vor intrerupe sirul de ganduri si te vor ajuta sa te deconectezi de la situatia tensionata.

Alege linistea

Unul din cele mai grele momente din timpul unui conflict este acela de a alege sa te calmezi. Asta inseamna sa constientizezi ca esti prins in valtoarea emotiilor si ca ideal ar fi sa iti schimbi gandurile si sa-ti directionezi toata energia catre redobandirea starii de calm. Unii parinti se calmeaza repetandu-si in minte o fraza sau propozitie. Cuvintele care ii ajuta pe parinti sa supravietuiasca le amintesc deseori sa aiba o perspectiva realista asupra situatiei cu care se confrunta. De exemplu, iti poti repeta in minte „Copilul meu nu este inamicul meu, doar nu stie sa se poarte altfel.”. Aminteste-ti cum interactionezi cu el atunci cand esti calm si cand esti in cea mai buna forma.

Intoarce-te la copil si vorbeste cu el calm

Reia discutia cu copilul tau, exprimand intr-un mod nonviolent ce ai nevoie sa faca si de ce. Gasiti impreuna o solutie pentru conflictul pe care l-ati intampinat.

Nu va fi usor sa pui in practica aceasta metoda, cel putin nu la inceput. Emotiile noastre pot fi dificil de controlat, dar nu imposibil. Reusind sa eviti conflictele inutile in relatia cu copilul tau, il vei invata in mod direct cum sa isi gestionee si el furia si frustrarea. Ai astfel un motiv in plus sa iti doresti sa inveti sa iti controlezi furia :).


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe