characters characters

Cuvinte care ii ajuta pe parinti sa supravietuiasca

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 septembrie 2018    |   3393 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

cuvinte care ii ajuta pe parinti sa supravietuiasca
Unul dintre cele mai frustrante momente din viata de parinte este acela in care, dupa ce stresul sau furia au trecut, ne dam seama ca am fi putut gestiona o anumita situatie mai bine. Coplesiti de emotii sau de oboseala, uitam cu usurinta care sunt cele mai potrivite lucruri pe care sa le spunem sau sa le facem in relatia cu copiii.

Pentru a nu mai reactiona impulsiv in relatia cu cei mici, este important sa reusim sa luam o pauza mintala intre emotie si actiune. Cum poti face acest lucru? Repetand in minte idei care te ajuta sa privesti in perspectiva sau sa iti amintesti scopurile pe care le ai pe termen lung in privinta copilului tau.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Diferenta dintre reactie si raspuns in relatia parinte-copil 

Cum treci de la critica la feedback constructiv


Care sunt aceste cuvinte care sa te ajute sa supravietuiesti? Iata cateva idei.

Auto-incurajarea. Auto-incurajarile ajuta la revederea situatiei in termeni mai putin negativi si instaurarea unei stari de calm si relaxare ce permite ulterior gasirea de solutii. Daca ti se pare ciudata aceasta recomandare, intreaba-te ce ai spune unui prieten aflat in situatia dificila in care te afli tu. Adreseaza-ti apoi aceleasi incurajari. Majoritatea oamenilor tind sa fie negativi sau critici fata de ei insisi, asa ca aceasta schimbare este primul pas catre echilibrul emotional. Iata ce iti poti spune in momentele dificile:

„Respira”

„Pot sa fac asta.”

„E momentul sa ma linistesc.”

Oportunitatea. Conflictele, problemele, neintelegerile, toate acestea pot fi oportunitati de invatare, de crestere si de conexiune. E important sa iti amintesti toate aceste lucruri de fiecare data cand apare o problema. Pentru ca majoritatea gandurilor noastre sunt automate, mai ales in situatiile incarcate emotional, este bine sa faci un exercitiu din a-ti aminti ca „Orice dificultate este o oportunitate de crestere.”.

„Sunt un aliat, nu un dusman.”/ „Copilul meu nu este inamicul meu.” Intr-o familie toti ar trebui sa se simta egali si fiecare, pe rand, ar trebui sa depuna eforturi pentru ca nevoile celui de langa sa fie implinite. Cand te surprinzi avand un comportament agresiv fata de copil sau fata de partener, aminteste-ti ca ar trebui sa fiti in aceeasi echipa si ca, cel mai probabil, copilul nu isi propune sa iti puna bete in roate, ci doar isi exprima anumite emotii.

Acceptarea. „Pot sa accept orice emotie a copilului meu”. Un copil nu poate fi sprijinit emotional de catre parinti decat atunci cand acestia sunt deschisi la orice emotie ar putea aparea din partea copilului. Copiii au nevoie sa fie lasati sa isi exprime emotiile, fie ele negative sau pozitive, intense sau usor vizibile.

„Nu este o urgenta!” sau „Nu este o prioritate.” Viata de parinte presupune sute de intreruperi si momente in care atentia iti este distrasa de la ceea ce faci. Acest lucru nu doar ca iti afecteaza randamentul si capacitatea de concentrare a atentiei, dar iti creste si nivelul de stres si frustrare. Fa-ti obiceiul din a evalua daca cererile copiilor sunt cu adevarat urgente sau pot sa mai astepte. Deseori asa-zisele urgente ale copilului nu sunt decat incercari ale copilului de a atrage atentia sau de a detine controlul. Nu iti fie teama sa ceri copilului sa astepte pana termini ce ai de facut, in situatiile in care acest lucru este posibil.

Pe tine ce cuvinte te ajuta sa mergi mai departe?

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe