characters characters

Doua strategii pentru o relatie parinte-copil bazata pe cooperare

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iulie 2021    |   1820 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

doua strategii pentru cooperare
Dezvoltarea armonioasa si succesul copiilor pe termen lung depinde in mare parte si de relatia acestora cu parintii. Un numar ridicat de conflicte, distantarea emotionala si problemele de comunicare duc in timp la refuzul copilului de a coopera cu parintele, de a depune efort pentru scopuri pe termen lung sau de a face alegeri benefice pentru el. Cum pot parintii sa repare o astfel de situatie sau sa o evite in intregime?

Citeste si:

Parinte echilibrat, copil cooperant


Gandirea orientata spre solutii in relatia parinte-copil


Doua strategii care incurajeaza cooperarea copilului tau


Relatia parinte-copil se poate deteriora pe masura ce copilul creste, din diverse motive:

Copilul isi exprima frecvent emotii intense, care sunt dificil de gestionat si care sunt primite cu ostilitate de catre parinti. Afla mai multe despre stilurile parentale in functie de atitudinea parintilor fata de emotiile copilului.

Parintele foloseste in mod excesiv critica sau pedepsele ca raspuns la greselile copilului.

Copilul refuza sa coopereze cu cererile sau dorintele parintelui pentru a-si mentine un nivel de independenta si autonomie, iar treptat, refuzul devine o constanta in relatia dintre cei doi.

Parintele are asteptari foarte mari de la copil, iar cand acestea nu sunt implinite, apar pedepse, sanctiuni sau retragerea afectiunii fata de copil.

Copilul este foarte diferit de parinte, iar acesta din urma nu reuseste sa se conecteze emotional sau sa comunice autentic.

Cand relatia dintre parinte si copil sufera, apar urmari care il pot afecta pe copil pe termen lung, precum refuzul de a invata sau de a-si dezvolta abilitati care ii pot fi de ajutor, adoptarea unor comportamente de risc, ascunderea problemelor in care parintii pot fi de ajutor si, in general, lipsa de incredere reciproca intre parinte si copil.

Laura Markham propune doua strategii simple care te pot ajuta sa eviti aceasta situatie sau sa o repari.

1. Intareste legatura pe care o ai cu copilul tau. In acest fel il vei ajuta sa se simta conectat cu tine, ascultat si auzit. Conexiunea favorizeaza cooperarea, iar copiii au nevoie sa simta ca sunt conectati cu altii pentru a reusi. Cum poti consolida relatia cu copilul tau?

  • Analizeaza-ti propriile reactii in momentele dificile. Furia, frustrarea si ostilitatea au ca efectdistantarea emotionala, atunci cand sunt exprimate in moduri mai putin constructive (prin tipat, violenta verbala, invalidarea celuilalt etc.). Pentru ca un copil inca invata sa se calmeze si sa isi controleze comportamentul, exemplul trebuie sa fie dat de parinti in aceasta situatie. Cand simtiti ca va infuriati, luati o pauza si reluati discutia atunci cand sunteti calmi.
  • Aminteste-ti ca ar trebui sa fiti amandoi in aceeasi echipa, nu in tabere opuse. Chiar si cand aveti pareri sau obiective diferite, aminteste-i copilului tau ca scopul vostru comun este de a gasi o solutie, nu de a castiga o lupta de putere. Tu esti cel care trebuie sa dea tonul in aceasta directie, de aceea este important sa nu actionezi condus de furie sau frustrare in relatia cu copilul tau.
  • Incearca sa oferi validare emotionala. Acest lucru inseamna sa privesti lucrurile din perspectiva copilului tau si sa ii accepti emotiile, fara a incerca sa le diminueazi sau sa le intensifici.

2. Ofera sprijin in loc de pedepse, critica sau avertizari. Acestea din urma nu fac decat sa erodeze relatia voastra, iar pe copil sa il transforme intr-un rebel. Pedepsele intaresc ceea ce copiii deja stiu, „ca nu sunt suficienti de buni”, astfel ca nu mai gasesc vreo motivatie suficient de puternica pentru a spune ca merita sa incerce sa schimbe ceva.

Solutia este de a-l ajuta pe copil sa aiba succes, fie ca e vorba de scoala, fie ca e vorba de abilitati socio-emotionale. Iar singura modalitate prin care putem ajuta pe cineva sa aiba succes este de a porni de la nivelul la care se afla in prezent. Critica sau pedepsele nu fac decat sa scoata in evidenta cat de mare este distanta de la nivelul la care se afla copilul acum si nivelul la care ai dori sa fie de fapt.

Porneste de la intrebarea: „Ce are nevoie copilul meu acum de la mine, pentru a se descurca mai bine?”. La varste mai mari, poti sa il intrebi in mod direct pe copilul tau ce are nevoie de la tine pentru a obtine rezultate mai bune sau pentru a depasi o problema. Intrebarea ii arata copilului tau ca vrei sa reuseasca si ca ai incredere ca poate face acest lucru.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe