characters characters

Parintii critici si greselile copiilor

De ce nu da rezultate critica atunci cand copiii fac greseli

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 iulie 2018    |   3881 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

parinti critici
Unul din lucrurile care face ca rolul de parinte sa nu fie deloc usor este ca deseori nu se vad efecte imediate a deciziilor pe care le luam. Uneori, a face ceea ce e corect poate parea ca e gresit la inceput. Iar alteori, comportamente care ni se par naturale sunt gresite pe termen lung. Un astfel de comportament este si critica. Ni se pare natural si benefic sa scoatem in evidenta greselile copilului, pentru a le corecta. Insa critica devine cu usurinta excesiva si distorsioneaza felul in care il vedem pe copil.

Te-ar putea interesa si:

Cand copilul traieste in critica, invata sa condamne

Renunta la critica si apreciaza calitatile copilului tau


Critica - efectele negative asupra copiilor

Ce se intampla cu un copil care este frecvent criticat de catre parinti?

Are o abilitate scazuta de a identifica emotiile celor din jur. Un studiu publicat in „Jurnalul de Psihologie Clinica a Copilului si Adolescentului” arata ca acei copii care au parinti critici tind sa fie mai putin atenti la fetele care exprima orice fel de emotioe, fie ea pozitiva sau negativa. Acest fenomen le limiteaza capacitatea de „a citi” oamenii in mod eficient, o abilitate absolut necesara pentru a construi si a mentine relatii. De asemenea, aceasta abilitate este importanta si pentru propria stare de bine deoarece contureaza semnificatia pe care intentiile noastre o are, precum si ce semnifica nevoile si dorintele celor din jur, pentru noi. Tendinta de a evita emotiile pozitive, cat si cele negative, reduce capacitatea de a primi informatii pozitive din jur. Cercetatorii sustin ca acest lucru poate crea o vulnerabilitate spre anxietate si depresie.

Isi formeaza o atitudine defensiva fata de parinti, dar si fata de alti adulti. Copiii ajung sa se astepte sa fie criticati nu doar de parinti, ci si de profesori, prieteni sau alte persoane din viata lor. Stima de sine si increderea in sine vor avea astfel de suferit.

Invata sa ascunda lucruri fata de parinti. Copiii pedepsiti frecvent de parinti si, implicit, criticati excesiv pentru greselile lor, invata sa minta mai mult , nu neaparat sa isi corecteze comportamentul.

Invata sa critice la randul lui si pierde ocazia de a invata sa comunice constructiv. Pentru copilul crescut intr-o continua critica, aceasta devine o modalitate normala de a comunica. Iar relatiile sale sociale vor avea de suferit pe termen lung.

Cu ce inlocuim critica atunci cand copilul greseste


Ce masuri putem lua cand copiii fac greseli?

Concentreaza-te pe ceea ce a facut bine, nu doar pe ceea ce a gresit. Pentru toti copiii, primele mesaje despre cum functioneaza lumea, vin din partea parintilor sau a adultilor de referinta alaturi de care cresc. Cand aceste mesaje sunt prezentate cu compasiune si caldura si cand exista o concentrare asupra potentialului copilului si nu a deficientelor sale, copilul invata sa vada lumea cu un sentiment de apartenenta, cu respect de sine si iubire.

Recomandare: Copiii au nevoie sa li se spuna ce nu este bine, insa in asa fel incat sa li se ofere si varianta corecta sau mai multe cai de rezolvare si de solutionare, astfel incat rezultatele sa fie pozitive. Acesta este principiul de baza al feedback-ului constructiv. Invata sa ii spui copilului tau si ce a facut bine, chiar daca rezultatul final nu a fost cel dorit. De exemplu: „Ai facut o introducere frumoasa in compunere.Cred ca mai ai nevoie de doua fraze care sa explice legatura dintre cele doua personaje.” sau „Ai aranjat frumos pernele, patura mai trebuie indreptata putin.”. Chiar daca nu poti gasi nimic pozitiv de spus, poti recunoaste intentia buna din spatele comportamentului sau emotia intensa care a stat la baza lui: „Stiu ca ai vrut sa ma ajuti la curatenie si nu ai spart intentionat vaza. Uite cum poti tine mai bine obiectele, cu ambele maini.” sau „Inteleg ca ai fost furios pentru ca celalalt copil ti-a luat jucaria. Nu lovim alti oameni, chiar daca suntem nervosi. Iata ce poti face fata viitoare cand te infurii.”.

Invata sa nu iei personal comportamentul copilui. Este un maraton de lunga durata, iar copilul face exact ceea ce stie sa faca, chiar daca greseste.
Dezvoltarea normala a copilului va cuprinde momente in care acesta se va comporta lipsit de respect, sfidator, insistent sau agresiv. Toate aceste momente sunt ocazii de invatare pentru cel mic, iar acest proces dureaza pana in adolescenta. Daca greselile si esecurile nu apar in copilarie, confruntarea cu acestea la maturitate va fi mult mai dureroasa pentru copilul tau.

Recomandare: Fii pregatit pentru greselile copilului tau. Arata-i ca le poti face fata si le poti intelege. Atunci cand tu intelegi motivele unui comportament inadecvat al copilului, il vei ajuta si pe el sa le inteleaga si sa le evite pe viitor. Trateaza-l ca si cum ar fi deja omul ce ti-ai dori sa devina, cu blandete si conversatii pozitive care sa il faca sa vada ca e capabil de mai mult.


Accepta faptul ca nu vei fi mereu intelept si calm in relatia cu copilul tau.
Insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa mai incerci.
Uneori apare oboseala si frustrarea, iar in astfel de momente e posibil sa ridici tonul sau sa critici. Invata sa iti recunosti greselile, sa iti ceri scuze si sa te reconectezi cu copilul tau.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe