Distragerea atentiei in randul parintilor
Daca spunem “concentrarea atentiei” primul gand care ne vine in minte se refera la copii: cum ii ajutam pe cei mici sa isi concentreze atentia mai bine, mai ales cand vine vorba de invatare. Insa distragerea atentiei devine un fenomen din ce in ce mai frecvent si in randul parintilor. Studiile din alte tari atrag deja atentia asupra faptului ca timpul petrecut de parinti uitandu-se in telefon a crescut, in detrimentul timpului dedicat interactiunii directe cu copilul.
In limba engleza, fenomenul este numit “distracted parenting” si este folosit pentru a descrie frecventa ridicata a urmatoarelor tipuri de situatii:
- intreaga familie se afla la masa, dar toata lumea se uita in telefon
- la locul de joaca, un copil este agresiv fata de alt copil, insa parintele nu intervine pentru ca nu ii observa comportamentul
Citeste si:
Invatarea in epoca distragerii atentiei
Ascultarea activa. Cum sa il asculti pe copil pentru a-l intelege
Distragerea atentiei in randul parintilor. Consecintele asupra copiilor
Riscuri legate de siguranta copiilor
Asociatia Americana de Pediatrie atrage atentia asupra faptului ca atunci cand parintii nu acorda atentie copiilor la locul de joaca, probabilitatea ca acestia sa se implice in comportamente riscante creste, potrivit studiilor.
Riscuri legate de echilibrul emotional al copilului
Parintii care folosesc tehnologia in mod excesiv si au o problema in a renunta la ea pentru a se dedica altor activitati tind sa aiba copii cu mai multe probleme de comportament si cu probleme emotionale (anxietatea si depresie), potrivit unui studiu. Cauzele pentru care problemele de comportament apar mai frecvent in familiile in care parintii acorda mai multa atentie telefoanelor decat copiilor sunt usor de dedus: copiii aleg sa atraga chiar si atentia negativa a parintilor decat sa nu primeasca atentie deloc din partea lor.
O atentie limitata acordata copilului poate duce usor la neglijarea emotionala a acestuia, care poate afecta atat relatia parinte-copil, cat si echilibrul emotional al copilului.
Cum poti evita distragerea atentiei in rolul de parinte?
- Cand toata familia este impreuna, incercati sa folositi telefoanele limitat: pentru a vorbi cu alte persoane sau pentru a primi sugestii de orientare, daca sunteti intr-o excursie, de exemplu.
- Intreaba-l pe copilul tau daca simte ca ii acorzi suficienta atentie.
- Incearca sa stabilesti ritualuri de familie care sa te ajute sa ai o relatie apropiata cu copilul tau.
Prezenta si accesul permanent la tehnologie ne face pe toti mai vulnerabili cand vine vorba de concentrarea atentiei. De asemenea, este imposibil (si nici nu este recomandat) pentru orice parinte, oricat de responsabil ar fi, sa isi concentreze tot timpul atentia asupra copilului sau. Insa daca simti ca relatia cu copilul tau devine mai distanta sau daca te surprinzi frecvent verificandu-ti telefonul in momentele in care ar trebui sa fiti impreuna, s-ar putea sa fie nevoie sa analizezi relatia pe care o ai cu tehnologia.
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?
-
Cum invata copiii perseverenta
Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?
-
Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.
Adauga tu primul comentariu: