characters characters

Lista de dorinte

Propus de: Diana Apopi   |   29 aprilie 2009    |   5066 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

lista de dorinte

„Intelegerea e cheia increderii intre parinte si copil.”

 O relatie ideala  intre parinte si copil este una bazata pe comunicare si cooperare. Dar cum poate parintele sa isi exercite controlul asupra copilului astfel incat  acesta sa nu il resimta intr-o maniera prea puternica?

Perioada 3-6/7 ani  este o etapa in care au loc numeroase modificari la nivel biologic, psihologic si social pentru copilul tau. Este normal ca la aceasta varsta sa faca numeroase „nazbatii”, sa alerge si sa fie extrem de agitat din punct de vedere motric. Este o faza in care incearca sa descopere lumea asa cum stie el mai bine.

Gradinita are un rol deosebit de important deoarece il ajuta pe copil sa-si descopere pasiunile, sa cunoasca lucruri noi, sa exploreze noi situatii. Conduita pe care o invata in acest mediu educational trebuie sa fie incurajata si acasa. Este destul de greu pentru parinte sa adopte atitudinea similara educatorului fie din lipsa de timp, fie din lipsa de informatii despre cum sa negocieze eficient anumite lucruri cu propriul copil.
Una dintre modalitatile cele mai bune de a ajunge la un consens cu copilul tau atunci cand vezi ca nu te mai asculta este realizarea unei Liste de Dorinte. Aceasta lista va fi realizata impreuna cu copilul dupa ce i-ai explicat care sunt elementele cele mai importante.

 

Iata pasii pentru realizarea acestei liste:
1.Spune-i copilului tau:” Lista de Dorinte ne va ajuta sa ne intelegem mai bine, sa ne ajutam reciproc, sa ne cunoastem dorintele. O vom completa impreuna. Fiecare dintre noi are un spatiu in care va trece cateva dorinte pe care vrea ca celalalt sa i le indeplineasca. “
2. Foloseste o foaie alba pe care sa o completezi atat tu cat si copilul si pe care este de dorit sa o plasezi intr-un loc vizibil.
3. Lista de Dorinte va fi completata la inceputul fiecarei saptamani de catre tine si copil, iar numarul de dorinte nu va depasi cifra 7. Astfel se va cere indeplinirea unei dorinte pe zi.
4. Dorintele vor fi negociate atat de catre copil cat si de catre parinte astfel incat ele sa fie realiste si usor de indeplinit.
5. Dupa ce dorintele vor fi indeplinite, pe foaie se vor pune diverse abtibilduri pentru ca aceasta sa para mult mai interesanta si atractiva pentru copil.


Exemplu

Copilul poate sa-si doreasca sa mearga la Gradina Zoologica. Pentru a i se indeplini aceasta dorinta, parintele ii prezinta si dorinta lui: sa mearga la dentist.
Aceste dorinte pot fi negociate in asa fel incat copilul sa indeplineasca anumite sarcini pe care pana acum nu dorea sa le faca. Aceasta lista trebuie tratata cu toata seriozitatea. Este important sa te asiguri ca poti indeplini dorintele promise copilului tau. In caz contrar, acesta isi va pierde increderea in tine, iar metoda nu va mai functiona.


In loc de incheiere
Asadar, daca nu reusesti sa ajungi la o intelegere cu copilul tau, nu exclude optiunea negocierii. O astfel de Lista de Dorinte va ajuta sa va cunoasteti mai bine si sa va apropiati.
 
Nu uitati: comunicarea este deosebit de importanta. Copilul trebuie sa simta ca parintele este mai mult decat parinte, ca ii este Prieten.
Asteptam cu interes parerea ta si rezultatele obtinute in cazul in care ai pus in aplicare planul nostru.
 
Autor: Diana Mariana Apopi
Facultatea de Psihologie, Cluj-Napoca
Pasionata de Psihologia Dezvoltarii si de universul copiilor.
Experienta de cativa ani in domeniul educational prin absolvirea liceului pedagogic dar si prin practica din timpul anilor de facultate la centre de plasament, centre maternale.
Interesata de politici educationale si reforme in sistemul de invatamant actual

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/crystalflickr/2162700587

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Dumitrascu Emilia
    Dumitrascu Emilia    22.10.2009 - 11:55
    Eu sunt invatatoare si, desi am trecut de varsta tineretii, incerc sa gasesc metode noi, atractive prin care sa ii "pacalesc" pe elevii mei sa invete. Mi se pare o idee interesanta si voi incerca sa o aplic la clasa, putin modificata, potrivit particularitatilor de varsta. Multumesc mult!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • Negociere in relatia cu copilul
    Butonul lui “Inca o data”...
    18 martie 2015   

    Nu stiu voi cum sunteti dar eu incet, incet simt ca devin alergica la “inca o data!”, “doar unul singur!” “o data si gata!”.

  • Pentru un ceas de liniste...
    Pentru un ceas de liniste...
    14 octombrie 2014   

    "Eu m-am dezobisnuit sa rezolv treburile cu un pitic pe la picioare, el nu e obisnuit sa petreaca prea mult timp in casa si de aici pana la explozii, e doar un pas."

Mai multe