Cum il ajuti pe copil sa aiba succes
Cum devin unii copii cei mai buni atleti, cei mai buni elevi, cei mai bun muzicieni? Care este reteta succesului? Cercetatorii au cautat de-a lungul timpului raspunsul la aceste intrebari, iar secretul succesului este: autocontrolul.
Citeste si:
Autocontrolul este mai important pentru succesul scolar decat inteligenta
Autocontrolul si succesul in viata
Autocontrolul reprezinta abilitatea de gestionare a propriilor ganduri, emotii si actiuni pentru a atinge un scop de dinainte stabilit. Cum il poti ajuta pe copil sa isi dezvolte autocontrolul? Iata cateva strategii.
Stabilirea scopurilor - ii incurajeaza pe copii sa isi aleaga tinte spre care sa se indrepte in timp. Astfel si motivatia va fi mai mare, in special atunci cand exista scopurile stabilite sunt destul de usor tangibile. De aceea, lista de dorinte pentru anul nou, in care copilul isi stabileste obiective si scopuri pentru anul care urmeaza, poate fi o activitate benefica pentru copil.
Exersarea tolerantei la frustrare. Invatarea este un proces frustrant, cel putin uneori. Copiii care au succes pot face fata confuziei, nesigurantei, dezamagirii si altor emotii dificile pe care le aduce invatarea. Acestea sunt aspecte normale ale invatarii si ale vietii in general, iar copiii care isi exerseaza toleranta la frustrare inca de la varsta prescolara isi cresc sansele de reusita.
Vizualizarea rezultatului dorit este o modalitate prin care copiii isi cresc toleranta la frustrare. Copiii aleg sa renunte atunci cand sunt frustrati deoarece uita usor care ar putea fi multumirea si satisfactia lor daca isi ating scopurile stabilite. Parintii si cadrele didactice ii pot ajuta pe copii sa nu uite care este scopul pentru care depun efort, crescandu-le astfel motivatia intrinseca si capacitatea de a persevera.
Automonitorizarea - implica observarea propriei performante si a rezultatelor obtinute. Aceasta poate fi imbunatatita daca este urmata de recompense. Copiii care stiu sa isi monitorizeze progresul in invatare isi aleg recompense care ii motiveaza sa continue sa invete. De exemplu, sa se uite la un film dupa ce au terminat de citit o carte pentru scoala.
Autocontrolul ii ajuta pe copii sa isi concentreze mai bine atentia, sa caute noi strategii de invatare si sa depuna eforturi atunci cand intampina dificultati. Ajutantu-l pe copilul tau sa isi dezvolte autocontrolul, ii oferi un avantaj care il va ajuta intreaga viata.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
Adauga tu primul comentariu: