characters characters

Constientizarea gandurilor si emotiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 noiembrie 2021    |   1008 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

constientizarea gandurilor si emotiilor
A transpune in cuvinte emotiile nu este deloc usor nici pentru adulti, dar mai ales pentru cei mici, care inca nu au un limbaj si un vocabular bine dezvoltat.

Citeste si:

Roata emotiilor 

Sentimente si emotii - vocabular emotional pentru copii


Constientizarea emotiilor – de ce este benefica


Specialistii sustin ca exista patru mecanisme prin care pot fi explicate efectele reglatoare ale numirii emotiilor:

  • Distragerea atentiei sau interferenta. Exprimarea emotiilor in cuvinte inseamna o pauza in care persoana nu mai este implicata in procesarea stimulilor care au evocat in primul rand emotia. Acest moment de distragere ajuta la reducerea intensitatii reactiei emotionale.
  • Autoreflectia. Simpla analiza interioara a ceea ce simtim ne poate ajuta sa reducem din intensitatea emotiei. 
  • Reducerea incertitudinii. Deseori, experientele emotionale sunt ambivalente sau complexe, iar incertitudinea de legata de starile traite duce la un disconfort si mai ridicat. Cand reusim sa etichetam emotiile pe care le traim, reducem confuzia si incertitudinea interioara.
  • Conversia simbolica. Atunci cand folosim limbajul pentru a exprima emotiile traite, activam o zona a creierului implicata in gandire logica si procese abstracte, astfel incat centrii neurofiziologici implicati in procesele emotionale isi reduc activitatea.

Constientizarea emotiilor si gandurilor – cum facem diferenta dintre ele


Limbajul folosit pentru a descrie emotiile conteaza foarte mult. Iata cateva cuvinte care descriu emotii si pe care, copilul tau ar trebui sa le cunoasca: stresat, ingrijorat, enervat, nefericit, calm, anxios, furios, fericit, iritat, entuziasmat, obosit, speriat, panicat, euforic, descurajat, gelos, rusinat, invidios etc.


Emotiile pe care le traim si gandurile care ne trec prin minte in momentele in care traim respectivele emotii sunt diferite. Este important sa ii invatam pe copii si adolescenti sa faca diferenta dintre ganduri si emotii, pentru ca astfel le pot gestiona mai usor si isi pot controla mai bine comportamentul.

Cum ii ajutam pe copii sa identifice emotiile si gandurile?

Emotiile se manifesta intotdeauna si la nivel fiziologic, chiar daca deseori nu sunt la un nivel de intensitate suficient de ridicat incat sa ne dam seama. De exemplu, daca suntem speriati, inima bate mai tare, palmele pot sa transpire sau sa tremure etc.


Gandurile care ne trec prin minte cand suntem speriati sunt deseori scenarii despre pericolele care ne-ar putea ameninta: „O sa iau o nota mica la examen.”, „Nimeni nu o sa vorbeasca cu mine in clasa.” etc.

Cea mai usoara modalitate de a-l ajuta pe copil sa faca diferenta dintre emotii si ganduri consta in analiza acestora dupa un eveniment care deja s-a intamplat. Iata un exercitiu care te poate ajuta.

O alta modalitate este de a discuta posibile scenarii. Iata cateva exemple:

Scenariul 1. Copilul tau a avut foarte multa bataie de cap la orele de la scoala, iar cand isi incheie programul, isi da seama ca fratele mai mic i-a rasturnat ceaiul peste un caiet cu notite.

A. Ganduri care pot trece prin mintea copilului: "Oh nu ! Am avut o zi atat de incarcata la scoala. Ce am facut sa merit sa mi se intample asta? Am un frate extrem de neastamparat! Nu ii pasa numai de el. E egoist si neatent!”

Completeaza cu posibile emotii care sunt asociate cu aceste ganduri:...

B. Ganduri care pot trece prin mintea copilului: ”I-am spus de nenumarate ori ca nu are ce sa caute cu mancare sau lichide in preajma biroului meu si niciodata nu ma asculta. Cred ca nu stiu eu sa ma fac suficient de bine inteles. Daca nu reusesc sa mi fac fratele sa inteleaga asta, inseamna ca nu o sa fiu niciodata capabil de nimic.”

Completeaza cu posibile emotii care sunt asociate cu aceste ganduri:...


O diferenta importanta dintre emotiile traite si gandurile asociate acestora este ca emotiile au nevoie sa fie exprimate si acceptate, in timp ce nu este benefic sa credem toate gandurile care ne trec prin minte. Deseori, acestea reflecta convingeri irationale, care contribuie la stari emotionale negative si la decizii care nu sunt benefice pe termen lung. 


Invatandu-l pe copil sa isi constientizeze starile emotionale si gandurile asociate acestora, il ajuti sa faca primul pas catre inteligenta emotionala si rezilienta psihologica.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe