Convingeri irationale la care este important sa renunti pentru a fi un parinte bun
Convingerile personale sunt cele care ne definesc identitatea. Multe dintre acestea sunt usor de exprimat si verbalizat, mai ales in situatii specifice, in care trebuie sa luam decizii sau sa ne exprimam opinii. Altele insa ne conduc actiunile si gandurile fara sa ne dam seama, iar multe dintre ele sunt irationale si mai mult ne fac rau decat sa ne ajute. Despre acestea este important sa vorbim, mai ales in calitate de parinti.
Citeste si:
Gandurile irationale care iti fac viata de parinte mai grea
5 secrete ale fericirii si 10 convingeri rationale
Convingerile irationale stau la baza comportamentelor problematice pe care le avem fiecare dintre noi, acele comportamente pe care am vrea sa le schimbam, dar nu reusim sau nu stim cum, precum comportamentele de evitare sau de autosabotare.
Putem imparti convingerile irationale in trei categorii principale:
- legate de lipsa de valoare personala (Nu sunt suficient de bun/inteligent/valoros.)
- legate de lipsa de putere personala (Nu sunt suficient de puternic, am nevoie de ajutor.)
- legate de cata iubire si apreciere meritam (Nu merit sa fiu iubit/acceptat asa cum sunt.)
Multe dintre aceste convingeri se formeaza inca din copilarie, cand critica excesiva, comparatiile cu alti copii sau etichetele pe care adultii le asociaza copiilor ii aduc pe acestia la concluzii negative despre ei insisi.
Cum identificam propriile convingeri irationale?
Pentru a fi parinti mai buni si pentru a avea o relatie apropiata cu copiii nostri, este important sa descoperim care sunt convingerile irationale care ne fac viata mai dificila. Iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a face acest lucru:
Porneste de la gandurile negative care iti trec prin minte - fie in relatia cu copilul tau, fie in alte situatii. De exemplu, daca fiul tau refuza sa faca ordine in camera, poti avea gandul: "Iar e camera lui un dezastru!".
Intreaba-te: "Ce inseamna acest lucru pentru mine?" Raspunsul pentru gandul de mai sus ar putea fi: "Inseamna ca am un copil dezordonat/lenes etc."
Intreaba-te apoi: "Presupunand ca acest lucru e adevarat, de ce este atat de grav?" Raspunsul la aceasta intrebare poate fi: "Cine vine si vede camera lui o sa aiba o impresie foarte proasta despre noi."
Continua apoi cu aceeasi intrebare:"Presupunand ca acest lucru e adevarat, de ce este atat de grav?" Raspunsul poate fi: "Daca alti oameni au o impresie proasta despre mine, inseamna ca nu sunt o persoana valoroasa./ Impresia altor oameni despre mine imi influenteaza propria impresie despre mine.". Iar aceasta idee este de fapt convingerea de baza, ca propria valoare personala trebuie intotdeauna confirmata de alte persoane.
Cum putem reformula rational aceasta convingere?
Desigur ca parerile altor persoane despre noi insine sunt importante intr-o multime de situatii, in care acestea pot lua decizii despre viitorul nostru (de exemplu, intr-un interviu de angajare). Dar in alte situatii, in care parerile celor din jur nu au efecte concrete asupra noastra, putem sa ne relaxam si sa ne eliberam de presiunea de a impresiona placut toti oamenii cu care interactionam.
O alta modalitate de a privi dintr-o alta perspectiva propriile convingeri este de a face exercitiul: "Ma ajuta sau nu acest gand?". De fiecare data cand te simti furios, dezamagit sau confuz, intreaba-te: "Ma ajuta sau nu acest gand?". Daca raspunsul este nu, inseamna ca e nevoie sa il reformulezi. In timp, exercitiul te ajuta sa identifici mult mai repede convingerile irationale si sa iti formezi o perspectiva mai rationala si mai echilibrata asupra relatiilor cu cei din jur si asupra ta.
Iata detaliate, cateva exemple de convingeri personale negative frecvent intalnite:
- Trebuie sa fiu iubit pentru a fi fericit.
- Este mai bine sa renunt eu la ceea ce mi place pentru a-i face pe altii sa se simta bine.
- Nu voi fi respectat decat daca am ceva sau sunt extrem de talentat.
- Daca sunt singur, voi fi singur in continuare.
- Nu pot sa am incredere in oameni fiindca ma vor rani.
- Daca oamenii ar sti cu adevarat cum sunt, nu ma vor place.
- Fericirea mea depinde de cei din jur.
- Daca persoana care vreau sa ma iubeasca nu ma iubeste, inseamna ca nu merit sa fiu iubit.
- Ar trebui sa fiu mereu modest cu privire la abilitatile mele.
- Pentru a fi o persoana draguta trebuie sa ajut mereu pe toata lumea.
- Nu pot face singur fata problemelor sau situatiilor noi.
- Nu am niciun drept sa cer altor persoane sa ma ajute.
- E vine mea pentru ca cei pe care ii iubesc au probleme.
- Ar trebui sa ma gandesc mereu la cei din jur, chiar si atunci cand mie personal, imi este greu.
- Nu ar trebui sa ranesc niciodata pe nimeni.
- Trebuie sa am control total (asupra copilului, asupra altor persoane).
- Nu am control in niciun fel asupra vietii mele.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Semne ca ai avut o copilarie dificila
O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.
-
Cum putem creste toleranta la stres
Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.
Adauga tu primul comentariu: