characters characters

Cinci feluri in care poti creste starea de bine a copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 aprilie 2022    |   663 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

echilibrul emotional al copiilor
Problemele emotionale in randul copiilor si adolescentilor au crescut in frecventa si intensitate in ultimii ani. In incercarea de a corecta comportamentul copiilor, de a-i indruma catre alegeri potrivite si de a le asigura un viitor fericit, multi parinti creeaza o presiune excesiva asupra copiilor, contribuind involuntar la problemele emotionale ale acestora. Iata cinci lucruri pe care le pot face parintii pentru a incuraja echilibrul emotional al copiilor.

Citeste si:


Cinci lucruri de care depinde fericirea copilului tau


Trei lucruri pe care este bine sa le spui copilului tau


Cinci lucruri pe care le poti face pentru echilibrul emotional al copilului


Acorda copilului atentie pozitiva


Acest lucru inseamna sa observi calitatile pozitive ale copilului, lucrurile pe care le face bine, progresul si eforturile depuse si mai putin defectele, greselile sau comportamentele inadecvate. Aminteste-ti ca intotdeauna acestea din urma au la baza emotii si nevoi ale copilului, pe care acesta nu le poate exprima adecvat. Incearca sa intelegi care sunt acestea inainte de a-l certa, critica sau corecta pe copil.

Acorda atentie nevoilor sale fizice

Odihna, alimentatia sanatoasa, miscarea fizica si metodele de relaxare sanatoasa sunt deseori neglijate atunci cand presiunea pentru notele bune la scoala este ridicata sau atunci cand copiii isi formeaza obiceiuri nesanatoase de petrecere a timpului liber.


Nu te lasa coplesit de emotiile lui

In momentele intense de furie, frustrare sau tristete ale copilului tau, este usor sa reactionezi emotional puternic la randul tau, preluandu-i emotiile sau fiind coplesit de neputinta sau confuzie in fata acestora. Aceste reactii emotionale ale parintilor apar deseori deoarece acestia au convingerea ca trebuie sa controleze emotiile copiilor, sa ii protejeze pe copii de emotii dificile sau se tem ca reactiile emotionale ale copiilor nu sunt normale sau naturale. Cand parintii renunta la aceste convingeri si temeri, pot pastra limitele interpersonale de care au nevoie pentru a ramane calmi in fata trairilor intense ale copiilor, dand in acelasi timp dovada de empatie si compasiune. Copiii invata din aceste interactiuni ca propriile lor emotii nu sunt coplesitoare, ca sunt temporare si ca le pot face fata. Vorbind copilului despre emotiile pe care le simte, ajutandu-l sa respire lent si profund pentru a se calma sau recomandandu-i activitati care il ajuta sa isi consume energia asociata cu emotiile respective, parintii contribuie la echilibrul emotional al copiilor. In timp, copiii preiau tehnicile de calmare pe care le invata din interactiunea cu parintii si le aplica singuri.

Lasa-i libertatea de a alege cum petrece timpul liber

Joaca libera sau joaca condusa de copil este esentiala pentru dezvoltarea lui, atat emotionala, cat si cognitiva. Cand copiii au libertatea de a alege cum sa petreaca timpul liber, isi dezvolta autonomia si increderea in propriile preferinte, isi descopera interesele si pasiunile, invata lucruri noi prin explorare si isi dezvolta sentimental fortei personale, care este esentiala pentru dezvoltarea independentei copilului tau. Desigur, acest lucru nu inseamna ca nu vei stabili reguli privind activitatile sedentare sau cele care pot avea efecte mai putin benefice asupra copilului tau.

Arata-i ca ai incredere in el

Incearca, in fiecare zi, sa iti consolidezi increderea in copilul tau. Deseori, propriile temeri si convingeri limitative ii fac pe parinti sa isi protejeze excesiv copiii si sa incerce sa ii ghideze sa ii controleze prea mult. Aminteste-ti ca fiecare copil are potentialul de a se dezvolta armonios, atat timp cat primeste de la mediul din jur ceea ce are nevoie: acces la resurse, sprijin si siguranta emotionala si relatii sociale pozitive. Relatia parinte-copil este esentiala pentru dezvoltarea copilului tau si va fi benefica atat timp cat tu ai incredere neclintita in potentialul lui. Acest lucru inseamna sa nu reactionezi intens in fata greselilor sale, sa nu fii dezamagit excesiv de esecuri sau comportamente inadecvate si sa nu critici excesiv calitatile mai putin positive ale copilului. Cu alte cuvinte, arata-i copilului tau ca poti vedea in el versiunea lui cea mai buna, indiferent de greseli, ezitari sau temeri.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe