Joaca independenta si creativa a copiilor
Dincolo de beneficiile emotionale si sociale pe care le aduce, joaca independenta si creativa ajuta la dezvoltarea atentiei si autocontrolului copiilor.
Citeste si:
Cum incurajezi independenta copilului in vacanta de vara
Cum cresti un copil independent
Joaca independenta si creativa – beneficiile acesteia pentru dezvoltarea copiilor
Joaca nestructurata, cea in care copilul inventeaza reguli, decide in mod spontan directia activitatilor sale si se lasa condus de propriile interese, aduce beneficii pentru dezvoltarea acestuia:
- Copiii pusi in situatii in care trebuie sa ia decizii isi exerseaza functiile executive (cele care ajuta la planificare si organizare).
- Concentrarea si flexibilitatea atentiei sunt exersate in joaca libera. Copilul isi concentreaza atentia pentru lungi intervale de timp in mod natural, pentru ca este interesat de activitatea pe care o realizeaza, dar are si ocazia de a-si muta atentia de la un aspect la altul, in functie de schimbarile din mediu si in functie de ideile sale. De exemplu, in natura, copiii pot observa cu atentie miscarile unei gaze sau pot decide sa exploreze mediul inconjurator.
- Joaca independenta dezvolta creativitatea copiilor. Creativitatea este prin definitie independenta – copiii pot fi incurajati sa fie creativi, dar activitatea creativa le apartine in totalitate. De aceea, joaca libera este esentiala in exersarea creativitatii copiilor – in timpul acesteia, copiii au spatiul si timpul necesar pentru a testa idei noi, pentru a se gandi la idei noi si pentru a-si dezvolta increderea in propriile instincte si in propria imaginatie.
- Joaca libera incurajeaza independenta copilului si, implicit, increderea in propriile forte. Cand copiii descopera ca pot gasi singuri solutii pentru starile de plictiseala sau de monotonie, cand observa ca alti copii le apreciaza si accepta ideile si propunerile de joaca, increderea in sine are de castigat.
Cum incurajam joaca independenta si creativa
Incepe din primii ani de viata. Chiar si bebelusii au nevoie de independenta si de timp petrecut in absenta unui parinte cu care sa interactioneze. Nu numai ca acest timp este posibil, dar este si necesar pentru dezvoltarea armonioasa a copilului pe termen lung. Bebelusii pot fi lasati sa exploreze prin simturi lumea inconjuratoare, privind, ascultand, miscandu-se si atingand obiectele din jur. Pentru adulti, aceste activitati par neinteresante, pentru bebelusi insa ele sunt fascinante si pun bazele atentiei si independentei copilului.
Alege jucarii simple, care stimuleaza creativitatea copilului. Invata sa alegi jucariile simple atunci cand vrei sa ii faci un cadou copilului. Cele care au prea multe luminite, butoane sau sunete nu stimuleaza imaginatia si creativitatea copiilor. Cele mai utile copilului sunt jucarii precum piesele de lego, cuburile, trenurile, casutele cu papusi, bucatariile in miniatura etc. Toate acestea pot fi folosite in nenumarate moduri in joaca creativa si in cea independenta. Cu cat sunt mai simple jucariile, cu atat copilul tau se va juca mai activ cu ele.
Transforma joaca independenta intr-o parte normala a programului zilnic al copilului. Este important sa te joci alaturi de copilul tau, dar nu este realist sa faci acest lucru tot timpul si nici nu este neaparat benefic pentru voi. Arata-i copilului inca din primii ani de viata ca te astepti sa se joace si singur si ca acest lucru este normal. Alege sa observi joaca copilului fara sa intervii si sa interactionezi cu el doar atunci cand el initiaza interactiunea – de exemplu, cand vine sa iti arate o jucarie sau o constructie.
Joaca impreuna cu alti copii este de asemenea esentiala. Copiiilor le place sa se joace impreuna si mai ales in aer liber. Ei invata sa coopereze, iar spatiul natural le ofera o multime de materiale naturale cu care sa se joace (nisip, pietris, pietre, muschi de copac, crengi, flori etc.).
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Adauga tu primul comentariu: