Creativitatea si scoala
De ce isi pierd copiii creativitatea la scoala si cum o pot recupera acasa
Creativitatea inseamna mult mai mult decat idei originale. Abilitatea unui copil de a gandi creativ inseamna capacitatea de a se exprima, este un indice al sanatatii emotionale si al cresterii mentale, precum si o abilitate ridicata de a aprecia diversitatea. Toate aceste sunt vitale pentru dezvoltarea copilului si a starii sale de bine.
Astfel, copiii au nevoie de timp si oportunitati, dupa spusele cercetatorilor, pentru a-si forma gandirea si viziunea in modalitati diferite si unice care sa permita creativitatii sa se dezvolte. Sir Ken Robinson, autor de carti privind educatia si creativitatea pe care il poti urmari in video-ul de mai sus, sustine ca „Scoala ucide creativitatea. Creativitatea este la fel de importanta precum literatura, iar cadrele didactice ar trebui sa o trateze cu acelasi interes. Din pacate exista multe conceptii gresite despre creativitate. Spre exemplu, convingerea ca abilitatea de a fi creativ este ceva rar. Toata lumea are capacitati creative. Ne nastem creativi, trebuie doar sa o dezvoltam. De asemenea, creativitatea nu se refera doar la activitati speciale precum arta. Creativitatea se manifesta in mod diferit la oameni diferiti si inseamna tendinte si capacitati. Parintii trebuie sa vada ce anume place cel mai mult copiilor, sa ii ajute sa isi dezvolte creativitatea si sa incurajeze toate activitatile care o alimenteaza. Priviti talentele naturale si abilitatile copiilor. Din pacate, educatia din zilele noastre inseamna presiune asupra copiilor de la cele mai mici varste. Parintii se grabesc sa treaca cu copiii lor cat mai repede prin aceste stadii de dezvoltare. Efectele nu sunt insa cele dorite. De aceea, ar trebui sa ii lasam mai liberi pe copii, sa le dam timp pe care sa il petreaca asa cum vor ei, departe insa de tehnologie. ”
Cum poti sa dezvolti creativitatea copilului acasa?
Prin joaca. Jocurile dramatice, imaginative si cele de rol ii incurajeaza pe copii sa isi foloseasca imaginatia, sa incerce perspectivele celorlalti de a vedea lucrurile si de a-si explora emotiile. Imaginati-va ca sunteti pirati, indieni intr-o padure, ca vanati animale salbatice sau cautati comori ascunse. Construiti costume din lucrurile pe care le aveti acasa si dati frau liber imaginatiei. Evitati regulile si puneti accent pe activitatile libere. O alta activitate poate fi un teatru de papusi sau un joc prin care pentru cateva ore, copiii sa devina parinti si invers.
Prin formularea de intrebari. Curiozitatii nu i se acorda suficient de multa importanta in scoala, deoarece invatarea se face prin oferirea de raspunsuri copiilor, inainte ca acestia sa aiba timp sa isi adreseze intrebarile. Incurajeaza-l pe copil sa puna intrebari despre subiectele care il intereseaza si ajuta-l sa gaseasca raspunsurile. Atunci cand cititi o carte sau va uitati la niste imagini, incurajeaza-ti copilul sa gandeasca despre lucruri in moduri diferite. Adreseaza-i intrebari deschise si care sa il incurajeze sa gandeasca dincolo de ceea ce e vizibil. Spre exemplu, daca intr-o imagine este un fluturas, intreaba-ti copilul „Cum crezi ca ar fi viata ta daca ai fi fluture?” sau „Ce ai face daca ai avea aripi? Cum crezi ca te-ai descurca?”.
Invata-l sa vada greselile ca oportunitati de invatare. Cand ne temem de greseli, nu suntem dispusi sa incercam lucruri noi. Iar creativitatea este, desigur, strans legata de noi idei si abordari ale unei probleme. Asadar, daca la scoala, de foarte multe ori, greselile sunt sanctionate, acasa, invata-l pe copil sa le abordeze cu calm si cu scopul de a invata din ele.
Prin libera alegere. Permite copilului sa aleaga ce anume doreste sa faca in timpul lui liber: cu ce sa se joace, ce sa deseneze sau sa picteze, cum sa se joace cu papusile sau ce joc sa aleaga.
Ajuta-l sa isi descopere pasiunea. Nu putem fi la fel de creativi in toate domeniile de activitate. Talentele si aptitudinile de obicei contribuie mult la gradul de creativitate de care va da copilul tau dovada intr-un anumit domeniu. Daca este talentat la dans, nu il obliga safaca performanta in matematica. Dand copiilor libertatea de a invata acele lucruri pentru care au talent si care ii pasioneaza inseamna a le da sansa sa atinga succesul si sa fie fericiti.
Ajuta-l sa aiba parte de experiente diverse. Cu cat cunoastem oameni, locuri, activitati mai diverse cu atat mai dispusi suntem sa vedem lucrurile din perspective noi.
Folositi obiecte obisnuite cu care sa creati lucruri neobisnuite. Spre exemplu: construiti o casa din carti de joc, un cort din ziare, un garaj din creioane, o prajitura giant din piese lego etc.
Tu cum iti ajuti copilul sa isi dezvolte creativitatea?
*Sursa: https://www.flickr.com/photos/spiritual_marketplace/3983934498/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
Adauga tu primul comentariu: