characters characters

Atentia pozitiva in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 ianuarie 2019    |   3304 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

atentia pozitiva
Copiii care primesc din partea parintilor mai multa iubire, apreciere si acceptare au o stima de sine mai ridicat, o comunicare mai buna cu parintii si mai putine probleme emotionale si de comportament decat copiii care primesc mai putina iubire si apreciere din partea parintilor.

Citeste si:

Cum treci de la critica la apreciere in relatia cu copilul tau

Cand copilul traieste in aprobare, invata sa se placa pe sine


Este usor de inteles de ce se intampla astfel, insa deseori este dificil pentru parinti sa incline balanta catre atentia pozitiva pe care o acorda copiilor. Tendinta naturala a oamenilor este de a acorda o importanta mai mare lucrurilor si evenimentelor negative decat celor pozitive, deoarece astfel ne putem proteja de pericole. Insa mai ales in relatia cu cei mici, atentia pozitiva (pe care copiii o primesc atunci cand au actiuni pozitive) poate face minuni pentru dezvoltarea lor emotionala si comportamentala.

In psihologia invatarii, recompensele si aprecierile oferite in urma unui comportament poarta numele de intariri pozitive si au rolul de a consolida un comportament dorit. Spunem ca intarim pozitiv un comportament atunci cand laudam sau apreciem copilul pentru el.

Cum poti sa folosesti atentia pozitiva in relatia cu copilul tau?

  • Alege sa nu te mai concentrezi pe lucrurile negative si sa ignori comportamentele negative ale copilului, atunci cand acestea nu pun in pericol propria siguranta sau siguranta celor din jur
  • Ofera feedback specific
  • Ofera atentie imediata copilului


Iata cateva metode prin care poti sa acorzi atentie faptelor bune ale copilului tau:


Scrie biletele de multumire sau de apreciere.

Foloseste biletele pe care sa notezi comportamentele sau atitudinile pe care le-ai observat si le-ai apreciat la copilul tau intr-o situatie anume. De exemplu: ”A fost dragut din partea ta sa iti lasi bunica sa doarma in patul tau, cat timp a stat la noi.”, ”Ai facut treaba buna la tema de matematica, cu toate ca exercitiile nu au fost foarte usoare.” sau ”Iti multumesc fiindca m-ai ajutat astazi cu cumparaturile.”. Pune aceste biletele in camera copilului, sub perna sau in locuri care sa il surprinda. Cauta sa fii cat mai specific cu ceea ce notezi.

Exercitiul de recunostinta sau apreciere inainte de somn.

Formeaza un ritual in familia ta, prin care sa discuti 2 sau 3 lucruri pozitive pe care le-ai observat sau despre care ai auzit despre copilul tau in ziua respectiva.

Surprinde comportamentul pozitiv atunci cand se intampla

Atunci cand copilul te ajuta, nu uita sa ii multumesti si sa ii arati ca apreciezi contributia pe care a avut-o.

Atentia pozitiva nu salveaza doar relatia parinte-copil, ci si relatia de cuplu.Se spune ca pentru a mentine o relatie de cuplu sanatoasa, este nevoie ca pentru fiecare comentariu negativ, sa existe inca 5 comentarii pozitive despre partenerul de cuplu. Poti verifica daca aceasta idee este adevarata, incercand sa mentii acest raport atat in relatia de cuplu, dar si in relatia cu cel mic.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe