characters characters

Ce inseamna perseverenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 februarie 2021    |   3415 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

ce inseamna perseverenta
Perseverenta se refera la abilitatea noastra de a continua sa depunem eforturi, in timp, pentru a ne atinge scopul, indiferent de numarul si natura obstacolelor cu care ne-am confrunta. Perseverenta este strans legata de o serie de concepte precum rezilienta, motivatia, hotararea, pasiunea sau constiinciozitatea. Numeroase studii realizate pana in prezent arata ca perseverenta este o calitate esentiala pentru obtinerea succesului in viata si este predictor al satisfactiei cu viata.

Citeste si:

Noua intrebari care incurajeaza perseverenta copiilor


Cum obtin copiii succesul: prin curaj si perseverenta


Ce inseamna perseverenta


Perseverenta este o forma de orientare spre scop si necesita angajamente pe termen lung si disciplina. Desi este diferita de motivatie si hotarare, le include pe ambele. Perseverenta este relationata si cu abilitatea noastra de a ne amana recompensele, de abilitatea de autogreglare si de autocontrol. Perseverenta este strans legata de constiinciozitate, care se refera la capacitatea noastra de a ne stabili obiective, de a avea disciplina si de a ne mentine activitatea intr-o sarcina.

De perseverenta avem cu totii nevoie, dar mai ales copiii. Cum pot fi acestia incurajati sa fie perseverenti in tot ceea ce fac? Specialistii sustin ca e nevoie de 4 ingrediente:

  • Interesul sau motivatia
  • Exercitiul
  • Scopul
  • Speranta

Urmandu-ne pasiunile devenim curiosi, suntem deschisi la noi experiente, experimentam si cautam in mod activ sa ne dezvoltam interesele. Prin exercitiu, ne descoperim punctele slabe si forte, iar speranta este esentiala pentru convingerea ca eforturile pe care le depunem pot sa ne duca la un rezultat mai bun in viitor.

Cum incurajam perseverenta copilului


Ajuta-l sa isi exerseza capacitatea de a amana recompensele imediate. Perseverenta presupune deseori controlul impulsului de a renunta sa depunem efort pentru un scop pe termen lung in favoarea unui scop pe termen scurt - de exemplu, cand copilul nu isi face temele pentru ca vrea sa se uite la televizor.


Imprieteniti-va cu greselile si esecurile. Ambele fac parte din procesul de crestere si invatare. Vorbeste-i copilului tau despre propriile tale esecuri, despre cum le-ai depasit si despre cum ai invatat din greseli. Nu asocia valoarea personala a copilului tau cu performantele obtinute intr-un domeniu.


Nu il proteja pe copil de emotiile dificile. Toleranta la frustrare se formeaza pe masura ce copiii se confrunta cu situatii incomode, dificile sau surprinzatoare. Teama, dezamagirea, nemultumirea, nerabdarea, nevoia de a astepta sau de a alege varianta mai putin placuta sunt stari pe care copiii au nevoie sa le traiasca pentru a-si dezvolta rezilienta si perseverenta. Atat timp cat esti alaturi de el si are parte si de experiente pozitive, emotiile dificile nu ii vor afecta dezvoltarea, ci o vor ajuta.


Invata-l sa recunoasca progresele facute, oricat de mici, si sa se bucure de ele. Fara bucurie si speranta, perseverenta devine o povara. Fiecare pas facut in directia dorita merita sarbatorit, pentru a ne mentine motivatia de a continua, dar si pentru a ne exersa rabdarea.


Formati-va impreuna abilitati noi, pentru care este nevoie de exercitiu. Cand ne formam abilitati noi, ne exersam toleranta la frustrare, descoperim ca greselile pot fi surse valoroase de informatie pentru invatare si ca efortul constant duce la imbunatatirea rezultatelor noastre. Toate acestea sunt esentiale pentru dezvoltarea perseverentei.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe