characters characters

Arta simplitatii – cum il protejezi pe copil de excese

Cum il protejezi pe copil de excese

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 martie 2016    |   2622 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

arta simplitatii
Copilaria parintilor nostri s-a deosebit mult de cea a copiilor de azi. Am evoluat de la tendinta parintilor de a oferi copiilor tot ce au nevoie pana la tendinta de a nu le oferi prea multe. Autorul cartii „Simplicity parenting”, Kim John Payne, sustine ca trasaturile normale de personalitate ale copiilor combinate cu stresul de a trai intr-un mediu caracterizat de exces (prea multe jucarii, prea multe activitati, prea multa informatie) se pot transforma in probleme si tulburari emotionale.

Cum poate fi simplificata copilaria?

Kim Payne arata ca viata de familie poate ajunge sa fie dominata de patru „stalpi” ai excesului: prea multe obiecte, prea multe optiuni, prea multa informatie si prea multa viteza. Orientandu-ne catre aceste patru aspecte, putem ajuta copiii sa duca o viata mai simpla, concentrata asupra lucrurilor care conteaza si care sunt benefice pentru ei.


Renunta la excesul de obiecte

Elimina conceptia Copilul meu trebuie sa aiba tot ceea ce vrea si tot ceea ce eu nu am avut”. Redescopera diferenta dintre nevoi si dorinte si incearca sa limitezi implinirea dorintelor sau sa o amani. Astfel, vei reusi sa nu cumperi al cincilea catel de pluş despre care copilul tau spune ca il vrea neaparat, desi nu se mai joaca de mult timp nici cu cei patru pe care deja ii are acasa :).

Incearca sa oferi copilului tau acele lucruri de baza, de care are nevoie si sa alegeti impreuna dorintele pe care sa si le implineasca. De asemenea, implicarea copilului in efortul necesar pentru obtinerea lucrului pe care si-l doreste (contribuind cu o mica parte din pretul lui de exemplu, din banii de buzunar) va creste bucuria, dar si responsabilitatea copilului. Evita sa il umpli camera de lucruri de care nu are neaparata nevoie, doar pentru ca tie iti plac sau tu nu le-ai avut. Aceeasi atitudine este de recomandat sa o adopti si in viata ta de zi cu zi: excesul de gadget-uri, accesorii, haine sau alte bunuri materiale nu fac decat sa iti aglomereze viata.

Simplifica alegerile

Cu cat avem mai multe obiecte, cu atat avem mai multe optiuni. Iar acest lucru ne poate consuma timpul si energia. De cate ori nu ai stat in fata oglinzii 15 minute incercand sa decizi cu ce te imbraci? Sau de cate ori nu ai negociat zeci de minute ce vrea sa manance copilul tau, din cele 5 feluri de mancare si 5 gustari pe care le pui la dispozitie? Cand trebuie sa alegem, multi dintre noi ne simtim obligati sa analizam fiecare optiune in parte si sa le comparam pe rand. De aceea, este mai simplu sa oferi mai putine optiuni o data, dar mai variate de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, decat sa aiba de ales din 10 jocuri pe zi, copilul poate alege din 3, iar in zilele urmatoare optiunile pot fi inlocuite cu alte jocuri sau activitati.

Incearca sa reduci viteza

Programul multor copiilor este prea incarcat: orele de scoala, meditatiile, orele de sport, activitatile din cluburile extrascolare, activitatile cu familia etc. Desi am crede ca e bine sa il implicam pe copil cat mai mult in astfel de activitati, din pacate s-ar putea sa obtinem contrariul: performante scolare scazute, irascibilitate, lipsa somnului, oboseala in exces. Copiii se pare ca au pierdut in medie, 12 ore de timp liber pe saptamana fata de copiii generatiilor anterioare. Acest lucru se intampla si pentru ca parintii au inceput sa evite cat de mult plictiseala copiilor si pentru ca exista o competitie in randul parintilor, motivati sa ofere copiilor un start cat mai bun in viata.

A simplifica copilaria inseamna a te orienta catre un stil de viata minimalist. Renunta la a-ti forta copilul sa faca mai mult decat poate, vrea sau are nevoie. Aminteste-ti ca - in afara de momentele in care copilul tau zburda cu rapiditate in parc - ritmul copilariei este de fapt unul lent, iar dezvoltarea copilului tau are nevoie de timp, liniste si tihna.

Protejeaza copilaria si evita excesul de informatii

Accesul atat de usor la informatii despre evenimente, in mare parte negative, din toate colturile lumii pot aduce copiilor un stres in plus. Informatiile prezentate la stiri prezinta evenimente pe care copilul nu le poate controla si care pot hrani anxietatea acestuia. Televizorul lasat aprins pe fundal sau discutiile dintre parinti in prezenta copilului despre stiri, probleme economice sau politice ii pot coplesi pe copii, putand sa apara temeri cu privire la siguranta sau sanatatea lui si a membrilor familiei, de exemplu.

Limiteaza timpul petrecut in fata televizorului si a calculatorului, fara a-i interzice copilului sa faca asta si verifica informatiile la care are acces in timp pe navigheaza pe internet. Propune-i activitati care sa-l atraga si care sa il tina captivat si in aer liber sau fara sprijinul tehnologiei. De asemenea, cel putin doua ore de joaca libera pe saptamana poate imbunatati creativitatea celor mici.

Asuma-ti rolul de parinte. Atunci cand simti ca e momentul sa spui „nu”, spune-l fara nicio temere ca iti vei supara copilul. Refuzand anumite activitati ale copilului care consideram ca nu sunt necesare, in realitate ii oferim mai mult timp liber pe care sa il poata folosi in modalitati benefice pentru el.

Unii copii, spune Payne, dezvolta simptome specifice stresului post-traumatic. „Copiii se simt prinsi in fricile parintilor, sunt condusi de ambitiile acestora si au prea putin timp sa isi construiasca propriile reguli si propriul nivel de siguranta. Copiii sufera de un stres cumulat ce apare prin comportamentul parintilor, din invazia de informatie pe care le e greu sa o proceseze in totalitate si la timp. Copiii au nevoie sa faca propriile alegeri si sa simta ca detin control asupra propriei vieti.

„Copiii nostri au toata viata inainte pentru a fi adulti si a se confrunta cu toate problemele vietii, insa au la dispozitie doar un timp foarte scurt pentru a fi copii si a-si trai copilaria.”, spunea Kim Payne. Tu ce parere ai despre asta?

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/killfile/8670840102/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe