Adaptarea copiilor la schimbare
Cum il ajuti pe copil sa se adapteze la schimbari majore
Inceputul scolii sau gradinitei, o schimbare a domiciliului, aparitia unui fratior, toate acestea sunt schimbari majore in viata unui copil. Schimbarile sunt dificile si pentru multi copii, ele pot fi inspaimantatoare, dand nastere la o serie de temeri si ganduri irationale. Oricare ar fi varsta copilului tau, va avea nevoie de sprijin pentru a se obisnui cu schimbarile.
Schimbarile sunt grele si pentru adulti, de aceea e de inteles ca si cei mici au dificultati cu ele.Iata ce poti face atunci cand stii ca vor surveni schimbari in viata copilului sau a familiei:
Pregateste-ti copilul din timp. Explica-i ce se va intampla, vorbeste-i despre potentiale provocari ce pot sa apara cu noua situatie si despre posibile solutii. Cu cat va fi mai pregatit, cu atat ii va fi mai usor copilului sa faca fata schimbarii.
Fa-ti temele. Asteapta-te sa ti se adreseze intrebari despre ceea ce se intampla. Invata sa raspunzi la ele cat mai onest si asigura-te ca si tu esti pregatit pentru ceea ce se va intampla. Deseori copiii simt starea de spirit a parintilor si pot fi foarte usor influentati din punct de vedere emotional. Cu cat te vei simti tu mai pregatit de schimbare, cu atat va fi si copilul tau.
Fii corect. Prezinta avantajele si dezavantajele, lucrurile bune ce s-ar putea intampla, dar si cele rele care ar putea aparea, inevitabil. Transmite respect copilului tau raspunzandu-i la toate nelamuririle pe care le are si ajuta-l sa aiba incredere in tine.
Pastreaza un echilibru. Intotdeauna schimbarile aduc cu sine lucruri noi. Asigura-te ca acestea vin gradual si nu dintr-o data pentru a nu-l coplesi pe copil.
Permite copilului sa fie suparat si da-i timp sa se adapteze. E important sa intelegi ca toate emotiile, atat cele pozitive, cat si cele negative sunt utile si ne ajuta sa ne adaptam. Orice schimbare vine cu un amalgam de emotii, iar copilul are nevoie de ajutor pentru a le intelege pe fiecare in parte. La varste mici, copiii vor avea dificultati in a vorbi direct despre emotiile lor. Prescolarii pot sa isi inteleaga mai usor emotiile daca parintii le spun povesti despre personaje care trec prin situatii asemanatoare lor. La varste mai mari, ii poti povesti copilului tau despre propriile tale experiente din copilarie si despre cum te-ai simtit tu cand, fiind copil, ai fost nevoit sa treci prin schimbari importante.
Afla care sunt temerile copilului legate de schimbare. Oricare ar fi noutatea care a aparut in viata copilului tau, este foarte posibil sa vina insotita de temeri. De multe ori, cand sunt speriati, copiii gandesc in termeni extremi: „Nu voi reusi niciodata sa mai iau note bune.” Sau „Nu o sa imi fac niciun prieten in scoala noua.”. Rolul parintilor este sa il ajute pe copil sa puna la indoiala aceste ganduri si sa il aduca spre concluzii mai rationale, care sa il ajute sa fie mai fericit.
Ofera copilului control asupra schimbarii, pe cat posibil. Desigur, acest lucru va depinde de varsta copilului. Insa lasandu-l pe copil sa aiba control asupra unor aspecte ale noii sale situatii, il ajuti sa se adapteze mai usor acesteia. De exemplu, daca v-ati mutat intr-o casa noua in alt oras, lasa-l sa aleaga cum va arata camera lui. Daca trebuie sa il mutati la o noua scoala, lasa-l sa aleaga noi cursuri extrascolare pe care sa le urmeze sau sa isi aleaga singur rechizite noi. De asemenea, pentru copiii de varste mai mari, intrebarea „Ce crezi ca poti face ca sa iti fie mai usor in noua situatie?” este de ajutor. Convingerea ca avem control asupra propriei vieti ne apara de anxietate si ne incurajeaza sa luam masuri concrete pentru a ne imbunatati situatia.
Lasa-ti copilul sa fie entuziasmat. Deseori schimbarile pot fi distractive. Daca este vorba despre o schimbare pozitiva, vorbeste cu copilul tau despre toate lucrurile frumoase care ar putea sa apara. Mentine-ti optimismul si entuziasmul fiindca astfel si copilul tau va fi mai deschis schimbarii.
Uneori, copiii se simt mai confortabili sa vorbeasca cu altcineva in afara parintilor, asa ca nu ezita ca ii permiti sa se apropie de o alta ruda sau un prieten al familiei. Alteori, implicarea unui consilier sau a unui psiholog poate fi o idee foarte buna pentru a-l ajuta pe copil sa se adapteze schimbarii.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: