characters characters

Clasa a cincea

Dificultati frecvente ale elevilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 noiembrie 2015    |   27075 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

clasa 5„Nu stiu ce s-a intamplat cu el! In clasele primare nu avea probleme, acum ia note mici si nu mai poate sa invete la fel de bine. Chiar asa de greu este in clasa a cincea?”.

Multi parinti sunt surprinsi de cat de diferita si dificila devine scoala cand copilul incepe clasa a cincea. Mai multe teme, profesori cu exigente diferite pentru materii care pana atunci pareau usoare, schimbarea programului de scoala pot face ca primele luni din clasa a cincea sa devina un stres continuu. Mai adaugam la toate aceste schimbari si testele initiale de evaluare pe care unii profesori aleg sa le dea copiilor si tabloul este complet.

Pentru a preveni o parte din dificultatile specifice inceputului gimnaziului, il poti ajuta pe copil sa isi verifice cunostintele rezolvand teste pentru Evaluarea Nationala, clasa a IV-a. Descopera caietele Intuitext de Teste pentru Evaluarea Nationala.

Ce este important sa retii, inainte de orice, daca ai un copil in clasa a cincea: este normal sa apara dificultati de adaptare. Prin dificultati intelegem si note mai mici decat in clasele primare, dificultati de concentrare a atentiei sau stres ridicat. Important este cum il ajuti pe copil sa se readapteze la scoala.

Principalele probleme cu care se confrunta copiii de clasa a cincea sunt:

  • probleme generate de varsta preadolescentei
  • adaptarea la noile conditii ale ciclului gimnazial (orar, teme, profesori)
  • cerinte multiple si diferite din partea cadrelor didactice
  • necesitatea de a sintetiza informatii din domenii diferite
  • atitudini mai dure sau mai critice din partea profesorilor

Cum iti dai seama daca copilul intampina dificultati de adaptare la clasa?

  • oboseala excesiva
  • stres si anxietate referitoare la scoala
  • lipsa dorintei de a discuta despre ce anume s-a intamplat la scoala
  • tendinta de a reorienta atentia parintilor dinspre scoala in timpul discutiilor
  • lipsa initiativei de a-si face temele
  • plangeri frecvente cu privire la scoala, clasa, profesori, colegi
  • perturbari ale somnului si apetitului
  • simptome medicale

Atunci cand vorbim de probleme sau dificultati de adaptare, exista patru astfel de dificultati care trebuie luate in considerare:

Probleme de adaptare emotionala: anxietatea scolara

Este bine sa intelegi ca aceste schimbari dau nastere anxietatii si stresului. Cu cat mai stresat si ingrijorat esti si tu, ca parinte, cu atat mai greu ii va fi copilului sa faca fata activitatii de invatare si evaluare.

Recomandare: Ofera-i incurajare si incredere permanenta, arata-i ca il sprijini indiferent de situatie, ofera-i siguranta emotionala si arata-i ca este iubit si apreciat pentru simplul fapt ca exista, nu pentru cum se comporta sau ce rezultate scolare are. Atunci cand ii oferi ajutor la invatare sau teme, mai intai asigura-te ca are nevoie de ajutor. Daca oferi ajutor copilului intr-o situatie in care s-ar descurca si singur, nu va avea ocazia sa se bucure de reusita pe cont propriu. Apoi, pastreaza-ti calmul daca observi ca ii este greu sa inteleaga sau sa retina anumite informatii. Invata-l tehnici de relaxare si exerseaza cu el daca are emotii inainte de a fi ascultat la scoala.

Atitudinea dura sau critica a profesorilor, reala sau doar perceputa astfel de catre copil, poate da nastere la anxietate si dificultati de adaptare la scoala. Atunci cand copilul tau se simte intimidat de un profesor de la clasa pentru ca ofera feedback intr-o maniera mai critica sau nu ofera destula incurajare, este important sa vorbesti cu copilul tau despre acest lucru. Iata ce este bine sa urmaresti in discutia cu cel mic:

  • Afla daca este vorba de abuz emotional si violenta verbala (injurii, insulte, amenintari, intimidari etc) sau doar despre o atitudine mai rece, cu care copilul nu este inca obisnuit. Cere detalii despre ce il sperie mai exact pe copilul tau.
  • Afla daca si alti copii din clasa au aceasta problema.
  • Daca nu este vorba de violenta verbala si copilul tau este doar intimidat de atitudinea profesorului, poti privi situatia ca pe o ocazie de invatare:). Discuta cu copilul tau despre ce poate face atunci cand se simte intimidat de respectivul profesor. Puteti face jocuri de rol, tu in rolul profesorului, iar copilul tau poate exersa felul in care raspunde la lectii sau adreseaza o intrebare.
  • Ajuta-l pe copilul tau sa vada partea „umana” a profesorului respectiv si sa abordeze relatia cu el mai relaxat. Vorbeste-i copilului despre motivele care pot sta la baza atitudinii mai critice: dorinta de a-i motiva pe copii sa invete mai mult sau sa pastreze linistea in timpul orelor, de exemplu. Explica-i faptul ca o atitudine mai dura a profesorului fata de elevi nu spune neaparat ceva despre elevi, ci despre profesor.
  •  Te poti intalni cu respectivul profesor si poti vorbi despre felul in care copilul tau se simte in relatie cu el. Este important sa nu acuzi profesorul, ci doar sa explici ca pentru copilul tau (si poate si pentru alti elevi) este dificil sa se adapteze cu stilul lui de comunicare si ca ar avea nevoie de mai multe incurajari si ajutor. Poti cere si ajutorul profesorului diriginte pentru a vorbi cu respectivul profesor.
  • Daca este vorba de violenta verbala, iar profesorul insulta, ameninta sau sperie copiii in mod intentionat, este important sa vorbesti cu dirigintele si directorul, pentru a lua masuri.

Probleme de adaptare intelectuala
Ramane in urma fata de colegi, nu face fata volumului mare de informatii, nu se pregateste suficient la anumite materii.

Recomandare: Nu te grabi sa iti etichetezi copilul ca „incapabil” sa invete sau sa cauti meditatori din primele saptamani de scoala:). Incearca sa iti dai seama care sunt sursele problemei: nu se poate concentra, nu isi organizeaza timpul bine, este prea stresat sau nu intelege explicatiile profesorilor. Cautati impreuna metode eficiente de invatare si asigura-te ca este suficient de calm pentru a se putea concentra asupra lectiilor. Daca nu intelege explicatiile din manual sau din partea profesorilor, puteti cauta pe internet sau din alte surse informatii suplimentare sau prezentate diferit.

Ofera atentie si timp copilului, ajuta-l sa si organizeze spatiul (cartile si caietele pentru scoala, ghiozdanul etc.), sa isi gestioneze timpul si lucrurile.

Probleme de adaptare comportamentala
Are conflicte cu colegii, refuza sa respecte regulile clasei.

Recomandare: Cauta sa tii legatura cu dirigintele de la clasa sau un profesor. Informeaza-te despre hartuirea sau bullying-ul in randul elevilor si discuta cu copilul tau pentru a afla daca este victima acestuia. Incurajeaza-l pe copil sa se apropie macar de un coleg din clasa, cu care are mai multe lucruri in comun si cu care sa se imprieteneasca. Intreaba-l care sunt motivele pentru care nu vrea sa accepte regulile din clasa. Invata-l modalitati prin care isi poate exprima frustrarea sau furia ori prin care poate atrage atentia, daca acestea sunt cele care il fac sa se „revolte” in clasa.

Probleme de adaptare somatica
Apar perturbari ale starii de sanatate.

Recomandare: Urmareste cu atentie orice modificare ce apare in starea de sanatate a copilului si cauta sa identifici cauzele de aparitie. Pregateste-i pachetelul cu mancare, gateste mancaruri care sa ii ofere aportul zilnic de energie, asigura-te ca doarme suficiente ore si cauta sa introduci in programul lui zilnic si o forma de activitate fizica.


Aminteste-ti ca adaptarea scolara tine de mai multe aspecte (parinti, personalitatea copilului, colectivul clasei, tipul de scoala, profesori) astfel ca e nevoie de timp si rabdare pentru ca toate aceste dificultati initiale sa fie depasite in totalitate.

*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Arabu    06.10.2021 - 20:30
    Am un fiu handicapat are 18 ani si nu poate sa treaca mai departe de clasa 1. Niste sfaturi ca de la parinte la parinte?
    BTW il cheama chiungu (poreclit si puta mica)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe