characters characters

Optimismul in copilarie

Cum poti creste un copil optimist

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 septembrie 2017    |   2969 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

optimismul in copilarie
Ca in multe alte situatii, si cand e vorba de optimism, parintii sunt principalele modele ale copiilor. Asadar, daca iti doresti sa cresti un copil increzator in lucrurile bune care i se pot intampla si care nu se teme de noi provocari, este nevoie sa incepi cu tine. Iata cateva recomandari prin care incurajezi optimismul in copilarie.

Renunta la ingrijorari si lamentari.

Concentrandu-te doar asupra lucrurilor negative (de exemplu: „Mereu intarziem.”, „Nu vom ajunge la timp.”, „In fiecare dimineata ne trezim groaznic de greu etc.”) , creezi celor din jur asteptari negative si stres suplimentar, ducand la formarea unui stil de gandire pesimist. Iar copilul este foarte probabil sa iti imite stilul de gandire si de comunicare, mai ales la varste mici.  

Recomandare: Realizeaza urmatorul exercitiu in fiecare seara, fie la cina, fie inainte de somn. Fiecare din familie trebuie sa spuna un lucru bun si un lucru care a mers rau in ziua ce a trecut. Cand povestiti ce nu a mers prea bine, ganditi-va si la solutii pentru ca situatia respectiva sa nu se mai repete data viitoare.

Formuleaza asteptari mai mari.

Cu toate ca a avea asteptari prea mari poate duce la presiune fata de copil si la dezamagiri, este important ca asteptarile fata de copilul tau sa fie putin mai ridicate fata de nivelul varstei sale, tocmai pentru a-l ajuta sa evolueze, fara a-l sanctiona atunci cand nu atinge aceste asteptari. Spre exemplu, asteptandu-te ca dimineata, nimeni sa nu iasa la micul dejun pana nu isi va fi aranjat patul si pana nu se va fi imbracat, te scuteste pe tine de mai multa munca si creeaza o rutina benefica in familie. Astfel, chiar daca patul nu va fi facut in cel mai bun mod sau hainele nu stau grozav pe cel mic, cel putin copilul invata sa depuna efort pentru a atinge asteptarile pe care le ai din partea lui. Copiii nu isi vor dezvolta o atitudine optimista de tipul „pot sa fac”, decat daca li se ofera posibilitatea.

Recomandare: Ofera copilului, sarcini apropiate varstei, din moment ce scopul este ca cei mici sa reuseasca sa le indeplineasca. Un copil de 2 ani ar putea sa isi stranga jucariile din camera, un copil de 3 ani sa isi aseze hainele in dulap sau sa le duca la spalat, in timp ce unul de 4 ani sa duca farfuriile la chiuveta, unul de 5 ani sa isi aranjeze patul, iar unul de 6 ani sa ude florile din casa.

Incurajeaza asumarea de riscuri.

Fiecare parinte isi doreste sa isi protejeze copilul cat se poate de mult. Insa descurajandu-l sa faca o activitate sau sa ia o decizie de al carui rezultat nu este sigur, parintii nu reusesc decat sa  sa scada increderea in sine a copilului si sa incurajeze psimismul.

Recomandare: Incepe sa dai libertate copilului de a lua decizii in privinta unor activitati si situatii simple, al caror rezultat, cel putin pentru tine, este previzibil. Apoi, mareste treptat puterea lui de decizie, pana cand se va obisnui sa isi asume atat un potential esec, cat si succes. Desigur, este esential sa te asiguri ca siguranta fizica a copilului tau nu este pusa in pericol.

Asteapta inainte sa reactionezi.

Tendinta parintilor e de a „sari” imediat ce se intampla ceva, pentru a salva o situatie, pentru a da o mana de ajutor sau pentru a lua masuri. In primii ani de viata, cand copilul nu constientizeaza pericolele sau nu stie sa exprime verbal idei suficient de complexe, este natural ca parintele sa intervina in anumite situatii. Insa pe masura ce copilul creste, parintele poate trece de la a rezolva el insusi problema la a-l invata pe copil cum sa o rezolve.

Recomandare:Atunci cand are un conflict la scoala , de exemplu, incearca sa il ajuti pe copil sa gaseasca o modalitate prin care poate reactiona eficient, de exemplu ce poate sa spuna colegului pentru a depasi conflictul. A doua zi, evaluati impreuna care au fost rezultatele obtinute prin strategia voastra. Lasandu-l sa faca asta, il vei ajuta sa dobandeasca un sentiment de implinire personala, ceea ce inseamna un nivel mai ridicat de optimism.

Ajuta-l pe copil sa accepte provocarile, nu sa le evite

Strategia este eficienta si pentru adulti: cand evitam sau amanam sa rezolvam problemele cu care ne confruntam, stsresul cauzat de ele creste, iar increderea noastra in capacitatea de a le depasi scade. Acelasi lucru se intampla si copiilor cand nu sunt lasati sa treaca prin momente mai dificile, pentru a se convinge ca le pot face fata.

Recomandare:

Ajuta-l pe copil sa isi reformuleze gandurile negative care apar in situatiile dificile, cand simte ca nu reuseste ce si-a propus, invatandu-l sa gandeasca pozitiv. Spune-i ca si alti copii intampina dificultatile pe care le are el si ca multe lucruri noi se dovedesc la inceput dificile, pentru ca apoi sa poata fi facute cu usurinta.

Fii ancorat in realitate.

 Evita sa spui lucruri doar pentru a-l face pe copil sa se simta mai bine si nu ii crea iluzii false. Copiii au nevoie sa traiasca in realitate si in prezent pentru a invata sa se descurce si sa devina adulti functionali in viata.

Recomandare: Optimismul necesita o gandire realista si nu neaparat pozitiva. Astfel copilul va fi pregatit sa faca fata realitatii de zi cu zi.

Incurajeaza relaxarea si odihna in familia ta

Somnul insuficient are efecte directe asupra capacitatii noastre de a ne bucura de viata si de a gandi optimisti: devenim mai iritabili, ne este mai greu sa ne concentram atentia sau sa gandim rational. Recomandare: Invata-l pe copil despre valoarea pauzelor in invatare si importanta somnului.

Persoanele optimiste au o sanatate mintala mai buna, sunt mai putin predispuse la anxietate si depresie, iar in plus copiii optimisti au si rezultate mai bune la scoala.

*Sursa foto:maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:

Optimismul se invata in copilarie


Optimismul, speranta si succesul la scoala

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe