10 obiceiuri la care sa renunti pentru a fi mai fericit
Majoritatea oamenilor au cel putin unul dintre cele 10 obiceiuri mintale de mai jos. Este usor sa ne lasam condusi de acestea, insa efectele pe termen lung sunt nefaste. Iar cand devenim parinti, devenim modele de comportament pentru cei mici. Iata 10 lucruri la care poti renunta pentru a fi mai fericit si mai multumit, recomandate de Amy Morin, autoarea cartii “ 13 Things Mentally Strong People Don't Do”.
Citeste si:
Sapte principii care iti protejeaza sanatatea mintala
5 secrete ale fericirii si 10 convingeri rationale
Interactiunea cu oamenii toxici.
Starea noastra de spirit este influentata in mod semnificativ de oamenii cu care interactionam. Daca te simti indispus, trist sau iritat in mod repetat dupa interactiunile cu anumite persoane, este preferabil sa le reduci sau sa le elimini daca este posibil. Oameni care mint, care barfesc tot timpul sau care inseala, sunt oameni de care e bine sa pastrezi distanta. Invata sa construiesti relatii emotionale puternice si sanatoase pentru a-ti mentine sanatatea psihica, emotionala si fizica. Recomanda-i acelasi lucru si copilului tau, deoarece in copilarie si adolescenta, este mai ridicat pericolul de a nu identifica la timp prieteniile false.
Autoinvinovatirea excesiva
Convingerea ca tot ceea ce se intampla negativ in viata ta se datoreaza strict propriei tale persoane, iti va afecta modul in care te percepi si modul in care vei fi perceput de cei din jur. Majoritatea oamenilor se judeca in termeni aspri pentru esecurile sau greselile pe care le fac. Vinovatia apare mai ales in rolul de parinte si in acest context, poate oferi copilului tau un model nerealist de comportament. Invata sa faci diferenta dintre lucrurile pe care le poti controla si lucrurile pe care nu le poti controla.
A cauta fericirea cu orice pret
Preocuparea constanta pentru nivelul nostru de fericire nu face decat sa ne aduca nemultumire si frustrare, deoarece fericirea permanenta nu este posibila. Alege sa te orientezi catre multumire si semnificatie, incurajandu-l pe copilul tau sa faca la fel. Cand alegem sa ne dedicam activitatilor cu semnificatie personala si sociala, nivelul multumire fata de viata si increderea in sine au de castigat.
Evitarea provocarilor
A ramane in zona de confort este... confortabil, dar nu si productiv pe termen lung. Pentru a deveni mai impliniti si mai puternici, este important sa ne infruntam fricile si sa ne asumam noi provocari. Este important sa il inveti pe copilul tau acest lucru si sa pui in practica tu insuti aceasta recomandare. Il vei invata astfel pe copilul tau ca stresul si teama sunt stari suportabile si normale, care apar deseori in situatiile din care avem de castigat.
Mentalitatea de victima
Cand ne simtim coplesiti de dificultati si probleme, cand uitam ca avem puterea de a alege si de a ne schimba atitudinea in fata acestora, cand asteptam salvarea doar de la altii sau cand tindem sa dam vina doar pe cei din jur, nu avem o mentalitate productiva. Este natural sa avem momente in care ne descurajam sau suntem frustrati, insa dupa ce acestea trec, este esential sa cautam solutii. Invata-l si pe copilul tau acest lucru si lasa-l sa isi dezvolte autonomia si sa isi asume responsabilitati.
Incercarile de a-i impresiona pe cei din jur
Incurajeaza-l pe copilul tau sa fie el insusi, sa isi exprime parerile, preferintele si ideile pentru ca ii apartin, nu pentru ca isi doreste aprobarea si aprecierea celor din jur. Renunta la competitia cu alti parinti, la comparatiile dintre copilul tau si alti copii sau la comparatiile dintre familia voastra si alte familii si vei observa ca ai mai multa energie pentru tine si cei dragi.
A cauta perfectiunea
A cauta excelenta este un act de sanatate morala si interioara, insa perfectionismul, mai ales la parinti, nu duce decat la nefericire. Tendintele perfectioniste asigura practic nemultumirea perpetua. Cand perfectionismul apare in relatia fata de copilul tau, stima sa de sine si increderea in sine ii pot fi afectate pe termen lung.
Obiceiul de a amana lucrurile neplacute pe care le avem de facut ne complica viata, indiferent de varsta si ocupatie: copiii nu au rezultatele scolare pe care le pot avea atunci cand amana invatarea, iar adultii ajung sa se simta coplesiti si stresati de responsabilitatile pe care le evita.
Accentul pus pe bunuri materiale
Desigur ca posesiunile materiale contribuie la confortul si siguranta familiei tale. Insa nu vor fi niciodata sursa unica de multumire si fericire. Este o lectie importanta pe care este bine sa i-o oferi copilului tau, pentru a-l ajuta sa devina un adult implinit si fericit.
Convingerea ca trebuie sa faci totul pe cont propriu
A cere ajutorul este deseori o forma de a da dovada de putere interioara. Invata-l pe copilul tau acest lucru, pentru a te asigura ca nu va ajunge in situatii pe care nu le poate gestiona. Cere ajutorul tu insuti atunci cand resursele tale de energie nu sunt suficiente. Aminteste-ti ca oamenii apropiati vor sa ajute si ca a cere si a acorda ajutor contribuie la imbunatatirea relatiilor dintre oameni.
Sfarsitul de an este pentru multi oameni o perioada de introspectie si de noi dorinte si obiective. Sugestiile noastre pot fi punctul de plecare pentru dorintele tale pentru Anul Nou si inspiratie pentru a creste un copil puternic. Tu la ce obiceiuri ai vrea sa renunti pentru a fi mai fericit?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: