characters characters

Despre fericire

De ce nu e bine sa il inveti pe copil sa alerge dupa fericire

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 septembrie 2015    |   3045 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Fetita si baloane de sapun
„Fericirea este ca un fluture: cu cat o urmaresti mai mult, cu atat se va ascunde, dar daca te concentrezi asupra altor lucruri, va veni si se va aseza pe umarul tau…”- Thoreau.

Care este cea mai mare provocare a parintilor? Sa isi ajute copiii sa fie fericiti. Ce spune stiinta? Atat timp cat alergam dupa fericire, o vom pierde. Care este solutia? Avem cateva secrete la indemana.

O serie de studii conduse de psihologul Iris Mauss arata ca, cu cat oamenii cauta mai mult fericirea, cu atat mai putin fericiti devin.

Greseli pe care le facem atunci cand vrem sa fim fericiti


1. Incercam sa descoperim cat de fericiti suntem.
Principalul nostru scop devine sa obtinem cat mai multa bucurie si implinire. Pentru a simti ca facem progrese, e nevoie sa comparam fericirea din trecut cu fericirea traita in prezent. Cand incepem sa facem aceasta comparatie (intre fericirea din trecut cu fericirea din prezent), trecem dintr-o stare in care experimentam o emotie intr-o stare in care evaluam in mod rational. Tocmai aceasta trecere ne impiedica sa fim fericiti. Starile de implinire, de bucurie sau fericire apar atunci cand avem o experienta de „flow”. Experienta de flow apare atunci cand suntem cufundati intr-o activitate care ne face placere si ne aduce bucurie, astfel incat nu stim cand a trecut timpul sau ce se intampla in jurul nostru.

2. Supraestimam importanta conditiilor de viata pentru fericire.

3. Cautam fericirea pe cont propriu.

4. Cautam fericirea intensa.

Despre fericire in familie


Iata cateva recomandari pentru a fi mai fericiti:

Permiteti-va sa va lasati purtati de stare. Bucurati-va de fiecare moment impreuna si traiti-l pur si simplu, renuntand la preocuparea „Trebuie sa fiu fericit”.

Estimeaza corect fericirea adusa de schimbari. Psihologul Dan Gilbert explica faptul ca tindem sa supraestimam impactul emotional al unor evenimente. Se stie foarte bine ca deseori cei care castiga la loterie, dupa o perioada revin la acelasi nivel al fericirii pe care il aveau inainte de a castiga. Oamenii se adapteaza usor la orice schimbare in bine, iar deseori lucrurile care ne fac fericiti aduc cu sine si noi provocari, carora trebuie sa ne adaptam.

Incurajeaza relatiile sociale. Timpul petrecut cu prieteniicontribuie la fericire, iar comunicarea sincera poate contribui la gasirea sensului in viata.

Orienteaza-te catre frecventa momentelor frumoase, nu catre intensitate. Studiile arata ca atunci cand cautam emotii precum entuziasm, euforie, incantare, exaltare, tindem sa fim mai putin fericiti. Cea mai buna cale spre fericire este data de frecventa si nu de intensitatea emotiilor.

Ajuta-l pe copil sa caute nu doar fericirea, ci si sensul propriei existente. Se pare ca lucrurile care contribuie la fericire nu contribuie neaparat si la o viata cu sens, insa ambele sunt importante pentru a avea o viata implinita. In general, oamenii simt ca traiesc o viata cu sens atunci cand au experiente reusite in trei domenii:

  • Comunicarea - relatiile apropiate, in care putem sa exprimam sincer ce gandim si in care suntem acceptati si intelesi.
  • Intelegerea – cunoasterea si lamurirea confuziilor din diverse domenii, de la stiinta, economie pana la autocunoastere si dezvoltare personala.
  • Oferirea de ajutor – situatiile in care fiecare dintre noi contribuim la binele celor din jur sau la binele mediului inconjurator, depasind astfel preocuparile personale.

„Cele mai bune lucruri in viata se obtin indirect. Cred ca e valabil si in cazul fericirii: daca vrei cu adevarat sa o traiesti, e nevoie sa iti indrepti atentia spre proiecte si relatii care iti aduc fericirea, sensul si semnificatia, prin ele insele.” (John Kay)


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/19764015144/in/photostream/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe