Zece lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala
Cand spunem educatie, ne gandim la scoala. Insa desi copiii invata o multime de lucruri la scoala, educatia lor nu ia sfarsit cand ies din clasa. Exista o multime de lectii pe care copiii le invata doar de la parintii lor, din relatiile de prietenie si din experiente in afara scolii.
Citeste si alte materiale pe aceasta tema:
Sase lectii de viata pentru copiii pana la 12 ani
Zece lectii de viata pentru fiica ta
Iata de ce nu este bine sa lasi educatia copilului tau doar pe seama scolii: 10 lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala.
Cum sa isi apere interesele si obiectivele.
Prin accentul pus pe invatare si performanta academica, scolile reusesc rareori sa ii invete pe copii sa isi exprime parerile sau interesele si sa lupte pentru ce isi doresc. Proiectele extracurriculare sau optionale (de exemplu, realizare unor piese de teatru, participarea la diverse ateliere, la dezbateri etc.) pot fi o oportunitate pentru copii sa invete sa „lupte” pentru scopurile lor.
Cand scoala propune copiilor proiecte in care trebuie sa coopereze, sa lucreze in echipa sau sa negocieze, le da ocazia celor mici sa isi dezvolte o multime de abiltiati de comunicare care le vor fi de folos toata viata, nu doar in timpul orelor.
Sa esueze
Esecurile sunt inca un subiect tabu in scoala, dar si in familie. Cunoastem teoria („Esecurile sunt ocazii de invatare.”), dar ne este greu sa o punem in practica. In clasa, esecurile sunt sanctionate nu doar prin note mici, ci si prin inducerea rusinii, etichetarea ca „elev slab” sau „elev lenes”. Niciuna dintre aceste alternative nu ii ajuta pe copii pe termen lung. Vorbind deschis elevilor despre esecurile marilor oameni de stiinta sau marilor artisti, imprietenindu-i pe copii cu propriile greseli si folosindu-le cu adevarat ca oportunitati de invatare, cadrele didactice ii pot ajuta pe copii sa faca fata esecurilor de-a lungul vietii.
In unele cazuri, prescolarii sunt incurajati sa dea dovada de empatie si sa inteleaga perspectiva altui copil. Insa o data cu intrarea in clasele primare, accentul nu mai este pus pe relatiile dintre copii sau pe starile lor emotionale, ci pe randamentul scolar. Revine astfel parintilor sarcina de a-i ajuta pe copii sa fie empatici.
Cum sa se concentreze numai asupra unui singur lucru
Dupa euforia legata de capacitatea de „multitasking”, specialistii in psihologie recomanda concentrarea atentiei asupra unei singure activitati pentru mai mult timp.
Daca aceasta abilitate nu este incurajata in mod explicit in clasa copilului tau, invata-l tu despre importanta „unitasking-ului” (abordarea unei singure activitati o data). Propune-i un experiment: pentru doua saptamani, sa isi faca lectiile tinand telefonul inchis, in liniste, fara muzica sau televizor in fundal, fara acces la retele de socializare. La inceput, experimentul poate parea imposibil, mai ales daca ai un copil de varste mai mari, care isi verifica in mod constant telefonul. Insa in timp, copilul tau poate observa beneficiile acestei tehnici.
Cum sa discute cu adultii si varstnicii.
Aceasta este o lectie de viata cu puternice implicatii pentru toate generatiile. A-l invata pe copil cum sa vorbeasca adultilor si varstnicilor este o abilitate extrem de importanta, incepand cu modul in care se adreseaza intrebari, cum se raspunde inapoi, timpul pe care il aloci pentru a asculta activ etc.
Cum sa isi gestioneze banii.
Ce inseamna un buget, cum sa negociezi, cum sa economisesti sau cum sa investesti sunt lucruri pe care unii copii le pot invata in scolile unde optionalul Educatie financiara este disponibil. Pentru ceilalti, parintii sunt principala sursa de informatie pentru cele mai bune modalitati de gestionare a banilor.
Orele de dirigentie pot fi ocaziile in care copiii si adolescentii sa invete despre modalitati in care isi pot organiza timpul mai bine. Il poti ajuta pe copil sa isi organizeze timpul vorbindu-i despre managementul energiei, despre tehnici care il ajuta sa fie mai eficient sau despre feluri in care poate sa nu mai amane.
Abilitati de supravietuire
A aprinde focul folosindu-te doar de ceea ce iti ofera natura, a semnaliza folosind fumul, a citi o busola, a acorda primul ajutor sau a schimba o roata la masina, sunt abilitati prezentate in scoala mai mult teoretic. Profitati de vacante sau excursii in familie pentru a-l invata pe copil sa se orienteze si sa supravietuiasca in natura.
Cum sa obtina un loc de munca
Pentru elevii aflati in liceu este destul de greu sa invete cum sa faca fata unui interviu de angajare, cand in scoala au facut doar CV-uri si scrisori de intentie. Discutiile cu potentialii angajatori ridica cele mai mari emotii, iar aceste experiente nu se dobandesc in scoala, ci doar in viata reala.
Siguranta in mediul online
Explica-i copilului tau de ce nu este bine sa aiba conversatii online cu oameni pe care nu ii cunoaste in viata reala, de ce nu trebuie sa faca publice locurile in care se afla la un moment dat si care sunt informatiile pe care nu este bine sa le faca publice pe internet (adresa, numarul de telefon, scoala la care invata, programul zilnic etc.).
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.
-
Descurajarea la copii - cum o poti reduce
Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.
Adauga tu primul comentariu: