Violenta in familie
Violenta in familie sau abuzul domestic consta intr-o serie de comportamente care includ violenta verbala, violenta fizica, sexuala, presiune psihologica asupra unuia dintre parteneri in scopul intimidarii si manipularii. Abuzul domestic poate fi impartit in 3 categorii: abuz asupra copilului, asupra unuia din partenerii de viata si abuz asupra unui batran din familie care nu se poate apara singur.
- intimidarea
- umilirea unei persoane
- ranirea fizica a acesteia
Cele mai frecvente cazuri intalnite sunt abuzurile si violenta domestica exercitata de catre un barbat fata de o femeie cu sau fara copil.
Violenta in familie apare pentru ca abuzatorul doreste sa controleze celelalte persoane.
Ce trebuie sa stii despre violenta in familie
Copiii au nevoie sa traiasca intr-un mediu in care sa primeasca de la parinti sprijin, caldura si incredere reciproca. Acestea sunt prezentate deseori in literatura de specialitate ca elemente de baza pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Studiile arata ca pentru un copil este mai bine ca parintii sa fie divortati si sa locuiasca doar cu unul dintre ei, decat sa isi continue viata intr-o familie in care este martor al violentei fizice si/sau verbale dintre parintii lui.
Pentru a iesi dintr-o astfel de situatie, au nevoie de sprijin. Exista organizatii non-guvernamentale care ofera consiliere femeilor care au fost sau sunt victime ale violentei in familie. Poti gasi informatii despre una dintre aceste organizatii aici.
Cunosti persoane care au fost victimele violentei in familie? Cum ai incercat sa le ajuti?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Ce inseamna atasamentul traumatic si cum ii afecteaza la maturitate pe copii
Cand parintele are un comportament abuziv fata de copil (emotional sau fizic), apare atasamentul traumatic sau legatura specifica dintre victima si agresor.
Adauga tu primul comentariu: