Teama de succes – ce se ascunde in spatele ei
Copilul care „poate mai mult, dar nu vrea”
La prima vedere, ideea de teama de succes este paradoxala. Cine nu isi doreste sa aiba succes si de ce am evita acest lucru? Privind insa cu mai multa atentie, exista o multime de motive pentru care copiii, adolescentii si adultii pot ajunge sa se teama de consecintele succesului. Cum putem intelege mai bine aceasta teama?
Citeste mai multe:
Stresul cu care se confrunta elevii de nota 10
Sindromul copilului prea cuminte sau ce pierd copiii prea ascultatori
Teama de succes, la fel ca teama de esec, este legata de consecintele pe care le presupun rezultatele obtinute. Daca teama de esec este usor de inteles (un rezultat slab duce la rusine, vinovatie sau umilinta), teama de succes se naste din alte motive. Rezultate foarte bune intr-un domeniu aduc cu ele o multime de presiuni, care se traduc in frica:
- frica de a gresi data viitoare
- frica de schimbare
- frica de a fi expus in fata altora – cu cat copilul va avea mai mult succes, cu atat mai multe persoane il vor cunoaste si evalua
- frica de responsabilitati noi
- frica de necunoscut
- frica de efortul pe care va trebui sa il depuna pentru a mentine acelasi nivel de succes
- frica de a nu mai avea timp pentru alte preocupari sau pasiuni
- frica de a nu-i dezamagi pe cei din jur
- teama ca cei din jur vor fi invidiosi pe succesul lor
- teama ca succesul il va indeparta pe copil de cei apropiati
- teama ca nu merita succesul cu adevarat - sindromul impostorului
Cum apare teama de succes?
Frica de necunoscut este frica ce sta adesea la baza temerii de succes. Alteori, copiii invata sa evite succesul in familie, cand parintii au reactii intense la succesul copilului, atat negative, cat si pozitive. Parintii care ridiculizeaza, ironizeaza sau fac glume cand vine vorba de succesul copilului risca sa il faca pe copil sa evite reusitele. Pe de alta parte, si reactiile pozitive intense ale parintilor („Ne-am pus toate sperantele in tine.”, „Am facut sacrificii pentru ca tu sa reusesti.” sau „Nimic nu ma face mai fericit decat succesul tau.”) pot da nastere la o presiune prea mare pentru a fi suportata. Teama de succes apare si cand copilul se simte responsabil de fericirea parintilor sau simte ca este singura lor sursa de implinire.
De ce este important sa intelegi teama de succes?
In timp, teama de succes va duce la evitarea progresiva a provocarilor, iar copilul tau risca sa piarda ocazii importante de crestere si evolutie. In plus, pe masura ce copilul evita sa isi puna in valoare potentialul, riscul de depresie si anxietate creste, deoarece teama de succes este insotita deseori de rusine.
Cum poti sa il ajuti pe copil sa isi reduca teama de succes?
Redefiniti succesul ca fiind un aspect strict personal. O mare parte din teama de succes se datoreaza presiunii sociale care copilul o asociaza cu reusita. Invatati sa priviti succesul ca pe o chestiune mai degraba personala, care tine de aptitudinile, interesele si eforturile personale. Defineste succesul ca fiind rezultatul unei activitati care aduce copilului bucurie, nu care aduce aprecierea si lauda celor din jur.
In acest context, conceptul de limite interpersonale poate fi util. Invata-l pe copilul tau despre limitele pe care le putem stabili si apara cand vine vorba de relatiile interpersonale. Vorbeste-i despre faptul ca fiecare dintre noi poate controla cat de mult se lasa influentat de cei din jur si despre faptul ca are control total asupra alegerilor pe care le face.
Nu il transforma pe copil in singura ta sursa de mandrie sau implinire.
Frica de succes se mentine prin evitare. Incurajeaza-l pe copil sa isi urmeze pasiunile, sa participe la proiecte si concursuri care il intereseaza, fara presiunea obtinerii unui rezultat anume.
Invata-l sa isi gestioneze timiditatea, care poate juca un rol important in teama de succes.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Patru frici frecvente in randul copiilor
Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.
-
De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole
Adauga tu primul comentariu: