characters characters

Somnul insuficient, asociat cu probleme de sanatate mintala la copii

02 februarie 2021    |   565 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

somnul insuficient la copii
Simptomele depressive, anxietatea, lipsa controlului impulsurilor si performanta cognitiva scazuta in randul copiilor sunt associate cu somnul insuficient.

Citeste si:

Cate ore de somn sunt recomandate copiilor in functie de varsta


Cate ore ar trebui sa doarma copiii cu varsta pana la 5 ani


Somnul presupune o serie de procese care vin in sprijinul reorganizarii circuitului cerebral. Din acest motiv, somnul este deosebit de important pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru copii.

Un studiu recent realizat cu ajutorul a 11000 de copii cu varsta intre 9 si 11 ani a analizat relatia dintre orele de somn si structura creierului. Studiul a scos in evidenta si faptul ca somnul insuficient este asociat cu niveluri mai ridicate de depresie si anxietate, cu un control al impulsurilor mai scazut si cu rezultate cognitive scazute. De asemenea, durata redusa a somnului in randul copiilor a fost asociata cu un volum mai redus al unor zone din creier, precum cortexul orbitofrontal, prefontal si temporal.

Autorii arata ca „Durata de somn recomandata copiilor cu varsta intre 6 si 12 ani este de 9-12 ore pe noapte. Cu toate acestea, perturbarile de somn sunt frecvente in randul copiilor si adolescentilor din intreaga lume din cauza faptului ca timpul le este solicitat de scoala, tehnologie, sport sau activitati sociale.”.

De exemplu, un studiu anterior a aratat ca 60% dintre adolescentii din SUA dorm mai putin de 8 ore pe noapte in timpul saptamanii.

Rezultatele studiului au aratat ca acei copii care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au scoruri la chestionarele despre problemele de comportament cu 53% mai mari si un scor la testele cognitive cu 7,8% mai scazute decat copiii care dorm intre 9 si 11 ore pe noapte.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu