Orele de somn si miscare fizica recomandate pentru prescolari
Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit noi recomandari pentru orele de miscare fizica si de somn benefice pentru copiii cu varsta pana la 5 ani. Organizatia atrage atentia asupra faptului ca sedentarismul are efecte negative asupra copiilor, mai ales in primii ani de viata, iar miscarea fizica nu ar trebui sa lipseasca din programul zilnic al copiilor.
Citeste si:
Ce ar trebui sa faca un copil la 2 ani
Dezvoltarea copilului la 3 ani - aspecte esentiale
Copiii pana la varsta de 1 an
- Este bine sa fie activi de cateva ori pe zi in feluri variate, in special joaca interactiva. Cu cat copilul este mai activ, cu atat mai bine. Pentru copiii care inca nu sunt mobili, sunt recomandate cel putin 30 minute petrecute in pozitia pe burta, de-a lungul zilei, in timp ce sunt trezi.
- Este recomandat sa nu fie imobilizati pentru perioade mai lungi de o ora (in carucior, in scaune sau purtati in brate). Nu este recomandat sa petreaca timp in fata unui ecran. In perioadele sedentare, este recomandata interactiunea cu un adult (de exemplu, cititul de povesti).
- 14-17 ore (pentru primele trei luni de viata) sau 12-16 ore (4-11 luni) de somn de buna calitate, incluzand somnul din timpul zilei.
Copiii cu varsta intre 1 si 2 ani
- Ar trebui sa petreaca cel putin 180 minute de-a lungul zilei, implicati in activitati fizice de orice intensitate, inclusiv miscare fizica moderata spre viguroasa. Cu cat sunt mai activi, cu atat mai bine.
- Nu este recomandat sa fie imobilizati pentru o perioada mai lunga de o ora sau sa fie sedentari pentru intervale lungi de timp.
- Copiii in varsta de 1 an nu ar trebui sa petreaca timp in fata unui ecran, iar pentru copiii de 2 ani, timpul petrecut in fata ecranului nu ar trebui sa depaseasca o ora pe zi. Cu cat mai putin timp petrecut in fata unui ecran, cu atat mai bine.
- 11-14 ore de somn de calitate, inclusiv somnul din timpul zilei, cu un program regulat de somn si trezire.
Copiii cu varsta intre 3 si 4 ani
- Ar trebui sa petreaca cel putin 180 minute de-a lungul zilei implicati in activitati fizice de orice intensitate, dintre care cel putin 60 minute de miscare fizica moderata spre viguroasa. Cu cat sunt mai activi, cu atat mai bine.
- Timpul petrecut imobilizati (pe un scaun, de exemplu) ar trebui sa nu depaseasca o ora.
- Timpul petrecut in mod sedentar in fata unui ecran nu ar trebui sa depaseasca o ora. Cu cat mai putin, cu atat mai bine.
- 10-13 ore de somn, inclusiv somnul de dupa-amiaza, cu ore regulate de trezire.
Alte informatii utile
- Inlocuirea timpului petrecut in mod sedentar cu activitate fizica moderata sau viguroasa, mentinand numarul de ore de somn recomandate, are efecte pozitive asupra sanatatii.
- Miscarea fizica de intensitate scazuta se refera la activitatile care nu solicita mult organismul copiilor, precum mersul incet.
- Miscarea fizica de intensitate moderata spre viguroasa se refera la mersul rapid, mersul pe bicicleta, alergatul, inotul, dansul etc., la toate activitatile care cresc temperatura corpului si care accelereaza respiratia.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum adopti un stil de viata sanatos in familie
In familie, copiii au ocazia sa isi formeze pentru prima data atitudini si convingeri despre alimentatie, miscare fizica, grija de sine, somn si alte alegeri care defines stilul de viata.
-
7 obiceiuri care contribuie la sanatatea psihica a copiilor
Bazele echilibrului emotional si ale sanatatii psihice se construiesc in copilarie, atat in cadrul relatiilor dintre parinte si copil, cat cu ajutorul obiceiurilor care se formeaza in aceasta perioada.
-
Exercitii pentru motricitatea grosiera a copiilor 1
Joaca fizica este modalitatea principala prin care prescolarii isi dezvolta motricitatea grosiera. Ce inseamna aceasta, de ce este importanta pentru dezvoltarea copiilor si cum o putem incuraja?
Adauga tu primul comentariu: