characters characters

Rezilienta si autocontrolul la copii

Cum poti creste un copil puternic? Invata-l sa isi controleze comportamentul

12 iunie 2017    |   2160 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

rezilienta si autocontrolul la copii
A lua o nota proasta la scoala, a fi respins sau a fi criticat de un profesor sunt doar cateva exemple de situatii in care pot aparea disperarea, dezamagirea si un sentiment puternic de esec. Din pacate, astfel de situatii sunt inevitabile, indiferent de varsta. Rezilienta este capacitatea psihologica de a depasi astfel de situatii.

In prezent, rezilienta primeste multa atentie din partea cercetatorilor si psihologilor, interesati sa descopere care sunt modalitatile prin care putem creste aceasta capacitate.

Rezilienta este o abilitate care se poate dezvolta in timp, nu o trasatura de personalitate. Acest lucru inseamna ca poate fi invatata, daca sunt dezvoltate o serie de comportamente, ganduri si actiuni. In copilarie si adolescenta rezilienta se poate dovedi esentiala pentru viitorul copiilor, mai ales cei care cresc in situatii de risc sau in contexte socio-economice defavorabile.

Un studiu recent realizat pe 365 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 15 si 21 de ani a incercat sa descopere daca exista o relatie intre rezilienta si autocontrol. Adolescentii trecusera prin situatii de esec academic, riscand sa aiba probleme in viitor in privinta gasirii unui job. Autorii studiului si-au propus sa testeze daca rezultatele academice si profesionale ale participantilor la studiu pot fi imbunatatite prin participarea acestora la programe care ii ajuta sa isi dezvolte autocontrolul si rezilienta. Rezultatele studiului au arata ca exista o relatie importanta intre cele doua abilitati, intre autocontrol si rezilienta si ca acestea sunt aproape la fel de importante sau chiar mai importante decat abilitatile cognitive ale copiilor aflati in situatii de risc de excludere sociala.

A invata din greseli e un predictor major al rezilientei, abilitatilor de a face fata situatiilor dificile, al increderii, tenacitatii si abilitatii de a tolera situatiile negative. Cand copiii invata sa isi revina in urma situatiilor dificile, invatand sa isi controleze comportamentul prin strategii precum stabilirea de obiective si ajustarea actiunilor in urma unei erori, reusesc sa se descurce mai bine la scoala si in viata in general.

De aceea, este important sa se puna accentul si pe calitatile pozitive ale elevilor din afara ariei scolare, care ii vor ajuta sa faca fata situatiilor dificile cu care se vor confrunta mai tarziu in viata.

Cand copiii aflati in situatii de risc sunt ajutati sa isi dezvolte rezilienta, isi pot construi un plan de viata mai optimist si au o capacitate mai mare de perseverenta, scazand astfel rata de abandon scolar.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:
http://maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:


Infografic. Despre rezilienta: de ce un copil renunta, in timp ce altul continua sa invete


Rezilienta la adolescenti este in scadere

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu