characters characters

Rezilienta la adolescenti este in scadere

Studentii americani dau dovada de fragilitate emotionala crescuta

03 iunie 2016    |   1935 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

rezilienta la adolescentiPeter Gray, profesor cercetator la Boston College, vorbeste pe PsychologyToday despre problemele emotionale ale studentilor din ziua de azi, referindu-se la experienta consilierilor din cadrul facultatilor.

Rezilienta adolescentilor este in scadere, sustin specialistii, fapt dovedit de numeroasele apeluri la numerele de urgenta sau la cele care ofera consiliere gratuita acestora.

Rezilienta reprezinta capacitatea de a face fata situatiilor dificile, traumelor, tragediilor, amenintarilor sau surselor importante de stres.

„Adolescentii cauta ajutor din ce in ce mai des pentru a trece peste problemele lor emotionale si peste probleme din viata de zi cu zi. Spre exemplu, unul din apeluri era de la o adolescenta traumatizata din cauza colegei de camera care a jignit-o”, arata Peter Gray.

Profesorii arata ca fragilitatea emotionala a studentilor devine o problema si atunci cand vine vorba de notele lor. Unii dintre ei au declarat ca se tem sa dea note mici studentilor pentru ca stiu ca urmeaza sa se confrunte cu o criza emotionala a acestora. O nota mai mica decat cea maxima este privita de catre studenti ca fiind un esec sau o adevarata catastrofa.

O alta tendinta a studentilor este de a invinovati profesorii pentru notele mici primite: nu au fost suficienti de clar in cerintele lor sau nu au anuntat tot ce trebuie invatat pentru examen. Astfel, studentii au tendinta de a vedea notele mici ca ocazii de a se plange, nu de a invata mai mult sau mai bine.

Intrebarea cu care se confrunta profesorii este „Cat de stricta trebuie sa fie abordarea noastra in relatie cu acesti studenti?”. Prea multa incurajare nu face decat sa ii mentina pe studenti fragili emotional, prea multa strictete poate da nastere la traume emotionale.

„Aceste probleme se inscriu in tendinta globala de crestere a problemelor emotionale (anxietate, depresie) diagnosticate la adolescenti. Lipsa rezilientei studentilor sta in calea evolutiei lor academice.” sustine decanul unei facultati

Peter Gray arata ca aceasta crestere a numarului de probleme emotionale la adolescenti este corelata cu o scadere a numarului de ore pe care copiii le petrec in aer liber, jucandu-se independent si explorand, fara supravegherea parintilor. Copiii care nu au avut ocazia sa invete sa isi rezolve problemele, sa se calmeze singuri sau sa descopere ca pot avea un esec si ii pot supravietui. Astfel, la adolescenta, inca simt nevoia sa apeleze la un adult care sa le rezolve problemele.

Pentru a creste adulti echilibrati si fericiti, e important sa oferim incredere, ajutor si libertate de decizie si sa ii invatam sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare actiune pe care o intreprind, sustin specialistii.

Datele se refera la studentii americani, insa este interesant de observat aceste informatii in contextul cresterii numarului de probleme emotionale cu care se confrunta copiii si tinerii din intreaga lume. Crezi ca situatia studentilor romani urmeaza acelasi tipar?

Sursa: PsychologyToday.com


*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net


Poti citi si:

Cum cresti un copil puternic sau rezilient

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu